Kategória: Tetõ
Utolsó módosítás: 2013-09-18
Hozzászólások: 0db

Mitől lesz a tető tartós és tartósan szép?

Elgondolkodott már azon, hogy mennyi ideig nem szeretne a tetővel kapcsolatosan újabb kiadásokat? Önnek mit jelent a tető tartóssága? Sokak számára a tető tartóssága egyet jelent a tető színének, felületének tartósságával. Ebben sok igazság van, nézzük meg, hogyan választhatunk olyan tetőfedő anyagot, amellyel nem csak maradandóan szép lesz a tetőnk, de tartós is!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A tetőfedő anyagok szín- és felületi tartósságának versenyét minden kétséget kizárólag a kerámia tetőcserép nyeri. Tartóssága titka anyagában és gyártási eljárásában keresendő: jelentős különbség ugyanis, hogy valamilyen utólagos felületkezelés védi az anyagot, illetve a felületre kerülő festék adja annak színét, ahogy a kerámián kívül minden más tetőfedő anyag esetén, vagy maga az anyag az ellenálló, mint a Creaton kerámia tetőcserepek esetén.

A hagyományos, ám a modern gyártástechnológiának köszönhetően modern kerámia tetőcserepek tartósságát évezredek bizonyítják. De ha az évezredek nem győznek meg bennünket, akkor nézzük csak az elmúlt évtizedeket. Mi lenne jobb bizonyíték a szín- és felületi tartósságra, mint azok a Creaton kerámia tetőcserepekkel fedett tetők, amelyek az elmúlt évtizedekben kiállták a szélsőséges időjárási körülmények próbáját úgy, hogy felületük tökéletes, nem mohásodott, színük mit sem változott. Íme néhány példa.

Sőt a Creaton kerámia tetőcserepek felületének ellenálló képessége az autófényezéssel is felveszi a versenyt.A Creaton engóbozott kerámia tetőcserepek kiállták ugyanis egy nagy nemzetközi prémium autóipari konszernnél alkalmazott, az autók fényezésének tartósságát vizsgáló tesztet.Talán mondanunk sem kell: a tetőcserepek felületén egyetlen karcolás, hajszálrepedés vagy más sérülés, színbeli eltérés nem mutatkozott annak az eljárásnak a végére, amelyen az autók állandó fejlesztés alatt álló fényezésének helyt kell állnia. Ha érdekli, hogyan zajlott az autóipari teszt, és további érdekességeket szeretne megtudni az engóbozott felületekről, olvassa el Jogos elvárások a tetővel szemben – felületi- és színtartósság című cikkünket.

Szóval mitől a legtartósabb a kerámia cserepek színe?

Ha a Creaton cserepei között válogatunk különböző felületű – natúr, engóbozott és üvegmázas – és különböző felületi struktúrájú (sima, kefézett, bordázott vagy kézi bordázott) cserepek közül, akár száz színből választhatunk. A kerámia tetőcserepek, így a Lentiben gyártott Creaton sajtolt vagy préselt, hagyományos méretű és formavilágú, illetve a modern, mega méretű cserepek színvilága sem valamiféle, a felületükre kerülő festéknek köszönhető. A kerámia tetőcserepek tartós színe alapanyaga, az agyag minőségétől, színétől, és az alapanyaghoz kevert természetes anyagokkal az égetés során kialakított kémiai kötéseitől, valamint a felületbe égő, annak részévé váló engób, azaz földfesték anyagától és színétől függ. Az üvegmázas cserepek színéről és tartósságáról egy, a gyártási eljárás során képződő, porcelánhoz hasonlatos felület gondoskodik.

Mi a különbség a természetes felület és felületkezelés között?

Az utólagos felületkezeléssel, festéssel ellátott anyagok - legyen az tetőfedő anyag, vagy más anyag – nincsenek hosszútávon védve a környezet károsító hatásaitól, tekintettel a műanyag ill. műgyanta festékek szén alapú kémiai kötésére, amelyek kevésbé ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben. A Creaton termékeinek felületébe égő engób nem utólagos felületkezelés eredménye, a cserép részévé válva védi azt, teszi tartóssá, ellenállóvá és marandóan széppé. Ennek kémiai magyarázata, hogy az engób és az agyag alapanyaga a hematit, amelynek előnye, hogy normál környezeti hatásokkal szemben ellenálló, s az égetési folyamat következményeként védőpajzsként óvja a felületet.Nem véletlen tehát, hogy a Creaton írásban, garancialevél formájában 50 év garanciát vállal tetőcserepeire, hiszen tartósságuk, mohásodással és a fakulással szembeni ellenálló képességük bizonyított, élettartamuk pedig akár 100 év is lehet.

A tartós felületű kerámia tetőcserép 3 fontos jellemzője - a teljesség igénye nélkül: 

- az extrém hatásoknak is ellenáll, ezt bizonyították a kerámia- és az autóiparban használatos tesztek,

- színeiről döntően a kerámia alapanyag színe és összetétele gondoskodik, ezek adják a kerámia tetőcserép természetes és verhetetlenül sokszínű árnyalatát,

- a felület tartósságát az engób fokozza, amely a kerámia tetőcserepek esetén azok részévé válik, vagy a porcelánszerű üvegmáz gondoskodik szemet gyönyörködtető és látványos színekről

Hogyan lesz a tartósan szép tető vízbiztos és műszakilag is tartós?

Augusztus 26. és október 31. között vásárolt bármilyen Creaton tetőcserepéhez igényelje ajándék tetőfóliáját, hogy tetője ne csupán szemet gyönyörködtető, de vízbiztos és hosszútávon tartós is legyen!

Milyen szerepet játszik a tetőfólia az időjárásálló tető építése során? Olvassa el tetőtippünket! Az akció részleteit megtalálja a www.akcio.creaton.hu weboldalon.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából