Kategória: Építõipari hírek , Környezettudatos építkezés
Utolsó módosítás: 2012-05-30
Hozzászólások: 0db

Okosházak, napelemes autók és némi hõszigetelés a Renexpon

Irányíthattuk a Paksi Atomerõmû reaktorát, megcsodálhattuk a kizárólag napelemmel mûködõ jármûveket, interaktív játékban gyûjthettünk környezetvédelmi pontokat, és természetesen tájékozódhattunk a legújabb innovációkról a megújuló energiákat illetõen a májusban tartott Renexpo Kiállításon.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

2012. május 10. és 12. között rendezték meg a budapesti Hungexpo Vásárközpontban a Renexpo Central Europe Nemzetközi kiállítást és konferencia sorozatot. A rendezvény célja az volt, hogy mind a szakmai közönséggel, mind pedig a magán érdeklõdõkkel megismertessék a megújuló energiák terén elért legújabb kutatások eredményeit, valamint hogy tovább népszerûsítsék a környezetbarát és energiatudatos szemléletet kis hazánkban. Ezt a célt olyannyira sikerül elérni, hogy a budapesti kiállítás lett a közép-európai régió legnagyobb energetikai szakkiállítása.

Az alábbiakban a hagyományos – és meglehetõsen unalmas – bemutató cikk helyett a saját élményeimet fogom megosztani Olvasóinkkal, természetesen nem mellõzve a lényeges tartalmi információkat sem.

Mit keres itt a Paksi Atomerõmû?!

Ez volt az elsõ gondolatom, amikor megpillantottam a kamiont a kiállítás területén. Bevallom, elsõ körben ki is hagytam a kiállító autót, csak késõbb tudtam rávenni magam, hogy bekukkantsak, mit rejt a vasmonstrum gyomra. Mikor beléptem, azt hittem, engem igazolt elõítéletem, mert elsõre semmi érdekes nem kapta meg a szemem. Ez ugyanis nem az érzelmekre ható kiállító kamion volt, itt el kellett olvasni az információkat, amik a villódzó képernyõkrõl néztek szembe a belépõvel. Aki vette a fáradtságot, nem bánta meg. Innen tudtam meg például, hogy egy magyar feltaláló fejlesztette ki azt a biztonságos hidrogén cellát, amelynek segítségével elérhetõ közelségbe került a hidrogén meghajtású jármûvek gyártása.

De a legérdekesebb kétségkívül az a kezelõ panel volt, amelynél bármelyik földi halandó kipróbálhatta, mi történne, ha rá bíznák a Paksi Atomerû reaktorainak kezelését. Az érintõ képernyõs irányító felületen a négy reaktor aktuális teljesítményét láthattuk, és különbözõ képernyõkön az ország áramellátását, a légszennyezettségi adatokat, és számos hasznos információt követhetett figyelemmel a vállalkozó kedvû látogató. Akkor értettem csak meg, mit keres ezen a kiállításon ez a kamion, amikor áldásos tevékenységem okán az egyik reaktort kiiktattam a sorból, és a jobb oldali képernyõn elkezdett meredeken felfelé ívelni az ország légszennyezettsége.

Az erõmû jól felkészült munkatársa azonnal elmagyarázta, hogy a képen nem a valós idejû változást láthatjuk, de azt mindenképpen helyesen mutatja a gép, hogy az atomerõmû teljesítményének csökkenésével ennyivel nõne a légszennyezettség, ugyanis a lakások energiafelhasználása megkövetelné, hogy a rendelkezésre álló egyéb erõmûvek – köztük a fosszilis üzemûek is – elkezdjenek energiát termelni. Noha ettõl a bemutatótól nem lettem az atomerõmû elkötelezett híve, de kétségkívül elérte a célját: emberközelibbé, érthetõbbé vált tõle, miért vagyunk egyelõre rászorulva az atomra.

Napelemek mindenhol

A kiállítás fõ témája a napenergia volt, ennek megfelelõen minden sarkon szembe is jött velem egy napelemes stand. Ennek ellenére azonban mindig voltak érdeklõdõk szinte minden kiállítónál, alig találtam egy lyukas fél órát, amikor interjút készíthettem az egyik cég képviselõjével. Õ azonban semmi újjal nem tudott kecsegtetni, a szolárrendszereket illetõen nem sok újdonság történt az elmúlt évben. A maximális teljesítmény még mindig 25 százalék körül van, de általában ennél gyengébb napelemeket forgalmaznak. A fel nem használt energia visszatöltését illetõen még mindig nevetségesek a feltételek a környezõ országokéhoz képest, bár errõl nyilvánvalóan nem a napelem gyártók tehetnek, hanem az állam. És a napelem még mindig jó drága, a megtérülési idõt állami támogatás nélkül nem is éri meg elkezdeni számolgatni. Az állami támogatásra hamarosan visszatérek, de ha már a napelemnél járunk, egy érdekességre is bukkantam, azonban nem az épületenergetika háza táján.

A fõépületbõl kilépve ugyanis egy kisebb jármûparkba botlottam, amely közlekedési eszközök mind napelemmel mûködtek. Ezek az autóra alig hasonlító – jellemzõen három kerekû – szerkezetek tisztán napelemmel, na meg a beléjük szerelt akkumulátorral mûködnek. Amennyiben valaki állandóan napelemes meghajtással szeretné üzemeltetni valamely jármûvet, akkor a szédületes 17 km/órás sebességet nem szabad ugyan túllépnie, de maga a szerkezet képes az 50 km/órás száguldásra is. Igen, ez valóban nevetségesen hangzik, de a következõ nem:

Létezõ, élõ, egyébként teljesen normális foglalkozású emberek vásárolnak ilyen jármûveket! Miért? Mert a városban elmennek vele a munkahelyükre, a parkolóban az autó feltöltõdik akár borús idõben is, majd este hazamennek vele. Mennyiért? Ingyen!!! Igaz ami igaz, ahogy Gaben mondta az Üvegtigrisben, „ezzel biztosan megnéznek” a járókelõk, de mindenképpen dicséretes, hogy vannak igazi környezetvédõ úttörõink. Minél többen csatlakoznak hozzájuk, annál kevésbé lesz feltûnõ az utcákon egy ilyen jármû, és természetesen annál jobban kell majd igyekezniük az autógyáraknak is, hogy megújuló energiájú jármûveket fejlesszenek.

Mennyi támogatást kaphatunk?

Röviden és tömören: semennyit. Noha a kiállításon szép nagy standja volt az állami támogatásoknak, az ott dolgozó hölgy csupán arról tudott felvilágosítást adni, hogy magánszemélyek számára egyelõre nem érhetõek el otthonuk energetikai korszerûsítését támogató állami pályázatok. Ez lett volna az elsõ kérdésem, de éppen akkor ecsetelte ezt egy úrnak, amikor odaértem. Gyorsan rá is kérdeztem, hogy a kiállítók közül ugyan hányan keresik fel ezzel a kérdéssel, mire elmondta, hogy szinte mindenkit ez érdekel. Intézmények, vállalatok részére lenne támogatás, de egyelõre kevesen érdeklõdtek felõle. Az egyébként jól felkészült hölgy elmondta, hogy nyár végén, esetleg õsszel lehet számítani magánszemélyek részére kiírt pályázatokra is. Úgyhogy várunk.

Okos ház, nyugodt lakó

Az okosház nem új keletû fogalom, a nagy áramszolgáltatók (ELMÛ, ÉMÁSZ, MÁSZ) által ajánlott smarthome szolgáltatás viszont igen. A smarthome alapcsomagjával sokat tehetünk otthonunk energiahatékonyabbá tételéért, ugyanis elõre programozhatjuk például a fûtést, hogy a munkában töltött idõnk alatt ne üzemeljen a kazánunk, ugyanakkor a hazaérkezésünk elõtt néhány órával már beinduljon a fûtés, megtartva ezáltal a komfortérzetünket, ám nem szem elõl tévesztve az energiatakarékosságot. A csomag arra is alkalmat ad, hogy - ha esetleg mégis korábban végzünk a munkahelyen – egy okostelefon, vagy internet segítségével távolról is irányíthassuk az otthoni folyamatokat. A szellõztetést, vagy egy vihar esetén az ablakok becsukását is tudjuk a távolból felügyelni. Ha hosszabb idõre elutazunk, akkor pedig az elektromos berendezések automatikus ki-be kapcsolgatása gondoskodik arról, hogy a házunkat figyelõk azt higgyék, van otthon valaki.

Hol vannak a szigetelõanyagok?

Noha a Renexpo elsõsorban a megújuló energiákra koncentrált, én személy szerint mégis sokkal több szigetelõanyagos standot vártam. Nem tudni, hogy a szervezõk szándékosan akarták-e így, vagy a hõszigetelõ gyárak voltak túl közömbösek a rendezvény iránt, mindenesetre ha azt nézzük, hogy közép-európa legnagyobb energetikai kiállítása volt, többen is tiszteletüket tehették volna. (Talán azóta már bánják is.)

Mindössze kettõ darab hõszigeteléssel foglalkozó standot sikerült megszámolnom, amelybõl azonban az egyik csak tájékoztató prospektusokkal tudott szolgálni, bemutató anyaggal egyáltalán nem. Ellenben a másik standon egy olyan újdonságnak számító hõszigetelõ anyaggal találkoztam, hogy az interjú után el is határoztam, hogy külön cikket érdemel. Jövõ héten meg is jelenik itt, az Építési Portál hasábjain a riport. Annyit elárulhatok, hogy érdemes lesz elolvasni!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából