Kategória: Építkezés lépésrõl lépésre
Utolsó módosítás: 2009-02-11
Hozzászólások: 8db

Mire figyeljünk alapozás során?

Abban mindenki egyetért, hogy az építkezés egyik legfontosabb mozzanata a ház alapjainak lerakása. Ez az a pont, ahol kellõ odafigyeléssel rengeteg késõbbi bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat. Ha azonban itt nem figyelünk, máris kicsúszott a kezeink közül házunk építésének irányítása.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Miután kiválasztottuk a számunkra leginkább megfelelõ telket és már az engedélyek is megvannak, hozzáfoghatunk az érdemi munka elsõ lépéséhez, az alapozáshoz. Nem áll szándékomban senkibõl sem kõmûvest faragni, tehát nem az alapozás technikai részleteivel fogom untatni. Ahogy a cikksorozat eddigi részeiben tettük, itt is arról lesz szó elsõsorban, hogy mit tehet az építtetõ, illetve mire kell odafigyelnie ahhoz, hogy a lehetõ leggördülékenyebben és természetesen legolcsóbban haladjon az építkezés.

Az alapozás fajtájának meghatározását a tervezõnk végzi, jó esetben a földmérõvel történt konzultáció után. A tervezõ felelõssége, hogy a ház biztos alapokon álljon, ebbe tehát nemigen van beleszólásunk. Általában három alapozási eljárás közül választ, függõen az épület nagyságától, valamint a talaj minõségétõl. Ez a három: sávalap, pontalap, lemezalap. Jó, ha tisztában vagyunk ezen kifejezések jelentésével, mert az alap fajtája befolyásolja az építkezés költségvetését, így már a tervek kézhezvételekor számolgathatunk, vajon többe kerül-e az építkezés, mint azt elõzetesen gondoltuk. Hosszas szöveges magyarázat helyett készítettünk három ábrát a három alapfajtával. Az alapokat narancssárgával jelöltük.

 

A leggyakoribb alapfajta lakóházak esetében a sávalap.

 

Kevésbé gyakori, némileg költségesebb megoldás a pontalap.

 

Csak szükséges esetben alkalmazzák a legdrágább eljárást, a lemezalap használatát.

Ha ismerjük a három leggyakoribb alapfajta szakkifejezését, nyugodtan használjuk õket a kivitelezõvel való konzultációink során, hadd csodálkozzon csak, micsoda szakértõvel hozta össze a sors. No de lássunk munkához:

Az elsõ fontos lépés a kitûzés, ami elsõ ránézésre úgy tûnik, rendkívül egyszerû feladat, hiszen látszólag néhány munkaruhás ember botokat szurkál a földbe. Ennél azért többrõl van szó, ez ugyanis az elsõ pillanat, ahol tényleg el lehet rontani a házat, de legalábbis eltérni a tervtõl. Sajnos pályafutásom alatt több ízben is tapasztaltam, hogy a kõmûvesek a falak rakásánál kezdtek gyanakodni, hogy talán nem passzol minden a tervhez képest. Ennél rosszabb helyzet, amikor egy ismerõsöm a vakolás után döbbent rá, hogy 70 cm-rel szélesebb a nappalija, mint a terven. Ez önmagában nem is lett volna baj, ha az a 70 cm nem a szomszédos hálószobából hiányzott volna. És ez addig nem tûnt fel senkinek! A kitûzésnél minden esetben ellenõrizzük le a méreteket és szóljunk, ha valami nem stimmel! Ne féljünk attól, hogy esetleg butaságot mondunk, mivel mi vagyunk az építtetõk, nekünk néha szabad.

A következõ fontos lépés az alap kiásása, itt is van néhány jellemzõ hiba. Akár kézi-, akár gépi erõvel történik a föld kiemelése, a munkások gyakran hajlamosak arra, hogy „elcsaljanak” egy kicsit a tervben meghatározott mélységbõl. Még rosszabb, amikor a kivitelezõ és az építtetõ „közösen” döntenek úgy, hogy költségkímélés címén eltérnek kissé a tervtõl, mondván, hogy elég szilárd az a talaj, így is elbírja az épület súlyát. Olyan súlyos hibát véthetünk ezzel, amire lehet, hogy nem is gondolunk. Talán a talaj minõsége valóban megengedné a kisebb alapot, de az épület alapozási síkját minden esetben a fagyhatár alatt kell kialakítani, ellenkezõ esetben rövid idõ elteltével megsüllyedhet a ház alapja! Ha késõbb anyagi kárunk származik a nem megfelelõ mélységû alapozás miatt, senkihez sem fordulhatunk majd panaszunkkal, hiszen a tervben világosan le volt írva, milyen mély alapot kell ásatni. A ház alapjának kiásásakor ne legyünk restek beleugrani néha abba a gödörbe egy mérõszalaggal, és ellenõrizzük le a munkát! Addig ne lépjünk tovább, amíg úgy nem néz ki az az árok, ahogy a tervben le van írva!

Már csak a beton beöntése van hátra. Itt érdemes kiszámolni, hogy vajon a készen házhoz szállított, vagy a helyszínen kevert beton alkalmazása a gazdaságosabb. A helyszínen kevert betonnál ne csak az alapanyagok árával számoljunk, hanem a tárolás-, valamint a keverés költségeivel is. A készen hozott beton általában homogénebb, könnyebben bedolgozható, úgynevezett földnedves beton. A beöntés elõtt gondoskodni kell a vízvezeték, valamint a csatorna védõcsöveinek elhelyezésérõl. A legokosabb, ha erre a munkára a vízvezeték-szerelõt kérjük meg, sok késõbbi vitától óvhatjuk meg magunkat ezáltal. A betont beöntés után megfelelõen tömöríteni kell. Ezt lehetõleg géppel végeztessük, tökéletesen alkalmas rá az ún. döngölõbéka, vagy rúd betonvibrátor.

Meg is volnánk, kész van a házunk alapja. Ha elég erélyesek voltunk és mindenre odafigyeltünk, nyugodtan hajthatjuk álomra fejünket. Nem csak most, hanem sok évtizeden keresztül leendõ házunkban is. A falazásig azonban még sok munka van hátra. Lábazatunk és szerelõbetonunk ugyanis még nincs. Egyébként is, mi az a szerelõbeton? A következõ részbõl ez is kiderül.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: FISTVÁN Dátum: 2010-05-09 16:14:06
Milyen idõközönként adják a részeket?!
Érdekelne a folytatás!

Még több cikk kategóriából