Kategória: Épületgépészet
Utolsó módosítás: 2013-12-10
Hozzászólások: 0db

Mik azok az üveg fűtőpanelek?

Avagy: Lehet-e üveggel fűteni?

A modern fűtéstechnikai eszközöket forgalmazó cégeknél egyre gyakrabban találkozni egy különös új termékkel, amit az angolban elterjedt glass-heater elnevezés nyomán magyarul leginkább üveg fűtőpanelként szoktak nevezni. Mivel egy viszonylag új dologról van szó, nem igazán jelentek még meg a témában olyan cikkek amik feldolgozták volna, hogy hogyan is működnek ezek az üveg fűtőpanelek tulajdonképpen.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A forgalmazók weboldalait böngészve három dolog derül ki: a termékek kétség kívül nagyon szépek, az áruk láthatóan nem a „low budget” szegmensben helyezkedik el és emellett azt mondják róluk, hogy hatékonyak is.

De mi is ez az üveg fűtőpanel tulajdonképpen? Vajon lehet-e egyáltalán üveggel fűteni? Ha igen, akkor vajon jobb, mint más technológiák?

A témával kapcsolatban Szász Jánost, a www.fut.hu fűtéstechnikai tanácsadóját kérdeztük.

Minden üveg fűtőpanel egyforma, vagy létezik többféle típus?

A technikai újdonságok körül általában mindig van egyfajta misztérium, mert a gyártók nem szeretik elárulni az ipari titkaikat, vagyis, hogy mi van a termékben, hogyan működik, stb.

Az első dolog, amit fontos tisztázni ezeknél a berendezéseknél, hogy magának az üvegnek gyakorlatilag semmi köze nincs a hőtermeléshez. Az úgynevezett üveg fűtőpanelek a legtöbb esetben elektromos fűtési megoldásokat használnak a hő előállítására. Ez a megoldás lehet többféle: valamilyen infravörös technológia, aminek modern változatai a carbon sugárzók, vagy az úgynevezett nano ezüst sugárzók, amiknek már a neve is mintha azt sugallná, hogy valami nagyon speciális dologgal állunk szemben, de lehet az üveg frontpanel hátterében fémből vagy kerámiából készült konvekciós fűtőelem is.

Az infra vagy a konvekciós a jobb?

Ezek az üveg fűtőpanelek ahogy elmondtuk, pontosan annyi tudással rendelkeznek, mint amennyire a hátterükbe beépített technológia determinálja őket.

A hagyományos infravörös hősugárzók általában szilícium dioxidot tartalmazó burkolattal rendelkeznek, mert ez nagyon alkalmas az infravörös sugárzás továbbítására. Mivel az üveg is lényegében ebből az anyagból van, így a hatásfokon az üveg előlap nem igazán javít, de legalább nem is ront. Az infrapanelek általános előnyeként a Naphoz hasonló sugárzó hőt szokták megemlíteni, ami kétségtelenül igaz, viszont fontos elegendő számú és teljesítményű készülék beépítése az egyenletes hőeloszlás érdekében.

A konvekciós paneleknél mivel a hőáramlás függőleges irányban történik, ezért az üveg itt sem befolyásolja a hatékonyságot. Az infravörös sugárzókhoz képest annyi előnye van, hogy kevésbé melegszik fel az üveg felület (110-120°C helyett csak 60°C) ezért biztonságosan használható például gyerekszobában is.

Termosztáttal, vagy anélkül?

Amit fontos még szem előtt tartani, hogy a készülék rendelkezik-e saját termosztáttal, vagy külön kell megvásárolni és bekötni hozzá.

Érdemes olyat választani, amiben beépített termosztát van, különösen, ha programozható is. Ezeket minden helyiségben egyedileg tudjuk beállítani, így elkerülhető a központi termosztátok klasszikus problémája, amikor a lakás egyik pontja túl hideg, a másik pedig túl meleg lesz.

A termosztáttal nem rendelkező készülékeknél nem csak a külön vásárolt termosztát ára lesz a plusz költség, hanem egy jókora villanyszerelési munka is. Ráadásul, mivel a legtöbb hagyományos termosztátra csak kis teljesítményű fogyasztók köthetők, így teljes lakás fűtésénél még teljesítménykapcsolók beszerelésével is számolni kell.

Mindezek alapján miért érdemes üveg fűtőpanelt választani?

Nos, az üveg fűtőpanelek látványa magáért beszél. Aki ilyen készüléket választ, az tulajdonképpen egyet fizet, kettőt kap, hiszen a fűtés mellett lesz egy impozáns dísztárgya is a lakásban. Az egész termék egy nagy fokú igényességet, minőséget sugároz, és nem csak modern, hanem klasszikusan berendezett lakásokban is harmonikusan mutat, hiszen üveg mindenhol van.

Másrészt mivel az üveg fűtőpanelek többségéhez prémium szintű technológiát használnak, a jobb cégek akár 5 év garanciát is adnak a termékekre, ezért a vásárló joggal bízhat benne, hogy az olcsó tömegtermékekkel ellentétben olyan készüléket kap, amivel hosszú távon is elégedett lehet.

Van olyan készülék, amit jó szívvel ajánlana a vásárlás előtt állóknak?

A norvég Adax cég az '50-es évek óta gyártja az úgynevezett „norvég típusú” konvekciós fűtőpaneleket. Magyarországon ötödik éve kaphatóak az Adax készülékek, és számunkra nagy öröm, hogy az idei szezonra kijöttek az Adax Clea nevű üveg fűtőpanellel. Így ez a megszokott skandináv minőség és hatékonyság mellett igazán szép készülék már a hazai lakosság számára is elérhető.

 

Ha kérdése van a témával kapcsolatban, keresse Szász Jánost az alábbi elérhetőségeken:

Facebook: www.facebook.com/elektromosfutes

E-mail: Szasz.Janos@fut.hu

Telefon: +36704304284

További információk a termékről: http://www.fut.hu/futesi-rendszerek/belteri-megoldasok/adax/adax-clea


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából