Kategória: Passzívház
Utolsó módosítás: 2012-10-12
Hozzászólások: 0db

Mennyit érnek, mit tudnak a passzívházak? Tudja meg a tervezõktõl!

Novemberben bárki felkereshet megépült, életvitelszerûen lakott minõsített – kiemelten energiatakarékos - passzívházakat az ország több pontján: 2012. november 9-11. között rendezik meg ugyanis a Nemzetközi Passzívház Nyílt napokat, a programot három éve magyar passzívház tervezõk, kivitelezõk, építtetõk is meghirdetik, a Passzívházépítõk Országos Szövetsége koordinálásával.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A nyílt napok nyitányaként rendezik meg 2012. november 9-én a Passzívházak és Energiahatékony Épületek címû szakmai konferenciát Budapesten a Green Press szervezésében. A konferenciának hagyományosan a budapesti Francia Intézet ad otthont, a novemberi Környezetvédelmi Hónap c. rendezvénysorozat részeként.

Az elsõ passzívház konferenciát 2009-ben tartották a Francia Intézetben; itt mutatták be nagyobb nyilvánosság elõtt elõször az elsõ hazai minõsített passzív családi házat, amely Szadán épült meg. Az elmúlt években tapasztalható információrobbanásnak köszönhetõen Magyarországon is közismertté vált a passzívház-technológia, amely jelenleg az energiahatékony és fenntartható építés csúcstechnológiáját képviseli. A passzívházak a hagyományos építési technológiával létesült épületek energiamennyiségének a töredékét igénylik. Kivitelezésük nem feltétlenül igényel többletköltséget a hagyományos építési metódus költségeihez viszonyítva - ezt a szadai passzívház példája is jól bizonyítja.

Budapesti passzívházas iskolaépület. Fotó: Green Press

A novemberi konferencián figyelemreméltó magyar és külföldi passzívházak – lakóházak, társasházak, intézmények – építészeti, gépészeti, energetikai tervezési, kivitelezési folyamatát ismerhetik meg a konferencia résztvevõi, a közremûködõ szakemberek elõadásában. Szó esik az alkalmazott építõanyagokról, beépített – energiahatékony – komponensekrõl éppúgy, mint a passzívház tervezés, –kivitelezés és az üzemeltetés költségvonzatairól.

Az elõadások közül különösen nagy érdeklõdésre tarthat számot a 100 lakásos passzívház, amely Budapesten a XIII. kerületben valósul meg önkormányzati beruházásként. A terveket az építésziroda képviseletében Nagy Csaba okl. építészmérnök ismerteti. Nemrég írták ki a közbeszerzési pályázatot kivitelezõknek, ideális esetben 1-2 hónapon belül kezdõdhet az építkezés. A projekt mind méreteiben, mind koncepciójában egyedülálló; a társasházat a tervek szerint bérlakásként hasznosítják majd. A bérleti díjakról korai lenne nyilatkozni, de az biztos, hogy a bérlõk rendkívül alacsony fûtésköltséggel számolhatnak.

Egy korábbi konferencia résztvevõi. Fotó: Green Press

Ugyancsak egyedülálló a pesterzsébeti általános iskola esete, amely hazánkban elsõként alkalmazott passzívház-technológiát intézménybõvítés során. Az új foglalkoztató helyiség Szekér László minõsített passzívház tervezõ és oktató tervei alapján 2012. augusztusban készült el, az épületet szeptemberben vették birtokukba a gyerekek és a pedagógusok. A passzívházas iskolabõvítés példaértékû projekt, felkelheti az intézményfenntartók figyelmét, hiszen a közintézmények jelentõs hányada köztudottan energiapazarló – a technológia nemcsak új építés esetében hatékony, felújítás során is megbízható eredményességgel alkalmazható. Nemrégiben a Belügyminisztérium építésügyi igazgatásban dolgozó szakemberei passzívházas szakmai túrán vettek részt; ezt az iskolaépületet is szemrevételezték http://www.greenpressblog.com/2012/10/passzivhazas-szakmai-tura-harom.html. Az iskoláról is lesz elõadás a konferencián. A tervezett program a rendezvény weboldalán megtekinthetõ: http://passzivhazkonf.hu/hu/tervezett-program-t20/

A konferencia zárását követõen 16-17 óra között nyitott, ingyenesen látogatható Passzívház Fórum kezdõdik a Francia Intézetben. Fotó: Green Press

A Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencia célja, hogy a hazai és külföldi minõségellenõrzött passzívházak közremûködõinek bemutatásával adekvát válaszokat adjon a szakmai kérdésekre a passzívház-technológia iránt érdeklõdõ tervezõk, szakági mérnökök, építõipari kivitelezõk számára, továbbá megbízható, hasznosítható információkkal szolgáljon a potenciális magánépíttetõk, ingatlanfejlesztõk, -fenntartók számára arról, miként lehet új és meglévõ épületek fûtési és primer energiaszükségletét a minimálisra csökkenteni.

Budapesti passzívházas iskolaépület. Fotó: Green Press

Az Európai Unió döntése értelmében 2018-tól minden állami tulajdonú épület, 2020-tól pedig minden új épület esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevõ technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni. Ehhez elkerülhetetlen a passzívház követelményrendszer, illetve -technológia gyakorlati alkalmazása, nem csak új épületeknél, hanem a felújítások esetében is.

A konferencia - az elõzõ évek gyakorlatának megfelelõen - a Magyar Építész Kamaránál továbbképzésként akkreditált rendezvény. A részvétellel megszerezhetõ kreditek számát a szervezõk hamarosan közzéteszik (jelenleg elbírálás alatt) a konferencia weboldalán.

Weboldal: www.passzivhazkonf.hu

Regisztráció: http://passzivhazkonf.hu/hu/reg/

Kapcsolat: press@greenpress.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából

Legújabb szolgáltatók

Creaton South-East Europe Kft. – Eternit üzletág
Creaton South-East Europe Kft. – Eternit üzletág
Város:
Lenti
Telefonszám:
06-92/551-565, -566, -567, -568 06-30/733-2005, 06-30/927-9022
E-mail:
info@creaton.hu
Honlap:
eternit.hu
Tevékenység:
Síkpala tetőre és homlokzatra (forgalmazás) Homlokzatburkolat szálcementből (forgalmazás) A Creaton a belga székhelyű Etex csoport tagjak...