Kategória: Nyílászáró
Utolsó módosítás: 2008-05-29
Hozzászólások: 6db

Milyen nyílászárót vegyek?

Mûanyag, vagy fa? Ez az igazi kérdés, vagy sokkal mélyebbre kell ásnunk, ha okosan akarunk dönteni?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A nyílászáró vásárlás nem csak építkezésnél fontos, felújítások során is szinte az elsõ helyen szerepel a kicserélendõ elemek között. Ha ablakcserére gondolunk, szinte magától adódik a kérdés - amin aztán késõbb a család minden tagja napokig vitatkozhat -, mûanyag, vagy fa nyílászárót vegyünk? Nagyon sokan vannak, akik helytelenül az ár alapján döntik el, melyik termék kerüljön a házba. Mások a „jóbarátra” hallgatnak, akinek semmi szakmai tapasztalata nincs, de esküszik a fára, vagy épp a mûanyagra. Megint mások az elsõ ügynöktõl veszik meg ablakaikat, akivel találkoznak, és aki természetesen biztosítja a tulajdonost, hogy ennél a terméknél sem olcsóbb, sem jobb nem létezik a piacon.

De mi az igazság? Ez érdekel mindnyájunkat nem igaz? Ha egy gyártó honlapját felkeressük, vagy egy ügynökkel beszélünk, nem látjuk a teljes képet, mert természetesen mindenki a sajátját lát(tat)ja a legjobbnak. Ha hétfõn meggyõznek minket, hogy a mûanyagnál jobb termék nincs, kedden bebizonyítják, hogy a fa az egyetlen értelmes választás, és így tovább.

Nincs más hátra, lássunk egy független cikket a témakörben. Mint nagyon sok esetben, itt is az az elsõdleges kérdés, hogy mik az építtetõ igényei. Ne azon gondolkozzunk, hogy mûanyag, vagy fa, hanem azon, mire szeretnénk használni? Nézzük meg mindkét típus elõnyeit és hátrányait!

A mûanyag (valójában PVC-U) nyílászárók egyik kiemelkedõ elõnye, hogy a tisztántartásuk rendkívül egyszerû feladat. Az üvegek takarításakor a keretre is fordítunk némi figyelmet és el is felejthetjük az ügyet. További elõnye az igen kedvezõ ár. A fa nyílászárókkal összehasonlítva körülbelül 20-30%-kal olcsóbban juthatunk hozzá mûanyag ablakainkhoz. A korszerû gyártási technológiával elõállított mûanyag nyílászárók már az UV sugárzásnak is tökéletesen ellenállnak, valamint színtartósságuk évtizedekig biztosított, nem kell tehát ettõl a korábban gyakran emlegetett hátránytól sem tartanunk. Az igazi hátránya sajnos az esztétika. Nem mindenkinek felel meg az egyszerû fehér nyílászáró látványa, nyilvánvaló elõnyei ellenére sem. Érdemes megjegyezni azonban, hogy egyre több gyártó használ famintázatú mûanyagot, amelyek – némi csiszolással – néhány éven belül látvány tekintetében is felvehetik a versenyt a fa nyílászárókkal.

A fa ablakok és ajtók igazi elõnyét talán említeni sem kell. A famintázat egyéniséget ad minden darabnak, jó az ember közérzete a természetes anyag közelében. Itt jött el az a pont, amikor tisztáznunk kell egy félreértést. Biztosan látott már bútorlapot. Arra gondolok, ami préselt pozdorjából készül, a felülete pedig szép famintázatú. AZ NEM FA!!! Hogy jön ez a nyílászárókhoz? Nagyon sok fa nyílászárót gyártó cég is hasonló mûanyag bevonattal látja el ablakkereteit. Így az – a mûanyaghoz hasonlóan – szintén alig igényel karbantartást, nem kell gyalulni, sem festeni, mindössze a gyártó által adott UV álló szerrel kell lekezelni minden évben egyszer. (Lehetõleg tavasszal) Nem is maradt komoly hátránya a fa nyílászáróknak a mûanyaggal szemben, mindössze az ár. Ez a különbség maradni is fog, aki fából készült ablakon keresztül óhajtja szemlélni a világot, bizony jól teszi, ha mélyen a zsebébe nyúl!

Mi alapján döntsünk, ha építkezés vagy felújítás miatt nyílászáróra van szükségünk. Íme a lista:

 • Milyen hõszigetelõ tulajdonsággal bír a nyílászáró?
 • Az egyik legfontosabb szempont. Ha a fal hõszigetelésére már elegendõ gondot és pénzt fordítottunk, nem hagyhatjuk, hogy a nyílászárónkon keresztül elszivárogjon az otthon melege. Az üvegek hõátbocsátási tényezõjét egy számmal szokták meghatározni, amelyrõl minden gyártótól érdeklõdhetünk. Ez a szám azt hivatott megmutatni, hogy egy egységnyi üvegfelületen keresztül egy egységnyi idõ alatt mekkora hõmennyiség képes keresztülhaladni. Mértékegysége: W/m2K. Értelemszerûen minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb a hõátbocsátási tényezõ.

 • Mennyi garanciát vállal a gyártó a termékére?
 • Gyorsan megtudhatjuk, mennyire bízik saját termékében a gyártó cég. A garanciánál fordítsunk különös figyelmet az egyes alkatrészek jótállására is. Van olyan gyártó, aki nem vállal felelõsséget a vasalatra, illetve arra, hogy az üvegrétegek közti gáz nem fog néhány év alatt kiszökni az ablakból. Ha ugyanis a rétegek közti argon, vagy krypton gáz netán eltávozna, erõsen romlana a nyílászáró hõszigetelése. Ha erre nem vállalnak garanciát, néhány év múlva elõfordulhat, hogy nagyon becsapva vacogunk majd a radiátor mellett.

 • Vállalja-e a gyártó a beépítést?
 • Minden magára valamit adó nyílászáró-gyártó cég vállalja a beépítést! Akkor érezhetjük jó kezekben magunkat, ha az árajánlatban automatikusan szerepel a szállítás ára, feltételei, valamint a beépítés ára is. Ha ilyet látunk, nem egy pénzhajhász céggel hozott össze minket a sors, aki minden fillért meg akar fogni, hanem egy jól szervezett, profi gyártó céghez került ajánlatkérésünk. Ez jó jel!

 • Milyen vasalatot épít be a gyártó cég?
 • Ha sikerült kiszakadnunk az esztétika és a hõszigetelés bûvöletébõl, fordítsunk egy kis figyelmet a vasalatra is, ami legalább annyira lényeges szempont, mint a fentebb említett kettõ. Csak a márkás vasalatokban bízzunk meg, mert ezek biztosítják az ablakaink és ajtóink megfelelõ záródását! Nélkülük semmit sem ér a hõszigetelés. Nem utolsósorban pedig a biztonságunk is ezeken a „láthatatlan” kiegészítõkön múlik.

  Nyílászáró sokféle van és szerencsére akad a piacon megbízható márka bõven! Ha a fenti intelmeket megszívleljük, biztosan sok évig fogunk örülni jó választásunknak.


  Hozzászólások

  A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
  Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
  Vagy használd a facebook profilodat.
  Név: Marcuss Dátum: 2012-07-13 15:03:40
  Tisztel Paperboy!

  Válaszolnék a kérdéseidre pár mondatban.

  A mai fa ablakok elméletileg már nem vetemednek mivel rétegragasztott-hossztoldott csomómentes kivitelben készülnek pont az ilyen hibák kiküszöbölése miatt.Persze ez is típustól és gyártótól függ.A szerelvények alatt ha a vasalatra gondolsz természetesen minden termék úgy készül,hogy utólag javítható és cserélhetõ legyen úgy hogy ne okozzunk sérülést a nyílászáró többi részén.
  A mûanyag nyílászárók illesztésének tartóssága: Tudni kell,hogy hegesztéssel történik a a profil illesztése ezért a profil a hegesztésnél még nagyobb szakítószilárdsággal rendelkezik.Sorolt szerkezetnél pedig meg vannak a hozzá való elemek amit beépítésnél használni kell és az illesztés itt is tökéletes.Utólagos javítással a nyílászárókon nem kell számolni de ha mégis sérülés történne erre szolgál a Garancia.
  A nyílászárók merevsége megint csak a terméktõl és a gyártótól függ.Kérni kell egy mûszaki leírást a termékrõl ebben megtalálható minden használt anyag (neve-márkája)ami le ellenõrizhetõ.Profil-Vasalat-Üveg.Lényeges hogy a mûanyag nyílászárók acél merevítést kapnak a megfelelõ szilárdság elérése érdekében.Az erezetrõl még annyit,hogy mûanyag nyílászárókat lehet kérni laminált formában többféle fa vagy más mintával sokféle színben.

  A lényeg,hogy el kell gondolkozni azon melyik lenne számomra a megfelelõ.
  Melyik anyagot szeretem jobban,melyik tetszik jobban mert minõségre ma már nincs különbség.

  Minõségi különbség csak a felhasznált anyagok miatt lehet.

  Ez egy kis munkával jár de megéri utánajárni kinek az anyagával dolgozik a gyártó akitõl vásárolok.

  A nyílászárók cseréje nem tartozik a kis beruházások közé egy családi háznál és nem két évre tervezzük ezért el kell dönteni,hogy milyen összeget szánunk rá és azon a határon belül melyik a legjobb minõség.

  Saját véleményem az,hogy a legolcsóbb nagy valószínûséggel nem a legjobbak közé tartozik.
  A legdrágább nem biztos,hogy annyival jobb.
  Mindig a gyártó által használt anyag a döntõ.

  És az árak is ettõl függnek.
  De mi a jobb? Ha fõzök 5000 Ft-bol és kidobom a kutyának vagy fõzök 7000 Ft-bol és jóllakom?

  Remélem tudtam segíteni.

  Ha bármi kérdés van még állok rendelkezésedre.
  Név: zárcsere Dátum: 2010-06-09 11:48:42
  Nyílászárok vásárlásakor fontos szempont a biztonság ezért érdemes hevederzárat felszerelni vagy a biztonsági Zárcsere
  is jó megoldás.

  Még több cikk kategóriából