Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2011-03-21
Hozzászólások: 0db

Milyen segédanyagokat érdemes venni a burkoláshoz?

Lassan itt a jó idõ, kezdõdhetnek a ház körüli felújítások. Ezért tanácsadó rovatunkat is felélesztettük, elsõ replica handbags cikkünkben ahhoz adunk hasznos tanácsokat, hogy mi alapján érdemes kiválasztani a hidegburkoláshoz szükséges segédanyagokat, azaz a ragasztót és a fugázót.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Minden attól függ, hogy magunk szeretnénk elvégezni a burkolást, vagy inkább szakemberre bízzuk. Ha úgy döntenénk, hogy egyedül vágunk neki ennek a nagy feladatnak, akkor elõször mindenképpen szerezzünk néhány szakkönyvet, hogy a burkolás alapjait elsajátítsuk. Ezek közül bátran merem ajánlani a Julian Cassel és Peter Parham által írt Burkolás címû könyvet, melyben a szükséges alapanyagoktól, a kezdõ technikáktól a haladó trükkökig, minden gazdagon illusztrálva megtalálható. Szintén hasznos ötleteket szerezhetünk a szintén a Julian Cassel és Peter Parham szerzõpáros által írt a Fürdõszobák átalakítása címû könyvbõl. De a sor itt nem ér véget, hiszen még számos egyéb hasznos sorozat született barkácsolók számára (Csináld magad, Saját kezûleg), melyek hasznos tudnivalókkal láthatnak el minket abban, hogy hogyan alakítsuk ki igényesen és praktikusan otthonunk padló- és falburkolatát egyaránt.

Ha az elmélet elsajátításán túljutottunk, akkor kezdõdhet a bevásárlás. Az építési nagyáruházakban mindig van burkolásra specializálódott részleg, ahol mindent be tudunk szerezni. De ha nincs ilyen nagyáruház a közelben, akkor se keseredjünk el, mert valószínûleg fogunk találni olyan boltot a környéken, ahol be tudjuk szerezni a szükséges szerszámokat, vagy végsõ esetben meg tudják rendelni azokat nekünk.

A bevásárlás során a legnehezebb munkát a ragasztóanyag és a fugázó anyag kiválasztása fogja jelenteni. Ezzel a problémával azok is könnyen szembetalálkozhatnak, akik szakemberre bízták a munkát, mivel nem minden burkolómester gondoskodik magától ezek beszerzésérõl. Úgyhogy most következzen elõször néhány tanács, hogy megkönnyítsük a megfelelõ ragasztóanyag kiválasztását, hogy a késõbbiekben nehogy elváljon a csempe az aljzattól:

* Figyelembe kell venni, hogy a burkolandó felület kültérben vagy beltérben található-e. Bár a csemperagasztók többsége univerzális, kint és bent is használható függetlenül attól, hogy zsákos, vagy diszperziós ("vödrös") kiszerelésû-e, azért elõfordulnak olyan "vödrös" csemperagasztók is, melyek csak beltérben használhatóak.

* Az sem mindegy, hogy falra vagy padlóra kívánunk-e burkolni, ugyanis mint a kültér és beltér problémánál általában a ragasztók mindkét felületre alkalmasak, de lehetnek olyan kivételek, melyek csak falra, vagy csak padlóra jók.

* Figyeljünk arra is, hogy milyen burkolólaphoz milyen ragasztót választunk. A mázas kerámia lapoknak (pl. csempék és a nem gres padlólapok) nagyobb a vízfelvétele, ezért gyakorlatilag mindegy, hogy milyen csemperagasztót választunk. De a gres lapok tömörre égetettek és sokkal kisebb a vízfelvételük (0, 5% alatt) ezért itt flexibilis ragasztót javasolt használni.

* Ha padlófûtés van a burkolat alatt, akkor a padlólapot csak flexibilis ragasztóval szabad leburkolni, hogy a burkolat bírja a hõingadozást, amit a fûtés okoz, és mindenütt, ahol az aljzatban dilatációs, mozgó hézag van, ott a burkolaton is dilatációs hézagot kell képezni.

* Otthonunk vizes helyiségeiben (konyha, fürdõszoba, WC) olyan ragasztót használjunk, amely bírja a nagyobb vízterhelést.

* Általában a csemperagasztók cementtartalmúak, azért ha gipsztartalmú vakolattal vakolt felületet vagy gipszkartont szeretnénk leburkolni, akkor a burkolás elõtt a felületet mindenképpen alapozni kell, és gipszkartonra burkolásnál a csemperagasztók közül is a flexibilis ragasztót kell használni.

* Ha kültérre burkolunk, ügyeljünk arra is, hogy a csemperagasztó a padlólap és az aljzat közötti teret teljes mértékben kitöltse, mert ha üregek maradnak, akkor azok esõ alkalmával a fugákon keresztül feltöltõdhetnek vízzel, és amikor télen megfagy ez a víz, akkor feljöhetnek a lapok.

* Garázsban való burkoláskor mindenképpen üregmentesen, folyóágyas ragasztóba fektessük a padlólapokat, vagy ha flexragasztót használunk, akkor kétoldali kenéssel dolgozzunk (mind a lapot, mind az aljzatot kenjük be ragasztóval), hogy a burkolat ellenálljon a mechanikai terhelésnek (pl. a benn parkoló autó).

A ragasztó kiválasztása után, haladjunk a látvány elemek irányába és nézzünk néhány ötletet, ami megkönnyítheti a fugázó anyag kiválasztását, hogy otthonunk burkolata tényleg olyan legyen, mint amilyennek elképzeltük:

* A megfelelõ fugaanyag kiválasztásához ismernünk kell:

o a fuga szélességét (minden fugázó anyag más méretû fugaszélesség kialakításához megfelelõ; van, amelyik 2-6 mm, van, amelyik 4-15 mm-es fuga kialakításához alkalmas...),

o a burkolat anyaga (csempe, vagy esetleg gres lap),

o a burkolatot érõ igénybevétel (vizes terület, pl. fürdõszoba, vagy nagy mechanikai megterhelés, pl. garázs, vagy vegyszeres kezelés, pl. a konyha pultja),

o a bedolgozás technológiája,

o a fuga elhelyezkedése (folyamatos vagy eltolt fuga)

* Fugázó anyagok ma már nagyon sokféle színárnyalatban léteznek, de néhány dolgot figyelembe kell venni a szín kiválasztásánál: padlóburkolatokhoz sötétebb színt érdemes választani, mert a járkálás miatt több szennyezõdés rakódik rá. Ha világosabb színt választunk, akkor magától beszürkül, és a takarítást követõen sem fogja visszanyerni eredeti színét, hanem foltos lesz. Kültérre is semleges színû, közepesen sötét fugázó anyag (pl. a szürke valamelyik árnyalata) ajánlott.

* A fugakeresztet vagy szedjük ki vagy nyomjuk le a lap aljáig, hogy ne látsszon ki fugázás után.

* Szerkezeti elemek (fal- és padlóburkolat találkozása), vagy különbözõ anyagok (burkolólap-küszöb, burkolólap-ajtó) találkozásánál flexibilis fugázó anyagot kell használni.

* Ha padlófûtés van a padlólap alatt, akkor mindenképpen flexibilis fugázó anyagot kell választani, hogy a burkolat kibírja a hõingadozás okozta terhelést.

* Ha gipszkartonból készült falat, faaljzatot, vagy fémaljzatot burkolunk le, akkor fugázásnál flexibilis fugázót használjunk.

* Terasz burkolatát csak flexibilis és fagyálló fugával fugázzuk ki, hogy bírja a hõingadozások miatti terhelést.

* Nedves helyeken (pl. fürdõszoba) gombásodásgátló, vízlepergetõ (pl. szilikonos) fugázó anyagot használjunk, hogy fürdõszobánk sokáig szép maradjon.

* Ha a konyhapultot is csempével kívánjuk leburkolni, akkor használjunk epoxigyanta bázisú, vegyszerálló fugát, hogy a rendszeres takarítás miatt a fuga ne károsodjon.

* Ha gres lappal burkoltuk le a padlót, és kontrasztosan szeretnénk fugázni (világos a lap és sötét fugát szeretnénk vagy fordítva), akkor elõször egy még le nem burkolt lapon végezzünk fugapróbát, hogy biztosan tudjuk, hogy a fugázó anyag nem színezi-e el a lapot.

Végül zárásként néhány jó tanács a fugázás menetéhez:

* Mindig várjuk meg, hogy a csemperagasztó megkössön és csak aztán kezdjünk el fugázni. Ez az információ mindig fel van tüntetve a ragasztó anyag leírásában. Standard minõségû csemperagasztó esetén ez az idõ általában 24 óra, de ma már gyártanak olyan ragasztókat is, amelyek akár 3-4 óra alatt is megszáradnak. Ha pedig speciális flexragasztót használunk, akkor a száradási idõ akár 48 óra is lehet.

* Falicsempénél a fuga vonalához képest diagonálban kell a fugagumival vagy a fugázó deszkával a fugázó anyagot bedolgozni a hézagokba.

* Tûzõ napsütésben, vagy ha fel van melegedve a burkolat, akkor ne kezdjünk bele a fugázásba.

Gamma – Kerámia Burkolólapgyártó Kft.

2654 Romhány, Zrínyi Miklós út 17.

Telefon: +36 (35) 355-145

Fax:       +36 (35) 520-049

E-mail:  info@gammakeramia.hu

Web:     www.gammakeramia.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából