Kategória: Építõipari hírek
Utolsó módosítás: 2013-07-17
Hozzászólások: 0db

„nálamszigetelnek”: két Hajdú-Bihar megyei család a rezsi-megtakarító kísérletben

Augusztus közepén indulnak a mérési tesztek, szeptembertõl pedig online is nyomon követhetjük annak a két Hajdú-Bihar megyei családnak az otthonában mért eredményeket, akiket a Knauf-Insulation Kft. szakértõi teamje választott ki a „Te mire költenéd a rezsid?” energiamegtakarító kísérletén alapuló programjára jelentkezõ 179 családból. A kísérletben hõszigetelve résztvevõ épület energetikai besorolása a jelenlegi „F” helyett a a homlokzati és padlásfödém hõszigetelésnek köszönhetõen „A” lesz.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A ma Magyarországon található, energetikai korszerûsítésre szoruló épületek többségénél komplett korszerû hõszigeteléssel az éves fûtési költség akár 30-50%-a is megtakarítható. Hogy ez az arány a két a Knauf-Insulation kísérletében résztvevõ épület esetén mekkora lesz, még nem lehet elõre tudni, de a két épület kísérletre történõ felkészítése már megkezdõdött. A szomorú valósághoz tartozik, hogy a 25-30 éve épült és azóta kevés energetikai korszerûsítést megélt családi házak energetikai besorolása a kísérletre kiválasztott két épülethez hasonlóan jellemzõen D, F vagy G kategória.

A 179 programra jelentkezõ közül kiválasztott két család csupán néhány kilométerre egymástól, Hajdúnánáson illetve Hajdúdorogon él. A döntés során a két épület közelsége is fontos szempont volt, ugyanis még Magyarország esetén is jelentõs idõjárási különbségek lehetnek az ország egyes területei között, így az eredmények hitelessége kedvéért ennek befolyásoló szerepét is szükséges volt minimálisra csökkenteni. 

Számos ilyen és ehhez hasonló tényezõt kellett még mérlegelnie a Knauf-Insulation által megbízott szakértõi teamnek: a több kör után kiválasztott épületek mérete szinte azonos (108 m2 és 110 m2), mûszaki színvonalukat és kialakításukat tekintve is ideális mértékig hasonlít egymáshoz, és mindkét családban két kiskorú gyermek él.A kísérlet érdekében hõszigetelt házban élõ család hajdúnánási, míg a jelenlegi állapotában vizsgálaton résztvevõ épület onnan 6 km-re, Hajdúdorogon található. Mindkét család azért jelentkezett a kísérletre, mert szeretne kevesebb rezsit fizetni. Többek között ez az oka, hogy a komplett korszerû hõszigetelés segítségével megtakarítható összeget az épület további korszerûsítésére, a tetõfelújításra szánják. 

A hajdúdorogi család és otthona, amely a kísérletben hõszigetelés nélkül vesz részt

Elindult a két ház felkészítése a rezsi-megtakarító kísérletre

Már elkészült a két kiválasztott épület elõzetes energetikai auditja, amely alapján a hajdúnánási épület az „F”, míg a hajdúdorogi ház „G” energetikai besorolású. Mindkét épületben zajlik a mérõmûszerek beszerelése, valamint a kivitelezés elõkészületei is megkezdõdtek a programban hõszigetelve résztvevõ hajdúnánási épületnél. 

A számítások szerint a hajdúnánási család otthona a komplett, korszerû hõszigetelésnek köszönhetõen „A” besorolású lesz, így vesz majd részt a kísérletben.A mérésekért felelõs Pannon Mûhely Kft. szakértõi csapata által kiépített online rendszer segítségével a fogyasztási, hõmérsékleti adatok valós idejû gyûjtése történik majd. A két házba beszerelt mérõmûszerek segítségével a fûtési idõszak alatt többek között a két család gázfogyasztását és a ház belsõ hõmérsékletét lehet majd nyomon követni a www.nalamszigetelnek.hu oldalon. Itt összehasonlítva láthatjuk majd a hõszigetelt és a hõszigetelés nélküli ház gázfogyasztása közötti különbséget, mindezt többek között forintban is kifejezve.

A házakban elhelyezett mérõmûszerek a lakókat rendes életvitelükben semmilyen módon nem fogják befolyásolni. A kísérlet alaposságára ugyanakkor jellemzõ, hogy a külsõ hõmérsékleti viszonyokról a hajdúnánási ház kertjében elhelyezett meteorológia állomás szolgáltat majd adatokat, amely azonban csupán egy, a mérések hitelességét és az eredmények valódi összehasoníthatóságát szolgáló berendezések közül.

Az ezek mellett tervezett és fõleg mélyebb szakmai információkkal szolgáló épületfizikai vizsgálatokban a Knauf-Insulation partnere a Budapesti Mûszaki Egyetem Épületszerkezettani tanszéke, amely a kísérlet során végig szakmai felügyeletet is biztosít.A program lezárultával természetesen a szigeteletlen házban élõ hajdúdorogi család háza is korszerû hõszigetelést kap, így már õk is a tervezett következõ, jelentõs és szintén energiamegtakarítást célzó beruházásra, a tetõfelújításra kezdhetnek takarékoskodni.

A hajdúnánási család és hõszigetelésre kerülõ otthona

A beruházás átgondoltsága és a megtakarítás összefüggései

Az elõzetes felmérés alapján a Knauf-Insulation munkatársai meghatározták, hogy milyen vastagságú és minõségû hõszigetelõ anyag használata javasolt a teszten hõszigetelve résztvevõ hajdúnánási ház energiatakarékossá tételéhez. A padlásfödém és a homlokzat a 2018. január1-tõl életbe lépõ 1246/2013(IV.30) számú Kormányhatározatban foglalt U értékeknek megfelelõen lesz hõszigetelve.„Ma Magyarországon az energiatakarékossági szempontú felújítást tervezõ háztulajdonosok leggyakrabban a 8-10 cm vastag hõszigetelés mellett döntenek. Mi azonban úgy döntöttünk, hogy a jelen és a közeli jövõben szükséges és indokolt termékminõséget, termékvastagságot választjuk, amely kapcsán joggal felmerülhet a kérdés, hogy ez mennyivel költségesebb, mint amit ma egy átlagos családi ház tulajdonosa megengedhet magának. Látható lesz, hogy a költségek jelentõs részét nem a hõszigetelõ anyag ára teszi ki, így ha már egyszer rászánjuk az idõt és fõleg pénzünket, érdemes hosszabb távon gondolkodni. Különben akár azzal is szembesülhetünk, hogy közel nem takaríthatunk meg annyit fûtési rezsiköltségünkbõl, mint amennyit lehetne. – világított rá Kanyuk László, a Knauf-Insulation Kft. marketing vezetõje a költségek és az energiamegtakarítás összefüggéseire. – „A kísérlettel célunk nem csupán az, hogy rámutassunk, komplett korszerû hõszigeteléssel valóban energiatakarékosabban élhetünk, hanem az is, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha már nekilátunk, alaposan gondoljuk át a felhasznált anyagokkal kapcsolatos döntéseinket. Egy „energiapocsékoló” épületen lehet találni felújítandó területeket – ablakok, tetõ, gépészet -, amelyek költsége akár alacsonyabb is lehet, mint egy komplett, korszerû hõszigetelés elkészítése, de utóbbi minden bizonnyal többet is hoz a konyhára. Már az elsõ fûtési hónapban érezhetõ mértékben csökkenhet a fûtési rezsiköltség.”

Az összehasonlítás módszertani támogatója a Magyar Energiahatékonysági Intézet. Kiemelt médiatámogató a Metropol. A programról további információ a www.nalamszigetelnek.hu oldalon és a teljes lebonyolítást végzõ Build-Communication Kft-nél kérhetõ T: (23) 611-028.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából