Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2012-11-17
Hozzászólások: 0db

Mitõl fagyálló egy járólap? Mi az a PEI érték? Mi számít I. osztályú burkolólapnak?

Gyakori kérdések és szakértõi válaszok

Mit is jelentenek az oly sokszor használt nevek és tulajdonságok, amelyeket a burkolólapok csomagolásán lévõ tájékoztatóban olvashatunk, vagy az építõanyag-kereskedésekben hallhatunk? (x)

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Elõször tekintsük át a különféle elnevezéseket:

  • Csempe, falicsempe: ezek választéka a legnagyobb, és a sokféle különbség miatt igazán pontos meghatározás nem adható hozzá, hiszen lehet egyszer, illetve kétszer égetett is, a biszkvit színére sincs megkötés. Általánosságban viszont elmondható, hogy a csempe elnevezést a falra ajánlott burkolólapokra használják, és ezek többségükben kétszer égetett lapok. Ennek következtében nem igazán ajánlott padlóra, mivel sokkal kisebb a kopásállóságuk.

  • Egyszer égetett lapok: ebben az esetben a biszkvit és a máz égetése egy fázisban történik. A biszkvit színe alapján lehetnek fehér (kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas) vagy vörös (csak beltéri használatra alkalmas) biszkvitû lapok. Ezek a lapok mind száraz sajtolásos technológiával készülnek. Ide tartozik szinte az összes padlólap.

  • Gres lapok: legfontosabb jellemzõjük, hogy a vízfelvételük 0,5% alatt van, ami a legalacsonyabb érték a kerámia burkolólapok között. Megkülönböztetünk fajtája alapján mázas, illetve máz nélküli gres lapokat. A gres lap kiváló minõségét a gyártási technológiának köszönheti: elõször a különbözõ összetevõkkel kiegészített agyagot finom porrá õrlik. Majd az összekevert alapanyagokat egy szárítóban porlasztják, így jön létre a préselésre alkalmas granulátum. Ezt egy nagy nyomású prés segítségével összenyomják, így a masszában nem marad levegõ, és ekkor alakul ki a burkolólap formája is. A préselés után az immáron formáját elnyert lap ismét egy szárító berendezésbe kerül, hogy a maradék nedvességet is kivonják a lapból, megelõzve ezzel az esetleges hibákat (hajszálrepedések, torzulások). Amennyiben a lap egy mázas gres lap, akkor ezt követõen kerül a lapra a vékony mázréteg. Végül nem marad más, mint az égetés, amely egy 1200°C feletti kemencében történik. Ez a technológia biztosítja, hogy a gres lapoknak kiemelkedõen jó a kopásállósága, rendkívül alacsony a porozitásuk, és ezáltal kiváló a fagyállóságuk.

Az elnevezések után most következzen néhány olyan tulajdonság, amit olyan gyakran hallunk, mégis a pontos jelentésük nem mindig ismert vagy nem teljesen tisztázott. Ezek közül az egyik leggyakrabban használt fogalom: a PEI-érték. Ezt az értéket a burkolólap kopásállósságának meghatározására használják. A lap PEI-értékét egy vizsgálat során állapítják meg. A vizsgálat alatt a lap felületén egy acélgolyókkal teli hengert forgatnak, és azt figyelik, hogy mikor tapasztalható a lapon szemmel látható kopásnyom. A különbözõ PEI-értékek szerint változik, hogy egy burkolólapot milyen felületre ajánlanak. Az egyes PEI-értékek és a hozzájuk tartozó ajánlott felületetek a következõk:

  • PEI II: gyenge kopásállóság, fõleg a falicsempék tartoznak ide. Padlólapként történõ felhasználásuk nem javasolt, de saját felelõsségre, kizárólag fürdõszobában padlóburkolatként is használhatók

  • PEI III: közepes kopásállóság, otthona kopásnak annyira nem kitett helyiségeibe ajánlott (nappali, fürdõszoba), de elõszobába és konyhába nem ajánlott

  • PEI IV: erõs kopásállóság, otthonában korlátozás nélkül alkalmazható, elõszobába és konyhába is

  • PEI V: kiemelkedõ kopásállóság, közületi és nagyobb forgalmú létesítményekbe javasolt

A második leggyakrabban emlegetett tulajdonság burkolólapok esetén a fagyállóság. Mitõl függ, hogy egy burkolólap alkalmas-e kültéri használatra vagy sem? A fagyállóság a porozitás, vagyis a vízfelvétel függvénye. A hazai idõjárási viszonyok mellett a préselt technológiával készült lapok közül a 3% alatti vízfelvételû, vagyis a B I. kategóriába tartozó lapok ajánlhatók kültérre is.

Emellett a fagyállóság minõsítésére született egy szabvány is (MSZ EN 202). A szabvány ide vonatkozó elõírása a vizsgált lapok százszori fagyasztás-felengedését írja elõ -5 és +5 °C között. A jég -4°C-on éri el legnagyobb térfogatát, ekkor károsítja legjobban a lapokat, így ennek a szabványnak nehezebb megfelelni, mint a korábbi magyar szabványnak.

Vásárlás során még figyelnünk kell a dobozon feltüntetett két értékre, az árnyalatra és a gyártási méretre is. A különbözõ színárnyalatok azért keletkeznek, mert egy burkolólap máza nagyon sok összetevõbõl áll össze. Ha az egyes gyártási szériák között valamelyik alapanyag összetétele a gyártótól függetlenül megváltozik, akkor az színárnyalatbeli eltérést okozhat. Továbbá minden lapnak van egy névleges mérete és egy valós mérete (gyártási méret), hiszen ha valaki 33*33-as lapot vásárol, akkor az nem feltétlen 330*330 milliméter, mind felfelé, mind lefelé megengedett egy-két milliméternyi eltérés. Minden dobozon fel van tüntetve, hogy mi a gyártási méret.

Zárásként érdemes még az I. osztályú lapok, illetve az osztályos lapok definíciójával foglalkozni. Az I. osztályú lap definíciója, hogy megfelel minden a gyártó által szabott az adott termékre vonatkozó szabványban szereplõ összes követelménynek. Osztályos lapok közé kerülnek a válogatás során azok a lapok, melyek valamilyen követelményt nem teljesítenek. De arra vonatkozóan, hogy egyes lapokat milyen szempontok szerint sorolnak II., III., vagy akár IV. osztályba arra nincsen szabvány. Ezért burkolólap vásárlás esetén érdemes megkérdezni a gyártónál, hogy milyen szempont szerint osztályoz. Általában a II. osztályú lapok csak kisebb, szemmel nem is érzékelhetõ esztétikai hibákat tartalmaznak, illetve több lehet a hibás lapok száma, mint az elsõ osztályú lapok között (mert az elsõ osztályú lapok között is lehet hibás). Természetesen a 2. osztályú lapokhoz alacsonyabb minõség miatt alacsonyabb ár is tartozik. Így elõfordulhat, hogy ár-érték arány szempontjából néhány esetben elõnyösebb, ha másodosztályú lapot választunk.

Gamma – Kerámia Burkolólapgyártó Kft.

2654 Romhány

Zrínyi Miklós út 17.

Telefon: +36 (35) 355-145

Fax:       +36 (35) 520-049

E-mail: info@gammakeramia.hu

Web:    www.gammakeramia.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából