Kategória: Építõipari hírek , Passzívház
Utolsó módosítás: 2012-10-31
Hozzászólások: 0db

Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok

Novemberben magyar passzívházak is felkereshetõk – Szervezett autóbuszos szakmai túra keretében is látogathatók az épületek.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Milyen egy passzívház? Hogyan néz ki belülrõl? Mivel fûtik, kell-e fûteni novemberben? Ha szeretne személyes benyomásokat szerezni a passzívházakról, látogasson el valamelyik - akár több - minõsített passzívházba novemberben. Nemcsak közremûködõkkel - tervezõkkel, kivitelezõkkel - találkozhat, hanem az építtetõkkel és a lakókkal is!

Idén is kapcsolódik a Passzívházépítõk Országos Szövetsége a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok programsorozathoz: 2012. november 9-11. között Magyarországon is látogathatók lesznek megépült, mûködõ, kivitelezés alatt álló passzívházak. A 2012. évi programban budapesti, budaörsi, diósdi, dunaújvárosi, szentendrei és zsámbéki passzívházak szerepelnek.

Látogatható lesz többek között az elsõ magyar passzívház minõségû iskolaépület, a fokozottan energiahatékony budapesti – pesterzsébeti – oktatási intézmény új foglalkoztató helyisége 2012 nyarán készült el. A látogatható passzív családi házak túlnyomó többsége hosszabb ideje lakott, így az üzemeltetési, használói tapasztalatokról is be tudnak számolni a tulajdonosok és a közremûködõk. A zsámbéki passzív lakóház vadonatúj, hamarosan birtokba vehetik az építtetõk.

A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok hazai programjain a részvétel – az autóbuszos szakmai túra kivételével – díjmentes, az érdeklõdõk a látogatható passzívházakat önállóan felkereshetik azzal a feltétellel, hogy részvételi szándékukat elõzetesen jelzik a programvezetõ e-mail címén. A programvezetõk elérhetõsége a www.passzivhaznyiltnap.com oldalon megtalálható.

2012. november 11-én, vasárnap 9-16 óra között szervezett autóbuszos szakmai túra keretében öt budapesti és fõváros környéki passzívház felkeresésére nyílik lehetõség. A részvétel ez esetben is elõzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a passzivhaznyiltnap2012@gmail.com e-mail címen lehet, legkésõbb 2012. november 9-éig. Mivel az autóbuszos szakmai túrán a részvételi létszám korlátozott - maximális létszám 40 fõ -, a szervezõk a jelentkezések sorrendjét veszik figyelembe. Az autóbuszos szakmai túra 10 résztvevõvel indul.

A Passzívház Nyílt Napokon látogatható passzívházak, épületismertetõkkel és a pontos programmal a www.passzivhaznyiltnap.com weboldalon találhatók.

Háttérinformáció

A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok ötlete a német Passzívház Szövetségtõl – IG Passivhaus Deutschland – származik. Németországban már 9. alkalommal hirdetik meg a rendezvényt, amelynek célja, hogy elérhetõ közelségbe hozza az érdeklõdõk számára a fokozottan energiahatékony épületeket. A tervezésben, kivitelezésben közremûködõk, illetve maguk a lakók, épülethasználók kalauzolják végig az épületekben a vendégeket, és adnak választ a felmerülõ kérdésekre.

A passzívházak a hagyományos építésû épületekhez viszonyítva 80-95 százalék energiát takarítanak meg, kivitelezésük pedig alig kerül többe, mint a hagyományos technológiával létesített épületeké. Az elsõ passzívház a németországi Darmstadtban épült meg 1990-ben. Magyarországon az elsõ – a német Passivhaus Institut minõsítési eljárása alapján – minõsített passzív családi házat 2009-ben adták át a Pest megyei Szadán. Az azóta eltelt 3 évben újabb és újabb lakóingatlanok – családi házak, sorházak, társasházak – épültek passzívház minõségben országszerte. 2012 nyarán megvalósult az elsõ passzívház-technológiával kivitelezett közintézmény, egy meglévõ általános iskola új foglalkoztató helyisége Budapesten. Önkormányzati beruházásként, egyedülálló bérlakás program keretében hamarosan elkezdõdhet a 100 lakásos passzív társasház kivitelezése Budapest XIII. kerületében.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából