Kategória: Építõanyag szakismeret , Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2008-10-16
Hozzászólások: 0db

Mitõl növekszik a penész? Mi a BioBlock?

A penész a földi élet kezdete óta jelen van bolygónkon. Maga a „penész” szó szerves anyagokon tenyészõ különbözõ típusú gombákra és spórahordozó mikroorganizmusokra utal. Kedvezõ körülmények esetén – megfelelõ hõmérséklet, levegõ és nedvesség – a szerves összetevõk képessé teszik a spórákat a növekedésre és sokszorozódásra. Mivel igen sok építõanyag szerves alapanyagokat is tartalmaz, ezek eléggé ki vannak téve a penész támadásának.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ezért van az, hogy napjainkban a penészprobléma elleni hatékony küzdelmet elõsegítõ tervek kidolgozása fontosabb feladat, mint korábban bármikor. Ezeknek a terveknek ki kell térniük az olyan megoldásokra is, mint a baktériumellenes tulajdonságokkal rendelkezõ építõanyagok.

 

Mi a BioBlock?

A BioBlock egy fejlett antibakteriális technológia, amely fontos alkotóelemét képezheti az Ön penészmentesítõ stratégiájának. Ellentétben a konkurencia „univerzális” megoldást kínáló termékeivel, a BioBlock technológia kifejezetten egy-egy termék speciális tulajdonságaira szabva nyújtja a lehetõ leghatékonyabb védelmet. A BioBlock kifejlesztõi tehát egy másfajta filozófiát tettek magukévá, egy olyat, amelyik hatékony megoldást biztosít a problémára. A BioBlock technológia segítségével a MAPEI ragasztóiba, fugázóanyagaiba, tömítõ és vízszigetelõ termékeibe egy további védelmi vonalat építettünk be, ami megakadályozza a különbözõ típusú szagkeltõ és foltosodást okozó penészgombák és baktériumok növekedését. Mostantól a fenti termékek beépített baktériumellenes védelemmel állnak rendelkezésre, drága adalékanyagok, bonyolult kiegészítõ technológiai lépesek és többletidõ nélkül.

 

Mit jelent pontosan az, hogy „baktériumellenes” védelem?

A “mikroba” a Webster's szótár szerint egy parányi élõ szervezet, például penészgomba, üszög vagy baktérium. A baktériumellenes védelmet nyújtó termék (gondoljunk a BioBlock-ra) olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek képessé teszik a különbözõ típusú mikrobák növekedésének megakadályozására.

 

Vajon ugyanolyan marad a BioBlockkal ellátott termékek teljesítménye és termékbiztonsága?

Igen, a BioBlock egy „varrat nélküli” technológia, és nem fogja módosítani a termékek eredetileg garantált teljesítményét. A BioBlockkal ellátott termékek semmivel sem károsabbak az egészségre, mint a Bioblockot nem tartalmazó anyagok. A BioBlockkal ellátott termékek alkalmazásakor és kezelésekor ugyanazokat a technológiai és munkavédelmi elõírásokat kell betartani.

 

Van arra esély, hogy a Bioblockot tartalmazó termék felületén penészgomba- vagy baktériumképzõdés indul meg?

A MAPEI nem nyújthat 100 %-os garanciát arra, hogy a Bioblockot tartalmazó termék felületén soha nem indul meg baktériumnövekedés, az idõ múlásával ugyanis egyetlen anyag sem képes teljes mértékben megõrizni ilyen jellegû védettségét. Ezen felül a külsõ hatásoknak kitett felületek – fugázóanyagok, tömítõkittek – esetében a megfelelõ karbantartás és tisztítás továbbra is elengedhetetlen, mert a mikrobák a felületen megtapadó vagy lerakódott egyéb agyagokon – szappanhab, kosz vagy elhalt bõrsejtek – is növekedésnek indulhatnak. A BioBlockkal ellátott termékek látványos módon csökkentik a különbözõ típusú penészgombák és baktériumok megtelepedésének és burjánzásának esélyét. Ezek a termékek fontos szerepet játszhatnak az átfogó penészellenes védelmi stratégiában, és segíthetik megvédeni befektetését.

Milyen elõnyöket biztosít a BioBlock?

Kiváló baktériumellenes tulajdonságain felül az is megkülönbözteti a BioBlockot a többi hasonló terméktõl, hogy alkalmazása a felhasználó szempontjából teljesen zökkenõmentes, semmiféle kiegészítõ technológiai lépést nem igényel. A MAPEI forradalmasította a penészedésgátló eljárást azáltal, hogy a baktériumellenes technológiát közvetlenül a gyártási folyamat során építi be a termékbe. Ezzel jelentõsen megkönnyíti a felhasználó dolgát, hiszen nincs szükség a sok problémát okozó és drága adalékanyagokra. A termékek emellett nagyon hatékony megoldást nyújtanak a végfelhasználók számára, hiszen hosszú távú és belülrõl kifelé ható védelmet biztosítanak a mikrobák ellen Példa: a fugázóanyagok

Egyes fugázóanyagok úgy biztosítanak védelmet a baktériumok és gombák ellen, hogy azokhoz drága folyékony adalékanyagot kell adni felhasználás elõtt. Az optimális hatás elérése érdekében a munkavégzés helyén mindig a pontos adalékanyag-mennyiséget kell a termékhez adagolni. De vajon mindig képesek vagyunk ezt megtenni?

 

A BioBlock technológiának köszönhetõen a baktériumellenes védõanyagot már a gyártás során hozzáadjuk a fugázóanyaghoz.

Így nincs szükség folyékony adalékokra, az ezzel járó problémás eljárásokra és lehetséges hibákra, úgymint a nagy mennyiségû adalékanyag helyszínre szállítására és kezelésére, az esetleges helyszíni keverési hibákra, és az ezzel kapcsolatos pluszköltségekre. Ráadásul egyes baktériumellenes adalékanyagok vízben oldódnak, melynek eredményeképpen a fuga tisztításakor elbomlanak és kioldódnak a fugázóanyagból, ami idõvel csökkenti az antibakteriális hatékonyságot. A BioBlock elõnye, hogy a kötés során molekuláris szinten hozzáköt a cementhez, és így egy erõs és baktériumellenes tulajdonságokkal bíró beton jön létre. Teljesen mindegy, hogy milyen gyakran tisztítja a fugázott felületet: az antibakteriális védõanyag nem fog kioldódni és a hatása sem csökken, mert a Bioblock teljesen beépül a fugázóanyagba. Valójában, ha egy frissen fugázott Bioblockos felületet külsõ hatásnak teszünk ki, ezzel csak növeljük hatóképességét!

 

Mapei Kft.

2040 Budaörs, Sport u. 2.

 

Telefon:            06-23/501-667

Fax:                 06-23/501-666

Web:                www.mapei.hu

E-mail:              mapei@mapei.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából