Kategória: Nagyvilág
Utolsó módosítás: 2015-02-04
Hozzászólások: 0db

(M)ilyen a faház, ha modern?

A fa (gerenda, rönk, stb.) házakat ritkán azonosítjuk a modernitással, ami nem véletlen, hiszen a faanyaggal történő építésnek ősi hagyományai vannak. És habár annak idején sokkal inkább a szükség volt a fából való építkezés mozgatórugója, mint a divat, szerencsére mára sem halt ki a faházak iránti érdeklődés. Sőt ami azt illeti, egyre többen fordulnak ehhez a természetes anyaghoz, akik otthont szeretnének teremteni maguknak.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Néhány napja mutattuk be a Facebook oldalunkon ezt a vitathatatlanul érdekes épületet. Abban megegyeztek Olvasóink, hogy kétségkívül különös kinézetű az épület, a szépségét illetően azonban már megoszlottak a vélemények. A legtöbben az első látásra kaotikusnak tűnő nyílászáró elrendezést tartották túl idegennek egy lakóépülethez képest, pedig ők akkor még nem is látták a tervezőpáros másik épületét, ahol – ha lehet – még nagyobb káosz uralkodik. Íme:

Olvasóink akkor még az épület belsejét sem csodálhatták meg, viszont többen kifejezésre juttatták, hogy alkalomadtán megnéznék szívesen belülről is. Ezeknek a kéréseknek teszünk most eleget, illetve a képek mellett igyekszünk néhány hasznos tudnivalóval is szolgálni azoknak, akiket érdekelnek az ilyen jellegű információk.

Andrei Volkov és Julia Sysoev tervezték az épületet azzal a nem titkolt szándékkal, hogy hozzásegítsék a szakmát és a közvéleményt a hagyományoktól való elrugaszkodáshoz, ami a fa alapanyagú lakóházakat illeti.

Az energiahatékonyság jegyében az épületet igyekeztek kiugrók nélkül, tömb formában megalkotni, hogy minél kisebb legyen a hőveszteség mértéke.

Szintén a hőveszteség elkerülése érdekében szándékosan kicsire tervezték a nyílászárókat, az így keletkezett fényhiányt viszont átlátszó tetővel próbálták enyhíteni. Hogy aztán ez mennyire tett be a hőveszteségnek, arról majd nyilván önjelölt és valódi energiahatékonysági szakértők hosszasan fognak vitatkozni.

A külső meghökkentő megjelenés után a belső terek meglepően barátságosak, élhetőek, kifejezetten szerethetőek lettek. Bentről nézve már az ablakok sem tűnnek olyan kaotikusnak, mivel itt már látjuk, hogy mihez lettek igazítva, és miért is állnak úgy, ahogy.

Képek forrása: predelka.tv


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából