Kategória: Lakberendezés , Kert
Utolsó módosítás: 2013-04-18
Hozzászólások: 0db

Otthon – a falakon kívül

Amint kitavaszodik, megtelnek a kávézók, cukrászdák, éttermek kerthelyiségei. Leülünk, fogyasztunk valamit, közben pedig nézelõdünk, élvezzük a friss levegõt, és a szabadság érzését. Ma már nem kell ezért az élményért a városba menni, hiszen a legkülönfélébb szabadtéri programokat valósíthatjuk meg saját portánkon, kihasználva azt az óriási elõnyét, hogy olyan lesz, amilyennek mi megálmodjuk.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A szabadtér valóban a szabadság érzését kelti bennünk. Eltûnnek a falak, velük együtt pedig a határok, és új érzetek hatnak ránk: a szellõ simogatása, a madarak csicsergése, a virágok illata. Ugyanaz a tevékenység (amit eddig bent a lakásban végeztünk), egészen más élménnyé válhat kint a szabadban, ezt a pluszt pedig mindenképpen érdemes kihasználni.

A legegyszerûbb külteret is tervezni kell: gondoljuk át, hogy mire szeretnénk használni! Egészen más, ha valaki csak olvasgatni szeretne délutánonként a friss levegõn (ez esetben elengedõ lehet egy nyugágy a közeli fa alatt), vagy grill-partikat szeretne szervezni népes családjának (ehhez komplett grillfelszerelés szükséges bútorokkal).

A tervezés következõ lépése az elõzõek után fogalmazódhat meg: hol legyen mindez kialakítva? Mindenképpen legyen logikus az élettér megnövelése: méretében, kialakításában, bútoraival. Milyen funkciót fog helyettesíteni a külsõ tér? A nappali szerepét veszi majd át? Az étkezõ helyett fogjuk használni? Új funkcióval fogja bõvíteni otthonunkat? Érdemes végiggondolni minden lehetõséget, mert egy-egy komolyabb átalakításon (térkövezés, ültetés) késõbb már nehéz változtatni. Az is lehet, hogy egyre több igény fogalmazódik majd meg (játszótér, kis medence), ezért a bõvítés lehetõségét is szem elõtt kell tartani.

Udvarunk is az otthonunk része. Legyen stílusában, színeivel, a kiegészítõkkel, világítással együtt folytatása a belsõ térnek, akkor lesz ízléses, és így tudjuk majd örömmel használni. Az is fontos, hogy a választott bútorok megfelelõen szolgálják kényelmünket, ne kelljen azért felállnunk, mert már fáj a hátunk, derekunk, vagy túl erõsen tûz ránk a nap. Ma már kerti bútoraink is inkább fotelek és kanapék, mint székek, és hozzájuk illõ árnyékolókkal, napernyõkkel egészíthetõk ki. A párnák, takarók, terítõk a komfortérzetünket is növelik, és segítségükkel otthonosabbá válik külsõ környezetünk is. Teraszunk elsõdleges dekorációi a növények legyenek, de kedves lámpásokkal, mécses-tartókkal, tovább fokozhatjuk a hangulatot. Érdemes a kiegészítõk számára egy fedett tárolóhelyrõl is gondoskodni, hogy rossz idõ esetén legyen hová elpakolni.

Az udvarban, teraszon (és erkélyen) megvalósított igényes pihenõhely életünket egészítheti ki olyan élményekkel, amelyekre egyébként csak ritkán van lehetõségünk: együtt játszhatunk a szabadban gyermekeinkkel, a friss levegõn fogyaszthatjuk el a vacsoránkat, vendégeket invitálhatunk meg közös bográcsozásra, és sorolhatnánk tovább. Otthonunk ezektõl a pozitív együtt töltött élményektõl válik szerethetõvé.

Itt a jó idõ, használjunk ki minden lehetõséget!

Laky J. Eszter

Képek forrása: Stylish Eve


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából