Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2009-04-01
Hozzászólások: 0db

Mikor térül meg a hõszigetelés?

Közismert, hogy az utólagos hõszigetelésnek számos elõnye van. A szigeteléssel együtt járó magasabb lakókomfort (nem süt a falból a hideg), a lakás kánikulában is elviselhetõ hõmérséklete és az esetleg korábban megjelent penész eltûnése mind olyan elõnyök, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ennek ellenére – érthetõen – mindig az a kérdés foglalkoztatja a felújítókat, hogy hány év múlva térül meg a beruházás?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

 

Rövidtávú elõnyök

A hõszigeteléssel gyakran olyan elõnyöket is élvezünk, melyek nem tudatosulnak azonnal. Az AUSTROTHERM AT-H2 expandált polisztirolhabbal készült homlokzati hõszigetelõ rendszer csökkenti a testek sugárzásos hõveszteségét. A gyengén szigetelt falak belsõ felületének hõmérséklete nagyon alacsony, rossz esetben elérheti a 12-13 fokot is. Ilyenkor az emberi test sugárzásos hõleadása a fal irányában fokozott lesz, amit mi úgy érzünk, mintha "húznának" az ablakok, és nem érezzük magunk komfortosan. Hõszigetelés után, a megemelt felületi hõmérséklet révén csökken ez a többlet energia veszteség, és így nem kell a levegõ hõmérsékletét sem indokolatlanul magasra emelni, hanem a szokásos, a komfort zónának megfelelõ, 18-24 Celsius fokos léghõmérséklet mellett is jól érezzük magunkat. A hõszigeteléssel tehát akár 5-6 Celsius fokkal alacsonyabb hõmérsékletre kell melegíteni a levegõt, ami további tüzelõanyag megtakarítást jelent.

  • A rövidtávú elõny: kellemes klíma

A befektetéseknél azonban elsõsorban a pénzügyi elõnyöket tekintjük. Hogyan alakul ez a hõszigetelés esetében?

Középtávú elõnyök

A hõszigetelõanyag-gyártóktól gyakran kérdezik, hogy egy utólagos hõszigetelés mikor térül meg? A kérdésre sokféle válasz létezik, attól függõen, hogy mit, mikor és hogyan hõszigetelünk; az energiaár várható változásától kezdve a kamatlábakig bezárólag sok tényezõ befolyásolja. A helyes választ azonban nem az évek számának mind pontosabb megjelölésénél kell keresni. A legtöbb építési, felújítási munkánál ez a kérdés fel sem merül. Mikor térül meg az épület külsõ-belsõ festése? A járólapok kicserélése? Vagy a parketta csiszolása, lakkozása? Egyik sem energiamegtakarító felújítás, nem fognak a kiadásaink tõle csökkenni, mégis, néha rászánjuk magunkat. A célunk ilyenkor az, hogy esztétikusabb, lakhatóbb lakásban éljünk, és a "megtérülést", a hozamot a kellemesebb környezet jelenti.

Vagy mikor térül meg egy tetõtér-beépítés? Nem az évek sora alatt lassan, hanem amikor a házat eladják, hiszen a jelentõs lakóterület növekedés miatt jobb áron lehet eladni az ingatlant. A többlet lakótér a beépítés és az értékesítés között eltelt években pedig a kényelmesebb lakhatást szolgálja.

Hasonlóképpen vagyunk az utólagos hõszigeteléssel is. Ma már érték növelõ tényezõ az, ha a ház kis energiaigényû, gazdaságosan "mûködtethetõ", télen-nyáron jó klímájú lakás. Ezt a többletértéket a lakás eladásakor lehet érvényesíteni, de a beruházás addig is a lakók jobb életkörülményeit is szolgálja.

Mindezek ellenére az utólagos hõszigetelés nem azonos egy homlokzatfestéssel. Nem, mert a fûtéskorszerûsítés és a nyílászárók cseréje mellett ez az a beruházás, ami pénzt is hoz, nem csak visz. Olyan, mint egy tartósan lekötött betét a bankban. Hozzá nem tudunk nyúlni - mert a falról már nem vehetjük le az AUSTROTHERM táblákat, és nem adhatjuk el -, de tudjuk, hogy a miénk, és egyszer visszakapjuk. Addig is azonban a tõke kamatozik, és ezt a kamatot szabadon használhatjuk fel céljainkra. Ez a kamat a hõszigetelés esetében is a bankszámlánkon jelentkezik, csak nem mint kamatjóváírás, hanem mint ki nem vett betét. Az alacsonyabb energiaigény miatt jelentõsen - akár 40-50 %-al is - lehet csökkenteni a fûtésre fordított pénz mennyiségét.Az AUSTROTHERM anyagokkal az épület minden részén gazdaságosan lehet az utólagos hõszigetelést elvégezni. A hõszigetelésre fordított pénz pedig nem "vész el", az megmarad a tulajdonos birtokában.

És még egy apró észrevétel: bankcsõdöt már láttunk, de a ház faláról nem lopják le a hõszigetelést...

  • Középtávú elõny: jól kamatozó befektetés

Hosszútávú elõnyök

Épületeink hõszigetelése nemcsak gazdasági kérdés, hanem a környezeti veszélyforrások okaira és következményeire is hatással bíró tényezõ. A hatékony hõszigetelés által megtakarítható fûtési igény egyszersmind a globális felmelegedést okozó széndioxid-kibocsátást is csökkenti, takarékoskodik a kõolajkészletekkel. Ebben az értelemben a hõszigetelés méretezése, a használt anyagok kiválasztása, a beépítés módja mind olyan kérdések, melyek hatással vannak környezetünkre.

A polisztirol eredendõ nyersanyaga a szerves kõolaj. Viszont a késztermék térfogatának mindössze 2 %-a ténylegesen polisztirol, a maradék 98 %-a levegõ, tehát az alapanyag felhasználás viszonylag kicsi és hulladékmentes. A habosító és töltõanyag nem tartalmaz az ózonpajzsot veszélyeztetõ anyagokat, freont és más halogénszármazékokat.

Nézzük egy példán, hogy alapanyag-felhasználás szempontjából mit jelent az Austrotherm hõszigetelõ anyagok alkalmazása. Tekintsünk egy átlagos, 400 légköbméter hasznos térfogatú családi házat. Hõszigeteljük a külsõ falait, tetõszerkezetét és talajon fekvõ padlóját a hatályos méretezési szabványok szerint, AUSTROTHERM AT-H2, AT-N1, AT-N3 expandált polisztirol hablemezzel! Ehhez, az alapanyagok és a gyártástechnológia összes igényét tekintve 670 liter nyersolaj szükséges. És hasonlítsuk össze ezt az adatot azzal, hogy a megfelelõ hõszigetelés a ház átlagosan 50 éves élettartama alatt milyen nagyságrendû energiahordozót takarít meg? Nos ez az érték kb. 93 ezer literre adódik! Más megfogalmazásban ez azt is jelenti, hogy mindössze néhány hónap, körülbelül egy fûtési szezon szükséges ahhoz, hogy a beépített nyersanyag mennyiségileg megtérüljön. A fûtési energia megtakarítása egy másik fontos környezetvédelmi probléma, a széndioxid-kibocsátás szempontjából is érdekes adatot szolgáltat. Az 1970 elõtti szabványok alapján egy ház egy éves CO2-kibocsátása 8,1 kg lehetett, ma ez az érték az EN szabványok szerint mindössze 2,2 kg. (természetesen ezen tendenciában nemcsak a fûtési igény hõszigetelés eredményezte csökkenése, hanem a fûtõberendezések korszerûsödése is szerepet játszik).

Az AUSTROTHERM anyagok alkalmazása tehát sokféleképpen játszik közre a környezet védelmében. A felelõsségteljes, divatos szóval környezettudatos mérnöki tevékenységgel, hatékony, de gazdaságos méretezéssel sokat tehetünk a légszennyezés, az energiapazarlás, a Föld ózonpajzsának további pusztulása ellen.

  • Hosszútávú elõny: megõrzi környezetünket a jövõ generáció számára

És ezután fel kell tenni a kérdést: a hõszigetelés, mint befektetés milyen kockázattal jár?Egy esetben nem térül meg a befektetésünk: ha az energiaárak radikális csökkenése mellett a betéti kamatlábak gyors növekedésnek indulnak...

 

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából