Kategória: Egészséges lakás , Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2010-09-21
Hozzászólások: 11db

Mitõl lesz penészes a fal? Mit tehetünk ellene?

A hûvösebb idõ beköszöntével minden évben elõjön ez a téma, ugyanis akik nyáron lecserélték nyílászáróikat korszerû, jó hõszigeteléssel ellátott ablakokra, azok talán most találkoznak elõször ezzel a jelenséggel. Egy kis odafigyeléssel, és néhány praktikával azonban megelõzhetjük, hogy komolyabb gondunk származzon a túlzott párásodásból.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A probléma

A téli hónapokban gyakrabban hallani olyan panaszt, hogy az ablakbélések penészesednek és az ablaktáblákon kondenzvíz képzõdik. A kondenzvíz a levegõ lehûlésekor keletkezik.

Az okok

Ha a külsõ falakon penészgomba jelenik meg, akkor ez nem az erõs esõzéstõl van, amely a falakat kívülrõl indulva átáztatja, hanem ezt a helyiségekben lévõ levegõ nedvessége okozza, amelyik a hideg falfelületekre lecsapódik. Az emberek - érzékelésük alapján - hajlanak arra, hogy a hideg évszakban becsukják az ablakokat és ajtókat, hogy a helyiségekben megtartsák a meleget. A téli hónapokban azonban a külsõ falak erõsen lehûlnek, amely lehûlés a külsõ falak belsõ oldaláig hat.

A belélegzett levegõnek van egy láthatatlan tulajdonsága: a hõmérséklettõl függõen nagyon sok nedvességet képes felvenni. Így például egy köbméter levegõ 20 °C hõmérsékleten és 100%-os légnedvesség mellett 17,5 g vizet tud megtartani vízpára formájában. Ha ezt a levegõt 0 °C-ra lehûtjük, akkor 12,5 g kondenzvizet nyerünk, mivel a 0 °C-os hideg levegõ csak 5 g vizet tud megkötni.

A lakóhelyiségekben minden bizonnyal soha nem alakulnak ki a fent leírt jelenségek, mivel a relatív légnedvesség normál esetben 40 és 60% között alakul, és a külsõ falak belsõ felületei sem hûlnek le 0 °C-ra. Ha azonban a 20 °C-os meleg teremhõmérséklet 60%-os relatív légnedvesség mellett körülbelül 10 g vizet tud megkötni, és a 8 °C-os meleg teremhõmérséklet azonos légnedvesség mellett csak körülbelül 5 g vizet, megérthetõ az, hogy a külsõ falak hideg felületein nedvesség csapódik le.

Összefoglalva

Rosszul hõszigetelt külsõ falak esetén alacsony külsõ hõmérséklet mellett fennáll az a veszély, hogy a belsõ falfelület erõsen lehûl.

Ahhoz, hogy elkerüljük a kondenzvíz-képzõdést , a helyiségben alacsonyan kell tartani a relatív légnedvességet. A kondenzvíz képzõdése a falfestésen, tapétákon és vakolaton hosszabb idõn keresztül veszélyes lehet, mivel ilyenkor megjelenik a penész és a kristálykivirágzás. Ezek egészségügyi problémákat okozhatnak, és az adott anyagot is szétroncsolják. Kondenzvíz-képzõdés a belsõ falfelületen, különösen a magas légnedvességgel bíró helyiségekben (fürdõszobák, konyhák, hálófülkék és olyan helyiségek, ahol sok a növény) jellemzõ. A nedvesség fokozódását a lakóhelyiségekben célirányos szellõztetéssel kell kompenzálni.

Ajánlások beruházók és lakók számára

A lakások szellõztetése higiéniai és egészségi szempontból szükséges. A rendszeres szellõztetés során kivezethetõk a helyiség használatából adódóan keletkezõ gázok, szaganyagok és a magas légnedvesség. A megfelelõ szellõztetéssel - nagyon magas légnedvesség esetén - a kondenzvíz által kiváltott épületkárok is elkerülhetõk. A levegõ kicserélése képes erõteljesen befolyásolni a helyiségekben lévõ relatív légnedvességet. Alaphelyzetként azt tanácsoljuk, hogy a teljes helyiséglégteret kétóránként a külsõ levegõ beeresztésével cseréljék ki. Különösen fontos a szellõztetés télen, mivel az alacsony hõmérséklet csekély nedvességgel jár együtt. Amikor ez a levegõ bekerül a helyiségbe, felmelegszik, s ilyenkor csökken a relatív légnedvesség. A napjainkban kapható, nagyon jól légszigetelt ablakok - a természetes szellõzés zárt állapotban - nem elegendõek a szükséges légcsere biztosításához.

A helyes szellõztetés azt jelenti, hogy 5-10 percig teljesen nyitva hagyjuk az ablakot (lökésszerû szellõztetés), emellett különösen hatékony a rövid ideig tartó keresztirányú szellõztetés (huzat). Ezáltal kevés energia megy veszendõbe, mert a helyiség levegõjébõl vezetõdik ki nagy mennyiség, a falak, mennyezetek és padlók alig hûlnek le. A szellõztetési idõtartam, mely minimálisan szükséges a teljes légcseréhez a külsõ hõmérséklet és az aktuális évszak függvénye (télen 4-6, tavasszal és õsszel 10-20, nyáron 25-30 perc). Még egy gyenge szél (5km/h) is meg tudja duplázni a légcsere mértékét.

A fûtési szezon alatt a fûtött belsõ helyiségekben - fizikai okok miatt - mindig jelentõsen több nedvesség van a levegõben, mint a hideg külsõ levegõben, még akkor is, ha kint ködös az idõ. Nem igaz tehát, hogy az ablakok kinyitásakor nedves levegõt engedünk be. Ellenkezõleg, ilyenkor a helyiségben lévõ nedvesség távozik.

Az a fontos, hogy 0 °C alatti külsõ hõmérséklet esetén az ablakokat ne hagyjuk hosszabb ideig tartós szellõztetõhelyzetben (bukó nyitott helyzetben). Az állandó légcsere ugyanis a falfelületeket fokozatosan lehûti úgy, hogy növekszik a kondenzvíz veszélye. Ezen kívül tartósan energia megy veszendõbe. Irányértékek: 20 °C hõmérséklet a lakóhelyiségben és 17 °C az alvóhelyiségben.

Ennél alacsonyabb hõmérséklet ne legyen. A hûvösebb alvóhelyiségek és a többi melegebb helyiség között maradjanak az ajtók zárva. A nem fûtött helyiségek hõmérsékletét nem lehet az ajtó kinyitásával szabályozni, mivel a meleg levegõ nedvessége lecsapódik a hideg épületrészeken, ami penészesedéshez vezet. Ezzel kapcsolatban arra is ügyelni kell, hogy a bútorzat - különösen a nagy felületû - ne álljon túl közel a falhoz vagy a falnak támasztva.

Összefoglalás

A megfelelõ szellõztetéssel elkerülhetõ a kondenzvíz-képzõdés a lakóhelyiségekben, különösen az ablakokon. A helyiség levegõje annál szárazabb, minél hidegebb a külsõ levegõ. A kondenzvíz-képzõdés veszélye annál nagyobb, minél nedvesebb a teremlevegõ, és minél hidegebb az adott épületrész felszíne. A helyes szellõztetéssel (löketszerû szellõztetés) energia takarítható meg, higiénikusabb, és elkerülhetõk a nedvességbõl keletkezõ károk.

Delta Kft.

Kecskemét, Korhánközi út 4.

Web:    www.delta-kft.hu

E-mail: deltakecskemet@delta-kft.hu

Tel.:     06-76/504-281


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából