Kategória: Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2012-08-16
Hozzászólások: 0db

Mossunk, vasaljunk természetesen jól
Pénztárcabarát, energiahatékony praktikák a háztartásban

Ismertek a vevõcsalogató 'háztartási' reklámszlogenek textilöblítõkrõl, melyek - többek között - az alpesi illat frissességét hordozzák, vagy ott vannak a misztikus aktív gélkapszulák, melyek ragyogóan tiszta ruhákat ígérnek. A különféle fékezett habzású univerzális mosóporokról már ne is beszéljünk: a legkülönfélébb színárnyalatú ruhákhoz más-más mosóport ajánlatos használni. Nem biztos, hogy ez a jó irány! Van környezet- és energiatudatosabb, ráadásul olcsóbb alternatíva!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Kipróbáltam szinte minden szupermosóporként reklámozott terméket, de nem váltották be a hozzájuk fûzött reményeket. A fehér ruhák nem ragyogtak, s a foltok sem tûntek el. Elfutott a méreg, és kutakodni kezdtem az Interneten. Kulcsszavak segítségével jutottam el a mosószappanig és a mosószódáig. Azóta, közel 10 éve ezeket használom, s ha pontosan utánaszámolnék, meglepõen nagy összegû pénzmegtakarítást könyvelhetnék el.

Mindenkinek érdemes lenne utánaszámolnia, mennyit költ mosóporra, folttisztítóra és vízlágyítóra! Egy 200 grammos mosószappan nem kerül többe 200 forintnál - sõt, ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni. A családban legrosszabb esetben két mosószappant használunk el egy hónap alatt. Vízlágyításra mosószódát és/vagy ecetet, ecetsavat használok. Ez sem kerül többe 250 forintnál.

Falun élek a családommal, s mint a legtöbb kistelepülésen, udvar, kert, nálunk pedig még szántó is tartozik a házhoz. A kinti munkákhoz értelemszerûen más ruházatot viselünk, mint az iskolában, vagy a munkahelyünkön, s akkor még nem említettem a szabadidõs ruházatot. Mosnivaló tehát akad bõven; a legtöbb ruha erõsen szennyezett, a munkaruhák pedig többnyire olajfoltosak.

Ezeket bevizezem, a mosószappannal átdörzsölöm, s így teszem a mosógépbe. Ugyanígy járok el a fehér zoknikkal, melyeket a lábbeli megfogott, vagy nagyon szennyezettek. Erre a célra egy szappant egészben hagyok, egy másikat viszont használaton kívüli reszelõvel lereszelek. Zsemlemorzsa reszelõt használok erre a célra, mivel így szinte por állagú mosószert kapok, ami könnyen oldódik a vízben.

A lereszelt mosószappanporból 1, maximum 2 evõkanálnyit teszek a ruhák mellé a dobba, vagy a mosószertartályba; a mosószódából is ugyanennyit használok a fehér és a világos ruhákhoz.

A sötétebb ruhákhoz viszont nagyjából feleennyi elegendõ, a feketékhez pedig egyáltalán nem adagolok szódát, mivel fehérítõ hatása van. Ruhaöblítõként 1 rész ecet és 2 rész víz keverékét használom. Akik szeretik az illatos ruhákat, pár csepp illóolajat adagolhatnak az ecetes keverékhez. Nem kell félni, az ecet szaga elpárolog, nem érzõdik a ruhán!

Amint végzett a mosással a gép, érdemes kivenni rögtön a ruhákat, s kirázva, kihúzogatva kiteregetni - így kevesebb holmit kell kivasalni, illetve megkönnyíthetõ a vasalás. A gyûrõdésre hajlamos ruhákat nyirkos állapotban célszerû vasalni - így kiiktatható a gõzölõs program, s kevesebb energia használódik el. Amennyiben ez nem megoldható, akkor nagyobb mennyiségû vasalni valót érdemes összegyûjteni, így csak egyszer kell felmelegednie a vasalónak - ez is energiabarát módszer. A vasalást a legalacsonyabb hõfokot igénylõ ruhákkal célszerû kezdeni, s a fokozatosság elvét követve folytatni a munkát.

Szerzõ: Fülöpné Németh Gyöngyi

Képek és cikk forrása: http://www.greenpressblog.com/2012/08/mossunk-vasaljunk-termeszetesen.html


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából