Kategória: Nyílászáró , Barkácsolás
Utolsó módosítás: 2012-11-03
Hozzászólások: 2db

Nyílászáró korszerûsítése saját kezûleg 1. rész

Így érhetünk el 5-10 százalék energiamegtakarítást filléres megoldásokkal

A fûtési szezon elindulásával egyre több kérdés érkezik szerkesztõségünkhöz olyanoktól, akik ugyan nem engedhették meg maguknak lakóházuk korszerûsítését, ugyanakkor szeretnének spórolni a fûtésen. Errõl szóló cikksorozatunk elsõ részében arról beszélünk, milyen egyszerû, olcsó, és akár saját kézzel is elvégezhetõ módszerek léteznek arra, hogy ne szökjön el otthonunk melege a nyílászárókon keresztül.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az ablakokon keresztül távozik el a drágán megtermelt hõenergia mintegy 30 százaléka a lakásból. Az itt eltávozó hõnek nagy részét meg lehet fogni korszerû, hõszigetelt nyílászárókkal. Nem mindenkinek adatott meg azonban, hogy belevágjon az igen költséges felújításba, így félve várja az idei telet is. Nem kell azonban ölbe tett kézzel végignéznünk, ahogyan az otthonunk melege, és a pénztárcánk tartalma szép lassan kiszivárog a régi nyílászárók résein. Lássuk, milyen megoldások léteznek.

Gumitömítés beépítése, régi tömítések cseréje

A régi – jellemzõen fa – nyílászárók nem rendelkeznek tömítéssel. Így nem csak a rosszul hõszigetelõ ablaküvegeken, hanem a tok és a keret közti réseken is ellenõrizetlenül szökik a meleg. Ha megfelelõ tömítéssel tudjuk ellátni régi ablakainkat, azzal akár 5-7 százalékos energiamegtakarítást is elérhetünk. Szinte bármelyik barkácsüzletben hozzá tudunk jutni a képen is látható, folyóméterben forgalmazott gumitömítések valamelyikéhez.

Ezeknek a tömítéseknek 100-200 forint métere, ami egyáltalán nem nagy összeg ahhoz képest, amennyit spórolhatunk általa, illetve amennyivel megnõ alkalmazásukkal a lakás komfortérzete. Érdemes elõször egy rövidebb darabot vásárolni, ugyanis gyakran elõfordul, hogy a túl vastag, vagy nem megfelelõ profilú tömítés miatt nehézkessé válik az ablakok becsukása, ami folyamatos bosszankodást okoz a tulajdonosnak. A gumitömítések ugyanis jól zárnak, ám viszonylag rosszul tömörödnek.

Erre a problémára megoldás lehet a tömítõ szivacs, ami elég jól tömörödik ahhoz, hogy szinte bármilyen vastagságú szivacscsík megfeleljen a célra, a szigetelõ hatásuk azonban elmarad a gumitömítésétõl, valamint élettartamuk is csupán 2-3 év a gumitömítések 10 évével szemben. A szivacs tömítést 10 méteres kiszerelésben vásárolhatjuk meg, ára 800 forint. A gumitömítést, valamint a szivacs tömítést is egyszerûen, mindenféle képzettség nélkül fel tudja tenni bárki. Csak alaposan meg kell tisztítani az ablakkeretet és a tokot, majd a tömítés öntapadós felérõl eltávolítjuk a védõfóliát, és ráragasztjuk a felületre.

Új nyílászárók esetében is elõfordulhat, hogy a tömítések már elhasználódtak, és emiatt az ablak szigetelése romlott. Ha ránézésre kopottnak, vagy hiányosnak látjuk a tömítést, akkor elgondolkodhatunk annak cseréjén. Ha azonban erõs dörzsölésre apró darabok válnak le a felületérõl, és porózusnak érezzük a tapintását, már biztosak lehetünk abban, hogy alaposan megértek a cserére. Itt figyelembe kell vennünk, hogy a gyártók különbözõ profilú tömítéseket használnak, így célszerû onnan vásárolni, ahol az ablakokat is vettük. Ha erre nincs lehetõség, akkor vágjunk le egy rövid darabot a már meglévõ tömítésbõl, és vigyük magunkkal, hogy biztosan ugyanolyat vásároljunk.

Vasalat állítása, cseréje

Régi nyílászáróknál gyakori probléma, hogy az ablak, vagy ajtó „leszáll”, azaz vetemedés, vagy a vasalatok öregedése miatt elkezd szorulni, és rosszul záródik. Emiatt is szökhet a hõenergia a lakásból, így mindenképpen érdemes átnéznünk nyílászáróinkat ebbõl a szempontból is. A korszerûbb ablakok és ajtók esetében általában van utánállítási lehetõségünk, így egy imbuszkulccsal egyszerûen és gyorsan orvosolhatjuk a problémát. Ha azonban ennek lehetõségei már kimerültek (nincs már hova állítani a vasalatot), vagy egyáltalán nem is volt ilyen opció, akkor érdemes elgondolkodni a vasalatok cseréjén.

Ehhez mindenekelõtt egy szakember segítségére van szükségünk, aki meg tudja állapítani, valóban javítana-e a helyzeten a vasalat cseréje. Aki még nem próbálkozott ilyen munkával, semmiképpen se fogjon hozzá egyedül, bízza azt szakemberre. (Természetesen ha valaki már próbálkozott vele, de nem járt sikerrel, neki is a szakember javasoljuk.) A beépítõ mester munkadíja, és a vasalat nem feltétlenül olcsó, de jó eséllyel így is megússzuk néhány tízezer forinttal, ami elhanyagolható a teljes nyílászáró-csere árához képest, a megtakarítás pedig kézzel fogható lesz.

A téma igen szerteágazó, ezért 2012. november 7-én újabb résszel jelentkezünk, amelyben még mindig a nyílászárókról lesz szó. Akkor bemutatunk néhány praktikát, ami egyáltalán nem kerül pénzbe, mégis tudunk vele spórolni, valamint egy módszert, ami még mindig nem olyan drága, mint a nyílászáró-csere, de a legjobb hatásfokot biztosítja mind közül. Hamarosan jelentkezünk!

Képek forrása: http://www.nadland.hu

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: tomm Dátum: 2013-01-29 16:23:25
Nagyon jó cikk, és hasznos is! Köszi, Építési Portál! Már el is kezdtem a korszerûsítést!

Még több cikk kategóriából