Kategória: Épületgépészet
Utolsó módosítás: 2009-01-19
Hozzászólások: 7db

Padlófűtés, vagy radiátor?

Néhány évvel ezelõtt még komoly viták alakultak ki, ha a padlófûtés és a radiátor hatékonyságát, egészségi szempontjait, vagy gazdaságosságát kellett összehasonlítani. A „harc” a padlófûtés javára látszik eldõlni, mégis sokan ódzkodnak tõle. Mai összeállításunkban annak járunk utána, mennyi igazságtartalmuk van a padlófûtésrõl, illetve a radiátorról szóló általános véleményeknek.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

 

A padlófûtésrõl bátran kijelenthetjük, hogy méltán vált népszerûvé az építkezõk körében. Az egyik legfontosabb szempont, ami alapján mellette döntünk, az az esztétika. A radiátor enyhe kifejezéssel élve sem a lakás dísze, ám ha egészen konkrétak akarunk lenni: ronda. Sok leleményes háziasszony próbálkozott az elmúlt évtizedekben azzal, hogy valamelyest elviselhetõvé tegye a radiátor látványát, ám ezen kísérletek közül a legtöbb a fûtési teljesítmény rovására ment, ugyanis a vasöntöde ezen remekmûvét csak le-, vagy eltakarással lehet szebbé varázsolni. A padlófûtés remek megoldásnak bizonyul eme probléma kiküszöbölésére, ugyanis a járófelület alá helyezett csövek mindössze egy alárendelt helyiségben, kazánházban, vagy mosókonyhában látszanak, ám ott is diszkréten egy szekrény ajtai mögé lehet zárni.

Az esztétika azonban valószínûleg kevés lett volna ahhoz, hogy ilyen népszerûvé váljon a padlófûtés. Másik nagyszerû tulajdonsága, hogy a padlófûtés csöveiben jóval alacsonyabb hõmérsékletû víz keringethetõ, mint a radiátorban. Amellett, hogy ez gazdaságosabb fûtést tesz lehetõvé, mint a radiátoros megoldás, megvan az az elõnye is, hogy a kisebb hõmérsékletû vízigény miatt akár geotermikus hõszivattyúra is köthetjük a rendszert, ami természetesen még gazdaságosabb fenntartást eredményez. Míg a radiátorban körülbelül 70 C°-os víz kering, addig padlófûtés segítségével 35-40 C°-os víz is elegendõ a lakás felfûtéséhez.

A padlófûtés úgynevezett sugárzó hõt ad, ami jót tesz a hõérzetünknek, ezáltal 1 -2 C°-kal alacsonyabb hõmérsékletû helyiségben is ugyanolyan jól érezzük magunkat, mint a melegebb radiátoros szobában. Ez megint csak a gazdaságosság szempontjából elõnyös tulajdonság.

Azt tehát már tudjuk, hogy a padlófûtés gazdaságosabb, és esztétikusabb, mint a radiátoros, vagy a konvektoros fûtés. Van azonban néhány szempont, amelyet figyelembe kell vennünk, ha padlófûtést szeretnénk lakásunkba. Mindenekelõtt tudnunk kell, hogy ilyen fûtést kizárólag jól szigetelt helyiségben lehet alkalmazni. Míg a radiátornak megvan az az elõnye, hogy hidegebb estéken bátran fel lehet tekerni maximumra, addig a padlófûtést csak óvatosan lehet szabályozni, ugyanis a rendszer nem engedi, hogy túl forróvá váljon a talaj a talpunk alatt! A padlófûtés beépítésekor nagy gondot kell fordítani a talaj hõszigetelésére is, nehogy elvesszen a meleg a ház alatt, ehhez érdemes a hagyományosnál valamivel drágább hõszigetelõ anyagot alkalmazni.

Szintén körültekintõnek kell lennünk, amikor a padlófûtés feletti burkolatot választjuk ki. Érdemes tudni, hogy amennyiben parketta, vagy padlószõnyeg kerül a fûtõcsövek fölé, akkor az adott helyiségben kisebb hatékonysággal teljesít majd a rendszer. Ha járólapot választunk a csövek fölé, érdemes olyan mellett dönteni, amit kifejezetten padlófûtéshez ajánlanak, ezeknek a lapoknak ugyanis nagyobb a hõtároló képessége, így ismét csak spórolhatunk valamennyit.

Nagyon fontos – és manapság egyre fontosabb – szempont az egészség. A radiátoros fûtés – mivel a fûtõtest környékén sokkal melegebb a levegõ, mint a helyiség többi pontján – nem engedi leülni a port, keringeti azt a levegõben. Sokan ajánlják ezért a porallergiával küzdõknek a padlófûtést, azzal a magyarázattal, hogy mivel a lakás minden pontján közel azonos hõmérséklet uralkodik, így nem kering a por a szoba levegõjében. Ez kétségkívül így van, viszont vigyázni kell, mert bár nem kering a por, de attól még lebeg! A padlófûtés szintén nagyon lassan engedi leülni a finom port, viszonylag sokáig lebegteti körülbelül 40-50 cm magasságban. Ez körülbelül az a magasság, ahol a fejünk van alvás közben, ezért szakértõk nem javasolják, hogy a hálószobát, vagy gyerekszobát padlófûtéssel lássuk el!

Jó megoldásnak tûnik a probléma elkerülésére a sokak által használt vegyes fûtés, ami azt jelenti, hogy bizonyos helyiségekben radiátorral, máshol padlófûtéssel oldják meg a lakás melegen tartását. Ez a rendszer néhány éve még nagy kihívás elé állította az épületgépészeket, ám az építkezõi igények meghozták az áttörést, ma már nem jelent gondot egy jól megtervezett vegyes rendszer kiépítése.

A következõ részben kitérünk arra, mi mindenre kell építkezés közben odafigyelni, ha igazán jó padlófûtést szeretnénk házunkba.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából