Kategória: Építés , Barkácsolás
Utolsó módosítás: 2010-04-23
Hozzászólások: 15db

Nyársaló, grillezõ készítése házilag

Hamarosan megérkezik a nyár, itt az estébe nyúló kerti beszélgetések, és természetesen a szabad tûzön sütögetés ideje. Alig van olyan ember, aki ne hódolna ennek a szenvedélynek, hiszen a szabad tûzön sütött húsnak nem csak az íze más, de az egész tevékenység hangulatában van valami magával ragadó. Csináld magad cikkünkben ezért most ahhoz adunk útmutatót, hogyan kell elkészíteni egy esztétikus, praktikus, és persze tartós nyársaló, grillezõ helyet.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.
Ha egy kellemes nyári estén végre összejön a baráti társaság, általában felmerül a kérdés: Grillezzünk, nyársaljunk, esetleg a bográcsban készítsünk valamit? Mindenki mást részesít elõnyben, én személy szerint a nyársalást, ugyanis ha mindenki magának készíti az ételt, nem csak jobban esik, de biztosan nem megyünk egymás idegeire az állandó kérdezõsködéssel: Mikor lesz már kész??? Viszont mivel mindenki mást szeret, ezért most olyan grillezõ helyet készítünk, ahol mind a három tevékenységet kényelmesen, és kulturált körülmények között tudjuk ûzni.

A nagy épített grillezõ helyek egyik hátránya, hogy tárcsát, vagy bográcsot nem nagyon lehet elhelyezni rajtuk, míg a kis kövekbõl kirakott sütögetõ helyen igencsak nehézkes lenne a grillezés. Szóval úgy is mondhatnánk, hogy multifunkciós helyet fogunk építeni. Lássunk is hozzá:

Hozzávalók:

  • 90 darab kisméretû tégla ( 25cm x 12cm x 6.5cm )

  • Cement, sóder, víz (vagy barkácsüzletekben kapható elõre kevert beton)

  • Betonacél, vagy síkháló

  • Vasrács (részletek a lenti ábrán)

  • Samott

  • Vízüveg

Mindenekelõtt a nyársaló alapját kell elkészítenünk, ez betonból fog készülni. Mivel nem fog nagy súlyt tartani, így nincs szükségünk mély alapra, 15 cm-es megteszi. 4 darab 15 cm széles deszkából készítsünk egy négyzet alakú zsalut, a mérete 90 x 90 cm. Ebbe fogjuk beleönteni a betont. Magának a betonozásnak a részleteit most nem mutatjuk be, aki nem tudja, hogyan kell csinálni, kattintson IDE. Az alapba lehetõleg síkhálót tegyünk, ha van, de a betonacél is megteszi. Fontos, hogy ne sajnáljuk belõle a vasat, mert az alap elég kicsi, és télen bizony fagyni fog. Ha megmozdul az alap, mozduljon együtt! A kicsi alap elõnye, hogy késõbb az egész nyársalót odébb tudjuk majd telepíteni, ha szükséges. Három napig locsolgassuk a betont, majd elbonthatjuk a zsalut. Akinek van ideje, kivárhatja a szokásos 28 napot, mire elkezdi felépíteni a nyársalót, de ekkora súlynál ez teljesen fölösleges, 3 nap után hozzá lehet fogni a munkához.

Miután elbontottuk a zsalut, a deszkákat használjuk fel ismét, ezúttal egy 65 x 65-ös négyzetet alakítsunk ki belõle. Ezt is betonnal kell majd kiöntenünk, ez lesz a tûztér alja. A tûztér aljába egy rácsot fogunk tenni, ami kivehetõ. A rács fém fogadó keretét bele kell betonoznunk ennek a 65 x 65-ös négyzetnek a közepébe, ahogy a lenti ábra is mutatja.

A vasrácsot mindenki elkészítheti saját maga, mindössze némi szögacél, és betonvas kell hozzá, meg persze egy hegesztõgép. Mi készen vásároltuk egy barkácsüzletben, 1.200 forint volt. Lehetõleg egy fóliára tegyük a négyzet alakú zsalunkat, illetve a közepére a rács fogadó keretét, és be is önthetjük, hadd szilárduljon, amíg a nyársaló többi részét készítjük. (Persze a vasalást itt se felejtsük ki! Vasaláshoz hasznos tanácsokat olvashat ITT.)

Ha mindezzel megvagyunk, elkezdhetjük felépíteni a nyársalót. Az alábbi ábrának megfelelõen rakjuk le az elsõ sort:

Fontos, hogy 1 cm-es fugákat hagyjunk a téglák között, ugyanis így jön ki a 90 cm-es táv. Amint látható, egy kis ajtót hagytunk a legalsó sorban. Ezt a tisztító nyílást fél téglákkal is megoldhatjuk, de az ábrán látható befordítással is. A következõ sort kötésben tegyük, ezen az ábrán látható a rakási mód, valamint a két sor együtt.

A következõ soroknál már ne hagyjunk ki téglákat, 7 tégla magasságig építsük fel a nyársalót. Így fog kinézni, ha készen vagyunk:

Ezzel elértük a nyársaló végleges magasságát, ami 1 cm-es fugákkal számolva körülbelül 50-52 cm lesz. (Függõen az alap talajszint feletti magasságától.) Ez a magasság tökéletesen kényelmes nyársaláshoz, ülve ugyanis jól meg tudjuk támasztani a nyársat, nem kell egész végig a levegõben tartanunk. Mivel a tûztér alja meg lesz emelve, így azt az általános problémát is elkerüljük, hogy a tartási szög miatt a nyárs elején lévõ dolgok megégnek, míg a hátrébb helyezett húsok nyersek maradnak. Vagyis egyenletesen fognak sülni a nyársra tûzött ételek. Az 50 cm-es magasság ideális abban az esetben is, ha tárcsán, vagy grillrácson szeretnénk elkészíteni valamit, ugyanis egy átlagos magasságú széken ülve kényelmesen hozzá férünk a rácshoz. Bográcsozáshoz szintén ideális magasság, alig kell hajolni.

Miután elkészült a fal, a megmaradt téglákat az ábra szerint állítsuk bele a nyársalóba, és cementhabarccsal rögzítsük. Átlátszóvá tettük a többi téglát, hogy egyértelmû legyen, hová kell állítani õket.

Az állított téglákra fog kerülni a tûztér alja, amit már kiöntöttünk a zsaluba. Még ne tegyük bele, jó, ha egy hetet hagyjuk állni a zsaluban, locsolgatjuk, és csak ezután emeljük bele a nyársalóba. Ezáltal a tûztér alja körülbelül 30-35 cm-es magasságba kerül, azaz mindössze 15-20 cm-re a nyársaló szélétõl. Ez a magasság ideális, ugyanis nem tûzön sütjük a húst, hanem parázson!

Ezt követõen belekerül a rács a fogadó keretbe, és a kész nyársalónk így fog kinézni:

Az alsó tisztító nyílásnak, és a tûztér alján lévõ rácsnak a tisztításon kívül egyik fontos szerepe még, hogy általuk a tûz folyamatosan kap oxigént, így nagyon jó minõségû parazsat tudunk csinálni.

Ha mindezzel megvagyunk, már csak vízüveg és samott keverékével kell kikennünk a tûzteret, amivel megakadályozzuk, hogy a hõ kiégesse a téglák közül a cementet, és széthulljon a nyársaló. Sokan már a cementhabarcsba is kevernek samottot, ami nem rossz megoldás, de ha a tûzteret teljesen kikenjük, nem lehet baj. Ezen az ábrán kék színnel jelöljük, hová kell kenni a vízüveg és samott keverékét:

Mennyibe kerül mindez? Ha építõanyag kereskedõtõl vásároljuk a kisméretû téglát, akkor az 60, 80 forintba is kerülhet, ami 90 darab esetén akár a 7.200 forintot is elérheti, de a bontott tégla is tökéletesen megfelel a célnak, sõt, egyfajta rusztikus hatást is kölcsönöz a nyársalónknak. 30 forintos bontott tégla árral számolva már csak 2.700 forintot kell a téglákért fizetnünk. Betonacélt szinte bárhonnan szerezhetünk, de ha mégis egy tábla síkhálót kényszerülünk venni, akkor egy 50x50-es lyukkiosztású, 1000x2000-es (1 méter széles, 2 méter hosszú) táblát 2000-2500 forintos áron kapunk. Egy zsák cement 1.500 forint körül mozog, de az elõre bekevert zsákos beton 800 forintos áron kapható nagyobb barkácsüzletekben. Vízüveg, és samott nem kell egy egész zsákkal, ha valahol találunk kimaradva, azzal járunk a legjobban. Az általunk készített nyársaló összköltsége 7.840 forint volt.

Az így elkészült nyársaló-, grillezõ hely nem csak esztétikus és tartós, de rendkívül praktikus is. Valamint az sem utolsó szempont, hogy saját kezünk munkáját dicséri, amire joggal lehetünk büszkék.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: albert Dátum: 2013-08-04 20:03:54
Még lenne valami: A külön zsaluba kiöntött tûztérnek milyen vastagnak kell lennie, hogy elbírja a felnit?
Név: albert Dátum: 2013-08-04 19:46:31
Sziasztok! egy kérdésem lenne:
Az alap elkészítését követõen mennyivel lehet megépíteni a teljes grillezõt? (mennyit kell várnom a száradásra?)
Én kicsit módosítani szeretném az egészet annyiban, hogy IFA felnit rakok tûztérnek.
Név: 10yei Dátum: 2013-04-24 16:00:32
Szia!
A képen nem látom, és a szövegbõl se egyértelmû, de a tûztér alja a rács alatt ugye lyukas? Különben hogy szelelne alulról?
Név: Fanyûvõ Dátum: 2012-08-09 11:57:34
Hát, ha a cikkben 15 cm-t írnak, akkor gondolom úgy is van. :)
olvasd el a cikket, mielõtt kérdezel szerintem. :D
Név: balazs8008 Dátum: 2012-05-31 10:59:17
Szia!
A már világos hogy a tûztér alja csak 6 cm vastag legyen, de az alap 15 cm vastag? Köszi a választ
Név: Építési Portál Dátum: 2012-05-10 11:50:51
Kedves Pál!

6 cm vastag.
Név: Maldini Dátum: 2012-04-26 00:04:55
Szia!

Kérdésem: milyen vastag a tûztér alja?

Még több cikk kategóriából