Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2008-09-03
Hozzászólások: 0db

Õszi hangulatteremtés

" Itt van az õsz, itt van újra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? De szeretem. "

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Bizonyára ismerõsen csengenek a fentebb idézett sorok mindenki számára, még ha nem is értenek vele maradéktalanul egyet. Hiszen legtöbben az õszt az elmúlással, a lehangoltsággal, a komorsággal, legrosszabb esetben pedig a depresszióval társítják. Pedig ennek nem feltétlenül kellene így lennie.  Gondoljunk csak bele; nem véletlenül ihletett meg ez a jobb sorsra érdemes, sokat szidott évszak számtalan híres zeneszerzõt, írót vagy költõt. A természet ezen csodálatos átalakulása ránk is éppoly felemelõ hatással lehet, ha igyekszünk benne felfedezni mindazt a szépet, amit rejteget számunkra. Elég, ha csak behunyjuk a szemünket, magunk elé képzelünk egy színpompás, aranysárgában fürdõ õszi erdõt, s ez a kép máris beragyogja lelkünket. Az õsz, az õ fergeteges színkavalkádjával számtalan tippet ad arra vonatkozóan, hogyan õrizhetjük meg, s varázsolhatjuk otthonunkba annak melegségét.

 

Mint minden évszakváltás, úgy az õsz is a változás, változtatás lehetõségét hordozza magában. Elérkezett az idõ arra, hogy a zajos, nyüzsgõ nyári hónapok után, csendes, nyugodt kuckóvá alakítsuk otthonunkat. Természetesen nincs lehetõség arra, hogy minden évszakban új bútorokkal, festéssel frissítsük fel a lakást, ám az évszakhoz igazodó színekkel, illetve apróbb kiegészítõkkel, teljesen más arculatot adhatunk neki.

 

Már a lakásba lépés elõtt magunkba szívhatjuk otthonunk barátságos kisugárzását, s mosolyogva léphetünk be az ajtón, ha feldobjuk azt egy szép õszi ajtódísszel. Ez különösen fontos lehet abban az esetben, ha már gyermekek is vannak a családban. Most biztosan, sokan csodálkozva kapják fel fejüket, hogy jön ez ide? Nos, nagyon egyszerûen. Képzeljük csak el, mekkora válságban vannak most iskolás korú gyermekeink. Az iskolakezdés számos új feladat elé állítja õket, amivel az elkövetkezendõ hónapokban meg kell küzdeniük. Egyre fáradtabbak, lehangoltabbak, stresszesebbek lesznek. Elengedhetetlen számukra egy kemény nap után, az otthon biztonságot sugárzó melege. Érdemes tehát - a többi helyiség elõtt - elõször a gyerekszobát célkeresztbe venni. Tartsuk szem elõtt, hogy számukra ez a hely nem csak a kikapcsolódás, pihenés, játszás központja, hanem a tanulásé, leckeírásé is. Próbáljunk igazi kis tanulókuckót kialakítani számukra. Mivel az õsz beköszöntével a nappalok egyre rövidülnek, így egyre kevesebb természetes fény jut a lakásba. Ezért már nem elegendõ, ha pl. az íróasztalt az ablak elé állítjuk, hanem megfelelõ utánpótlásról is gondoskodnunk kell. Ha lehetséges, kerüljük a neont, válasszunk minél természetesebb fényforrást, azokat megfelelõen elhelyezve. Ne feledjük, hogy a fény nem csupán a világosság szempontjából lényeges, a gyógyító ereje ugyanolyan elengedhetetlen különösen a sötétebb, zordabb idõszakokban.

 

Ezután kezdhetünk játszadozni a színekkel, s ebbe a játékba nyugodtan vonjuk be a gyerekeket is, hadd válasszák csak meg õk, a nekik legmegfelelõbbet. Szerencsére egy gyerekszobában sokkal szabadabban engedhetjük szárnyalni a fantáziánkat, mint a lakás többi részében. Nem nagy beruházás, ha néhány új textíliákat vásárolunk, s ilyenkor ne felejtsük otthon a kis szoba lakóit sem. Õk nagyon jó érzékkel fogják kiválasztani az a függönyt, amit szívesen nézegetnek majd a hûvös õszi, téli estéken, vagy azt a falvédõt, amihez szívesen simulnak mesehallgatás közben. Sokan nem is gondolnák, hogy egy új asztallap védõ, egy közösen elkészített falikép, szobadísz az õszi termésekbõl, vagy egy õszi témájú ablakdíszítõ üvegfestés mennyivel barátságosabb hangulatot teremthet. De õszi köntöst húzhatunk kis ráfordítással az asztali tolltartó edényekre, a lámpaernyõre és a párnákra is. Ezeket akár saját kezûleg is elkészíthetjük, gyermekeink közremûködésével.

 

A lakásban domináló színek ebben az évszakban az õszi erdõ hangulatát idézik meg. Az aranysárga, az okker, a bordó, a rozsdavörös, a sötét oliva s a szilvakék mind az õsz bágyadt derûjét sugározza. Ne sajnáljunk pénzt adni tehát egy új függönyre, néhány színes, bársonyos párnahuzatra esetleg kisebb szõnyegre, amelyek otthonosabbá teszik lakásunkat. Ha módunkban áll szerezzünk be már puhább, vastagabb ágytakarókat, meleg plédeket, netán egy új csillárt, állólámpát az õsz jegyében. Egy kis ötletességgel akár a fürdõszobánkat õsziesíthetjük, ha pl. a kádkilépõnket meleg színben pompázóra cseréljük, mondjuk barna - narancs kombinációban. Ugyanez legyen jellemzõ a törölközõkre, a zuhanyfüggönyre de még a szappanra  is.

 

A színeken kívül az õszi illatokat is becsempészhetjük az otthonunkba finom, illatos gyertyákkal, aromalámpákkal, zamatos teákkal. Gyújtsunk minél több helyen mécsest, helyezzünk ki színes kerámiákat, így küzdve a lehangoltság ellen. A növények, mint az azálea, a korallvirág, stb... szintén jó szolgálatot tesznek az úgynevezett szezonális depresszió ellen, valamint tompítják a szürke, fémes bútorok, tárgyak negatív kisugárzását, hidegérzetét.  Ha a családi kassza nem teszi lehetõvé, hogy vásároljunk egy - két kisebb új bútort, helyettesíthetjük azokat sötétebb tónusú, fából készült dísztárgyakkal, szobrokkal.

 

Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy kihasználjuk e csodás, színekben gazdag évszak nyújtotta lehetõségeket, s sokáig élvezhessük szépségét!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából