Kategória: Nyílászáró , Nõi barkácsrovat
Utolsó módosítás: 2012-12-07
Hozzászólások: 0db

Mit tehetünk, hogy ne szökjön ki a meleg az ablakon?

A „Nyílászáró korszerûsítése saját kezûleg” címû cikk folytatása

Természetes, hogy aki még nem engedhette meg magának a nyílászárók cseréjét, az sem szeretné, hogy az otthon (egyre drágább) melege ellenõrizetlenül kússzon ki a régi ablakok résein, vagy rosszul hõszigetelõ üvegein keresztül. Nekik segít ez a cikk.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az elõzõ részben arról beszéltünk, milyen filléres megoldások léteznek arra, hogy némileg korszerûsítsük nyílászáróinkat, így azok jobban hõszigeteltek legyenek. Most egy némileg költségesebb megoldást is bemutatunk, ami még mindig nem kerül annyiba, mint a nyílászáró-csere, ugyanakkor az eddig taglaltaknál jobb hatásfok is elérhetõ vele. A cikk második részében pedig néhány tanácsot adunk, amivel befektetés nélkül is tudunk spórolni.

Új üvegek

A régi ablakok üvegei a mai kor követelményei mellett úgy hatnak, mintha csupán azért lettek volna beépítve, hogy legyen mit tisztítani. A hõenergiát majdhogynem akadálytalanul engedik kiáramlani a szabadba. A legnagyobb megtakarítást tehát az üvegek cseréjével tudjuk elérni. Ez az a mozzanat, amibe egyáltalán nem érdemes tapasztalat nélkül belefogni, mert csak kiadás lesz belõle, spórolás nem. Vannak szakemberek, akik kifejezetten erre szakosodtak, a régi ablaküvegek helyére korszerû, kétrétegû, hõszigetelt üveget építenek be. Tény, hogy itt már sem az alapanyag, sem a munkadíj nem tartozik az olcsó kategóriába, de árajánlatot kérni mindenképpen érdemes.

Ennél a munkánál fontos tudnunk, hogy az új üvegek sokkal nehezebbek lesznek, mint a régiek, vagyis a nyílászárónak – és vasalatának – nagyobb súlyt kell majd tartania, mint eddig. Erre nem minden régi ablak képes, sokszor még vasalatcsere mellett sem. Ezért érdemes olyan szakembert keresnünk, aki nem csak eladni akarja minden áron az üvegeit, hanem alaposan megvizsgálja a lehetõségeket, és olyat ajánl, amivel mindenki jól jár. A korszerûsítés igazán nehéz pontja ilyen szakembert találni, ezért lehetõleg több helyrõl kérjünk ajánlatot, és csak garanciával együtt vegyük át a munkát.

Néhány tipp, ami semmibe sem kerül

Végezetül nézzünk át néhány olyan tippet, amelyhez egyáltalán nem szükséges beruházás – vagy csak minimális –, de jelentõsen növelhetjük velük komfortérzetünket, valamint a megtakarításban is segítségünkre lehetnek.

Amennyiben van sötétítõ függönyünk, úgy az esti órákra húzzuk azt be teljesen, jelentõs költségkímélõ hatással bír ez az apróság is. Figyeljünk azonban arra, hogy a függöny ne fedje be a fûtõtestet, ugyanis ez esetben az ablak felé vezeti a hõt, és nem a lakás belseje felé. Amikor azonban nappal kisüt a nap, érdemes teljesen utat engedni a fénynek. Nem csak lelkünkre van jó hatással a fény a hideg téli napokon, de a Nap ereje nagyban rásegíthet a fûtésre is.

A sötétítõ függönyhöz hasonlóan a redõny is segítségünkre lehet a hõ bent tartásában, éjszakára engedjük le teljesen! Léteznek már hõszigetelt redõnyök is, amelyekkel ugyan még mindig nem tudjuk elérni azt a hatást, mint egy korszerû nyílászáróval, viszont nagyon sokat segíthet az éjszakai hideg kint tartásában, valamint a huzatot is képes csökkenteni. Aki redõny felszerelésén gondolkodik, annak mindenképpen érdemes megfontolni a hõszigetelt redõny lehetõségét is. Nem csak télen, de nyáron is nagy szolgálatot tud ugyanis tenni.

Bár a megtakarításban nem játszik szerepet, mégis jó hatással van hõérzetünkre, ha meleg színekkel kompenzáljuk a hideg évszakot. Bizonyított tény, hogy a narancssárga, napsárga, piros, vagy a barna árnyalatainak láttán megemelkedik hõérzetünk, sokszor a megszokottnál némileg alacsonyabb hõmérsékletet is elegendõnek érezzük, ha meleg színekkel vesszük körbe magunkat. Mindez persze nem azt jelenti, hogy télire fessük át a szobákat, de néhány ágytakaróval, függönnyel, szõnyeggel, vagy akár pár asztali dísszel könnyedén melegebb hangulatot varázsolhatunk a lakásba.

Ne feledjük azonban, hogy mindez csak idõleges megoldás. Amint az idõjárás – valamint pénztárcánk tartalma – megengedi, csatlakozzunk ahhoz a több tízezer magyar családhoz, akik házuk energetikai korszerûsítésével nem csak magukon segítettek, de az élhetõbb környezetért is tettek valamit!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából