Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2008-02-06
Hozzászólások: 0db

Optikai csalódás

Telnek az évek, a család gyarapodik, a használati tárgyak éppúgy szaporodnak, mint a kacatok, s egyszer csak azt vesszük észre; kinõttük a teret. Ekkor a legtöbb családban elhangzik, egy immár szállóigévé vált mondat: " Drágám, kellene egy nagyobb lakás! " Ugye ismerõs?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ám az esetek többségében ilyenkor nem rohanunk el azonnal a legközelebbi ingatlankereskedõhöz. Nem is szükséges, hiszen létezik ennél jóval költségkímélõbb megoldás is, csupán a fantáziánkat kell életre kelteni. Kis ügyeskedéssel, némi csalással, a színek okos játékával fantasztikus változáson fog átesni a lakásunk. S ami meglepõ lehet, ezek az apró trükkök nem csupán a szûk terek tekintetében lehetnek hatásosak, de a nagyobb, ám kedvezõtlen arányokkal rendelkezõ házak is élhetõbbé tehetõk.

 

Tartsunk észben egy fontos részletet: ha azt szeretnénk elérni, hogy a helyiségek nagyobbnak, tágasabbnak hassanak, alkalmazzunk sok fényes, csillogó alapanyagot, kiegészítõt. Ezek ugyanis a fényt visszaverve növelhetik térérzetünket. Ugyanilyen hatást érhetünk el a jól megválasztott színekkel. A ravaszul alkalmazott festési technika tágabbnak láttatja a teret. Leginkább a hideg-, halvány-, pasztellszínekkel érhetjük el ezt a hatást, mint a csontszín, a beige, krém- , kõszín. A fehéret szándékosan nem említettem, mivel az már túlontúl ridegnek hat és sokkal kényesebb is.

Kevés kivétellel a legtöbb esetben érvényes az az alapvetõ szabály, miszerint a mennyezet színe fehér, törtfehér, vagy esetleg csontszínû legyen. Ha ide sötétebb szín kerül, máris összenyomtuk vele a teret, s sokkal szûkebbnek érezzük azt. A sötét színû plafont hagyjuk meg a nagy belmagasságú helyiségek optikai lekicsinyítésére.

 

Érdekes, valamint egyre szélesebb körben elterjedt szokássá vált az egy helyiségen belül alkalmazott, különbözõ színek használata. Ebben az esetben arra ügyeljünk, hogy a színek harmonizáljanak egymással, ne erõs kontrasztot alkotó színárnyalatokat válasszunk. Ez a megoldás nem csak divatos, de különösen alkalmas a tér optikai megnagyobbítására, kicsinyítésére. Legmegfelelõbb erre a célra, ha az úgynevezett sávos festési technikával pingáljuk újra a falakat. Ezzel többek között kiválóan kompenzálható az alacsony belmagasság.  Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott színt nem visszük fel egészen a mennyezetig, kizárólag a kezelt fal négyötöd rész magasságában. A kimaradt felületre egy halványabb árnyalatot hordunk fel egészen a plafonig, ami természetesen fehér vagy világos színû. Telitalálat lehet ennél a megoldásnál a vízzöld - pasztellkék , kékesszürke - púderrózsaszín vagy sárga – bézs párosítás.

 

Ugyancsak a belmagasság növelését szolgálja a függõleges csíkozás. Egy szín sötétebb és világosabb árnyalatát váltogatva fessünk a falra keskenyebb sávokat, s máris megnyújtottuk a szobát. Általában elegendõ a fõfal csíkozása, az oldalfalakat a halványabb árnyalattal dekoráljuk. Különleges és elegáns hatást érhetünk el ezzel a technikával, ha matt és fényes alapanyagot felváltva használunk.

 

Ha ellenkezõ hatást kívánunk elérni, egyszerûen fordítsuk a sávokat vízszintes irányba, hogy összehúzzuk vele a magas helyiséget. A vízszintes sávok a szûkebb szobát is szélesebbnek mutatják. S itt egy mondat erejéig térjünk vissza a mennyezethez. Ha szükséges, optikailag lejjebb hozhatjuk a plafont egy sötét árnyalattal. Hogy mégis megõrizzük a légies hatást, s ne tûnjön erõszakosnak a beavatkozás, itt is ajánlott a sávos festési módszer. A fentebb említett technikával dolgozzunk, ám ez esetben ne a fal négyötödéig fessük fel, csak annak kb. egyharmadáig, a plafonéval megegyezõ színt, míg a közbensõ részt egy világos színnel töltsük ki.

 

S mi van akkor, ha a renoválni szánt helyiséget túl hosszúnak, szûknek találjuk? Ezen is könnyen segíthetünk. Ekkor a legtávolabb esõ fal színe legyen sötét árnyalatú, ellenben az oldalfalak világosak. Széles tér esetében a bejárattól oldalra esõ falakat húzzuk közelebb sötéttel.

 

Ha netán idegenkednénk a színkavalkádtól, akkor sem kell elkeserednünk. Hiszen egyetlen szín különbözõ árnyalataival is csodát lehet mûvelni. Próbáljuk ki a következõ megoldást. A választott szín legsötétebb árnyalatával kezdjünk a bejáratnál, majd ahogy egyre beljebb haladunk a lakásban, fokozatosan halványítsuk az árnyalatokat, így szinte lépésrõl - lépésre nyílik ki a tér lõttünk, s látszik tágasabbnak.

 

A padlózattal szintén finoman ügyeskedhetünk. Ha nem muszáj, ne ragaszkodjunk a padlószõnyeghez. Ugyanis a parketta, a hajópadló, vagy a járólap fifikás lefektetése szintén hivatott a tér korrigálására. A keresztben lefektetett elemek szélesítik, míg a hosszában elhelyezettek megnyújtják az adott helyiséget. Jól tesszük, ha elõnyben részesítjük a fényesebb, világos árnyalatú padlóburkolatot, ezzel is növelve térérzetünket.

 

Az összhatást a hasonló gondossággal megválogatott, színben harmonizáló szõnyegek, finom, lágy függönyök, bútorhuzatok, ágynemûk tehetik kerekké.

 

Persze ezekkel a kis csalásokkal ténylegesen nem jutottunk nagyobb lakáshoz, egy kicsit mégis becsaphatjuk magunkat vele.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából