Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2011-12-07
Hozzászólások: 0db

Nem csak szigetelésünk, de a pénztárcánk is lehetne vastagabb Napkollektorok helyett az épületszigetelés támogatására lenne szükség

Energiahatékonysági szempontból korlátozott elõnyökkel jár és csak az anyagilag már eleve tehetõs családoknak éri meg a kormány által 3 milliárd forinttal támogatott - használati melegvíz ellátás biztosításához és fûtésrásegítésre szolgáló - napkollektorok telepítése. Ezen eszközök semmilyen segítséget nem jelentenek az „energiaszegénységben” élõ rászoruló családoknak, akik hazánk pazarló energiafelhasználásának 4/5-ét kitevõ korszerûtlen családi házakban élnek.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ennek oka az, hogy amíg egy átlagos magyar családi ház teljes energiaköltségeinek mindössze 10-15%-át fordítjuk meleg víz elõállítására, addig a fûtési költségek az energiaszámla 60-70%-át teszik ki. Könnyen belátható tehát, hogy a rezsiköltségek egyértelmûen a hõveszteség szigetelés révén történõ minimalizálásával csökkenthetõk a legnagyobb arányban, nem pedig a melegvíz vagy fûtés napkollektorokkal való rásegítésével. A szigetelés támogatására azért is nagyobb szükség lenne, vélik a Knauf Insulation szakértõi, mert az EURIMA adatai szerint a Magyarországon alkalmazott homlokzati szigetelés vastagsága jócskán elmarad a hazánkhoz hasonló átlaghõmérsékleti adottságokkal rendelkezõ országokétól. Míg hazánkban az átlagos homlokzati szigetelésvastagság 80-90 mm körül alakul, addig a szomszédos Szlovákiában 100-120, Lengyelországban pedig 150 mm vastagságú anyaggal szigetelik az épületeket, de még a nálunk enyhébb idõjárással rendelkezõ Szlovéniában is 100 milliméter az alkalmazott homlokzati szigetelés vastagsága, miközben a gáz ára régiós összehasonlításban is Magyarországon a legmagasabb.

Még a szlovákoké is vastagabb!

A családi házakon alkalmazott szigetelõanyag-vastagság tekintetében Norvégia, Finnország és Svédország állnak az európai rangsor élén. E skandináv országokban, annak ellenére, hogy a gáz ára náluk alacsonyabb, a jóval hûvösebb idõjárás miatt 200 mm-nél is vastagabb szigetelést alkalmaznak az ingatlantulajdonosok, így fûtésszámlájuk akár 35-40%-kal is kisebb lehet egy magyar család fûtési költségeinél. A Knauf Insulation statisztikái szerint, szigetelésvastagság tekintetében az európai középmezõnybe a német és az osztrák ingatlantulajdonosok tartoznak, akik átlagosan 120 mm vastagságú szigeteléssel gondoskodnak otthonaik melegérõl. Az önmagában nem meglepõ, hogy a közép-kelet európai országok az alkalmazott szigetelés vastagsága tekintetében elmaradnak a környezet és energiatudatosabb országoktól, az azonban elgondolkodtató, hogy hazánk e tekintetben még régiós összehasonlításban is sereghajtónak tekinthetõ.

A Knauf Insulation adatai szerint ugyanis Szlovákiában átlagosan 100-120 mm, Lengyelországban 150 mm, a nálunk enyhébb idõjárással rendelkezõ Szlovéniában 100 mm, de még Romániában is 120 mm vastagságú szigetelõanyagot alkalmaznak leginkább az ingatlantulajdonosok, miközben a magyar otthonok homlokzati szigetelése átlagosan csak 80-90 mm.

„Egy átlagos magyar otthon energiahatékonysági adottságait tekintve a kormány által támogatott napkollektor mindaddig fölösleges luxusberuházásnak tekinthetõ, ameddig a legtöbb hõt elvesztõ falak és födém megfelelõ szigetelése nem megoldott” – mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation ügyvezetõ igazgatója. „A szigetelés egy ház árának átlagosan mindössze 1%-át teszi ki, mégis ez az az építõanyag, amivel a fûtésszámla 60-70%-kal csökkenthetõ. Annak ellenére, hogy a magyar családi házakon alkalmazott szigetelés vastagsága növekvõ tendenciát mutat, a kérdést regionális kontextusban szemlélve kell mondanunk, hogy energiahatékonyság tekintetében is szemléletváltozásra van szükségünk - tette hozzá a szakember.

Magas gázár ellen vékony szigetelés? Csak nálunk nem gáz az energiaszegénység?

Megfelelõ vastagságú szigetelés alkalmazására hazánkban különösen nagy szükség lenne, hiszen egy rosszul vagy egyáltalán nem szigetelt ingatlan 3-4-szer több energiát használ fel feleslegesen, holott a fûtésre leggyakrabban használt gáz ára regionális összehasonlításban is Magyarországon a legmagasabb, vagyis az úgynevezett energiaszegénység nálunk a legnagyobb.

Magyarországon egy MJ gáz ára 3,3 forint körül alakul, míg ugyanennyi gáz Szlovákiában például 2,7 forintba kerül. Ez azt jelenti, hogy egy magyar családnak - átlagosan 2.000 m3-es éves gázfogyasztást és 34 MJ/m3 fûtõértéket alapul véve - évente akár 40.000 forinttal is többet kell fûtésre fordítania, mint egy szlovák famíliának.

Szigetelés: minél vastagabb, annál többet hoz

A hõszigetelés alkalmazása bizonyítottan az egyik legjövedelmezõbb, legnagyobb megtérülést eredményezõ befektetés. A szigetelés ára – az alkalmazott szigetelõanyag vastagságától függõen - átlagosan 2-4 év alatt megtérül, hosszabb távon – 30 év alatt – pedig minden szigetelésbe fektetett forint több, mint 7 forint hasznot hoz az ingatlantulajdonosok számára.

A hagyományos technológiával épült családi házak átlagos energiaigénye megfelelõ vastagságú és minõségû szigeteléssel akár 50-60%-kal is csökkenthetõ, melynek köszönhetõen ugyanilyen arányban csökkenthetõ a fûtésszámla is. A Knauf Insulation vizsgálatai szerint az alkalmazott homlokzati szigetelés vastagságának minden 1 cm-es növekedése 3-4%-os energia megtakarítást eredményez.

Energiahatékonysági szempontból luxusberuházás a napkollektor

A szigetelés árának 2-4 éves megtérülésével szemben a napkollektorok megtérülési ideje legalább 5-12 év, ami azt jelenti, hogy energiaszegénységünk orvoslása szempontjából ez az eszköz csak „tüneti kezelésre” használható és elsõsorban az anyagilag már eleve tehetõs családok számára jelent segítséget.

A szigetelés támogatása mellett szól az is, hogy miközben egy napkollektor telepítésének támogatására 800 ezer forintot fordít az állam, addig egy átlagos, 100 négyzetméteres, a 60-as, 70-es években épült, energiafaló családi ház 900 ezer forintból teljes egészében leszigetelhetõ.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából