Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-05-16
Hozzászólások: 0db

Munkahelyem: az otthonom

Talán mindenkinek vannak (pozitív és negatív) tapasztalatai arról, hogy mennyire befolyásolhatja aktuális munkakedvünket az, hogy milyen környezetben kell dolgoznunk. Pont ebbõl kifolyólag azt gondolhatnánk, aki saját otthonában dolgozik, annak bizonyára édesebb a munka. Otthon dolgozni mindenképpen kiváltság, mégsem biztos, hogy önmagában elegendõ a boldogsághoz.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Nagyon vonzónak tûnik a lehetõség, hogy otthon dolgozzunk meg a betevõért, de nem mindenki tud (szeret) egyedül dolgozni. Ismernünk kell önmagunkat ahhoz, hogy fel tudjuk mérni: van-e önfegyelmünk, és tudunk-e száz százalékosan koncentrálni akkor is, ha körülöttünk nincsen más (szintén munkát végzõ) személy. Aki alapvetõen nem egy „magányos” típus, annak lehet, hogy kifejezetten visszaveszi a munkakedvét otthoni irodája.

Az is lehet, hogy szeretünk egyedül lenni, és tudnánk is otthon dolgozni, ha nem látnánk meg további ezer tennivalót a ház körül. Tudjuk, érezzük, hogy a számítógép mellett kellene ülnünk, de olyan nagy a kertben a fû, és az autót is most lenne jó lemosni… Otthon dolgozni csak úgy lehet, ha van egy rendszer, amit betartunk, és el tudjuk választani a házimunkát a pénzkeresõ munkánktól.

Ha úgy gondoljuk, hogy munkánk, életmódunk, és személyiségünk is alkalmas arra, hogy otthon dolgozzunk, akkor is még van egy fontos tényezõ, ami befolyásolhat (segíthet, vagy gátolhat) bennünket, ez pedig a KÖRNYEZETÜNK.

Milyen a jó otthoni munkahely?

1.Ne ideiglenes helyeket keressünk, ahol éppen nyugtunk van a családtól, hanem igyekezzünk munkavégzésünkhöz állandóságot teremteni. Segíti a ráhangolódást, ha mindig ugyanott vár bennünket a munkánk. (Bár ma már okostelefonok, és laptopok segítségével bárhol lehet ügyet intézni, nem biztos, hogy hatékonyan tudjuk mûvelni.)

2.Legyen elkülönítve a munkahely a lakáson belül! Ha nincs is mód arra, hogy külön helyiségben legyen kialakítva otthoni irodánk, azért valamilyen térelválasztási lehetõséggel érdemes élni. Olyan helyen rendezkedjünk be, ahol a munkavégzés ideje alatt nyugalomban lehetünk. Az együtt élõk szokásain múlik, hogy ez hol valósítható meg: elõszobában, hálószobában, konyhában, vagy akár az erkély beépítésével.

3.Csak kényelmes helyen lehet dolgozni! Ha szûknek, sötétnek, hidegnek, kényelmetlennek érezzük házi irodánkat, akkor inkább el sem kezdünk dolgozni, vagy amint lehet, menekülünk onnan. A (természetes) fény, a megfelelõ hõmérséklet és a kényelmes bútor alapkövetelmény. Nem szabad, hogy hiányosságokkal foglalkozzunk munkánk helyett, legyen természetes a kényelem!

4.Legyen esztétikus, rendezett a munkahelyünk! Egy szépen kialakított, rendezett munkaállomás motivál bennünket. Ahhoz, hogy munkánkra tudjunk koncentrálni, ahhoz meg kell találni a színekben, dekorációkban is az egyensúlyt.

Legyen letisztult a körülöttünk lévõ környezet: kerüljük a zsúfoltságot és a vibráló színeket!

Legyenek személyes, kedves tárgyak körülöttünk, de ne annyi, hogy elterelje figyelmünket, vagy akadályozzon bennünket a munkánkban!

Legyen egyéniségünkhöz illõ a dolgozószoba is!

5.Munkahely a munkához: Ha otthoni munkahelyünkön vendégeket, ügyfeleket is szeretnénk fogadni, akkor bejárathoz közeli helyet válasszunk, ha viszont munkánk nem tartozik másra, kerülhet a lakásunk eldugottabb pontjára is! Ha nincsen a „helyén kezelve” otthoni munkánk, konfliktusokat idézhet elõ családon belül: valaki valakit zavarni fog. Az otthon minden családtagé, ne kerüljön háttérbe senki azért, mert apa vagy anya otthon dolgozik!

Ha nagyon odafigyelünk minden részletre, akkor is elõfordulhat, hogy elsõre nem sikerül otthonunkban kialakítani a tökéletes munkahelyet. A puding próbája az evés, ez otthoni munkahelyünk esetében is igaz. Mielõtt véglegesen bebútorozzuk a választott sarkot, próbáljuk ki (Pl.: üljünk le oda egy könyvvel, tudunk-e nyugodtan olvasni)! Ha az elsõ próbákat kiállta a kiszemelt kuckó, lehet apránként tökéletesíteni, hiszen a célunk, hogy teljesen kiszolgáljon bennünket: ne legyenek zavaró tényezõk, amire viszont szükségünk van, az legyen mindig kéznél!

 

Forrás: Tutiszoba.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából