Kategória: Burkolat , Építõanyag szakismeret
Utolsó módosítás: 2008-10-21
Hozzászólások: 0db

Mire jó a ragasztó és a fugázó, ha fagyálló, és mire, ha flexibilis?

Cikkünk mottója: "Oszlassuk el a félreértéseket a fagyálló és flexibilis szakkifejezésekkel kapcsolatban !". Szeretnénk megadni a lehetõségét, hogy minden olvasónk függetlenül attól, hogy házat vagy lakást épít, felújít, tervez vagy csak egyszerûen szakmailag érdeklõdik, megbízható információhoz juthasson a csempe-, járólap-, greslap- és természetes kõburkolatok kivitelezésénél használt segédanyagok helyes felhasználásával kapcsolatban.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Nevezhetjük az alábbiakban  megfogalmazottakat építõipari alapmûveltségnek is.

Milyen is egy építõanyag, ha fagyálló? Ragasztók és fugázó anyagok esetében ez azt jelenti, hogy az ide vonatkozó szabványokban meghatározott többszöri fagyási és olvasztási ciklusok hatására nem keletkeznek a felületen repedések, nem következik be súlyveszteség és nem tapasztalható egyéb jelentõs károsodás, valamint húzótapadó szilárdságuk nagyobb, vagy egyenlõ marad, mint 0,5 Mpa. És mit nevezünk fagyálló lapnak? A hazai idõjárási viszonyok mellett nagyon fontos a fagyálló burkolólapok azon tulajdonsága, hogy vízfelvételük alacsonyabb legyen, mint 3 térfogatszázalék. Azegyre közkedveltebb greslapok vízfelvétele még ennél is kisebb: 0,5 %. Ha természetes kövekrõl beszélünk ez az érték 5 %-ot mutat.

Fenti tények figyelembevételével vegyük szépen sorba a MAPEI, a világ legnagyobb építõipari és ipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó cégének palettáján megtalálható csempe- és járólap ragasztók és fugázók felhasználási területeit.

Kezdje a sort a 2002-ben a magyarországi piacon újdonságként bevezetett KERASET fagyálló ragasztó, mely tökéletes végeredményt szavatol hagyományos méretû csempék, beltéri- és fagyálló lapok nedvszívó mész-cement vakolatra, fûtetlen betonra és esztrichre történõ burkolása esetén jellemzõen beltérben. Magas minõségét mi sem bizonyítja jobban, mint a vizsgálatok alapján mért közel 1 Mpa-os tapadó szilárdság, mely a fent említett szabvány által meghatározott érték duplája. Ráadásul a MAPEI ezt az itthon gyártott portermékét rendkívül piacképes áron ajánlja akár a lakossági felhasználóknak is.

A következõ vezetõ MAPEI termék neve: KERABOND, mely egy emelt minõségû fagyálló ragasztó 1,4 Mpa-os tapadószilárdsági mutatóval. Alkalmas nagyobb méretû csempék, járólapok ragasztására a KERASET-nél említett aljzatokra, kültérben kisformátumú lapok fektetésére olyan helyeken, ahol a burkolatot nem éri hõsokk és jégképzõdés.

És most térjünk rá a MAPEI flexibilis ragasztóira a teljesség igénye nélkül! Mit is jelent a segédanyagok tekintetében ez a tulajdonság? Rugalmasságot, jó deformálódó képességet és magas fokú tapadó és szakítószilárdságot. Az ebbe a kategóriába sorolt termékek már képesek arra, hogy a kültéri burkolatokat érõ hirtelen hõmérsékletváltozások, úgynevezett hõsokkok által okozott feszültségeket kompenzálják. A mai hõmérsékleti viszonyok között gyakran elõfordul, hogy ilyen hõsokk éri a burkolatot. Például nyáron a burkolatot tûzi a nap, amely ennek hatására a színétõl függõen akár a 40-50 Co-ot is elérheti. Majd percek alatt kialakul egy nyári zápor, amely a burkolatot pillanatok alatt lehûti több tíz fokkal. Ilyenkor a hirtelen hõmérsékletváltozás hatására mind a burkolat, mind az alatta lévõ ragasztó, valamint az aljzatbeton elmozdul (összehúzódik vagy tágul). A probléma ott kezdõdik, hogy a burkolat és a ragasztó valamint az aljzatbeton elmozdulása lényegesen eltér egymástól. Az úgynevezett hõtágulási együtthatójuk különbözik. Emiatt a burkolat-ragasztó-aljzat szerkezetben feszültségek keletkeznek, amelyet a ragasztónak a burkolat felválása nélkül el kell tudnia viselni. Ezt egy egyszerû fagyálló ragasztó, fõleg nagyformátumú (20x20 cm-nél nagyobb) és esetleg még sötét árnyalatú lapok esetében nem tudja.

A sort a népszerû ADESILEX P9 nyitja meg, mely egy nyújtott bedolgozhatósági idejû flexibilis ragasztó. Alkalmas csempék gipszkartonra, egyéb gipsztartalmú aljzatra valamint vízszigetelésre történõ burkolásához is. Bármilyen típusú járólapot lefektethetünk vele betonra, esztrichre, fûtött padlószerkezetre, meglévõ hidegburkolatra (alapozás MAPEPRIM SP-vel) bel- de akár kültérben is. Kész tartós hidegburkolatok készítésére erkélyen, teraszon, járdán.

Nagyobb terhelésnek és használatnak kitett felületeink burkolásához- ilyenek lehetnek garázsok, felhajtók, medencék, nagy forgalmú üzletek- ne sajnáljuk a többletköltséget és válasszunk egy fokkal erõsebb flexragasztót. Ezekre a feladatokra a MAPEI a KERAFLEX nevû terméket fejlesztette ki és forgalmazza évek óta rendkívül nagy elismerést szerezve vele a szakmában. Ez egy fokozottan deformálódásra hajlamos por alakú ragasztó professzionális felhasználásra.

Miután a burkoló a megfelelõ ragasztóágyazatba lefektette lapjainkat és kivárta a gyártó által a ragasztós zsákok hátoldalán feltüntetett kötési idõt nincs más hátra, mint kiválasztani az ízlésünknek és a követelményeknek megfelelõ fugázó anyagot. A ragasztókhoz hasonlóan megkülönböztetünk deformálódásra képes - flexibilis - és deformálódásra nem képes - normál - fugázókat. Alapszabály, hogy ahol flexragasztót használtunk indokolt a flexfugázó alkalmazása. A MAPEI palettáján szerepel a 26 színben kapható ULTRACOLOR flexibilis- és a legelterjedtebb alapszíneket felsorakoztató KERACOLOR normál fugázó anyag. Figyelem! A flexibilis fugázóanyagok sem alkalmasak dilatációs és csatlakozó hézagok tömítésére. Ezekhez minden esetben használjuk a MAPESIL AC nevû penészedés álló és gombásodás gátló az ULTRACOLOR színeiben kapható szaniter szilikont.

Reméljük fenti cikkünk tudott új információt és segítséget nyújtani olvasóinak és így hozzájárulhattunk esztétikus, hosszú élettartamú, az építtetõ minden igényét kielégítõ hidegburkolatok készítéséhez.

 

 

 

Mapei Kft.

2040 Budaörs, Sport u. 2.

 

Telefon:            06-23/501-667

Fax:                 06-23/501-666

Web:                www.mapei.hu

E-mail:              mapei@mapei.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából