Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2008-11-28
Hozzászólások: 0db

Parafa burkolatok biztonságos fektetése

Mivel ragasszuk a parafa burkolatot? Milyen legyen az aljzat, amire ragasztani akarjuk? Mire kell ügyelni a kivitelezéskor? Ezekre a kérdésekre ad választ a Parafa burkolatok biztonságos fektetése címû cikkünk.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A gondosan kiválasztott burkolat lakásunk dísze lehet, túl a funkción számtalan olyan érzést kelthet bennünk, amely a mindennapi életünket teszi kellemesebbé. Aki szereti a természet meleg színeit, a lépései alatt a csendet és a rugalmasságot, annak a parafa burkolatokat bizton ajánlhatjuk. A parafa a puhasága mellett a felületkezelésnek köszönhetõen megfelelõ mértékben kopásálló.

Az eltérõ felületi struktúrájú és a különbözõ színû lapok összekombinálásával, akár mintás burkolat kialakítására is lehetõségünk van, melynek csak képzeletünk szabhat határt. Egyszerûen és aránylag gyorsan elkészíthetõ, könnyen karbantartható, különösebb nehézségek nélkül javítható, felújítható, esetleg kicserélhetõ.

A parafa burkolatok felhasználási területe, szinte korlátlan, hiszen alkalmazhatjuk irodákba, üzletekbe és a lakás szinte bármely helyiségébe. Használjuk ki a termék  elõnyõs tulajdonságait nappalinkban, a háló- és gyerekszobában, a konyhában és fürdõszobában egyaránt.

Bátran lerakhatjuk padlófûtéssel ellátott helyiségbe is. A parafa falburkolat nemcsak szép és különleges hatást nyújt, hanem praktikus is. Felragaszthatjuk akár a lépcsõk mellé, konyhába, kandalló mellé, gyerekszobába, dekorációként pl. villanykapcsolók köré, bútorlapokra, hogy azok harmonizáljanak a padlóval.

Hogyan járjunk el, ha a gyerekszobába készre lakkozott parafa padlót szeretnénk lerakni? Elsõ lépésben vizsgáljuk meg a már meglévõ aljzatot. Az esetek döntõ többségében beton felület áll a rendelkezésünkre, de akkor is elvégezhetjük a ragasztást, ha valamilyen már meglévõ burkolattal pl. régi kerámiával találkozunk. Vizsgáljuk meg, hogy a hordozó aljzat megfelelõen szilárd, sík, szennyezõdés mentes legyen. Természetesen a beton felület túlságosan durva és sok esetben nem is sík, ezért nem alkalmas a ragasztott burkolat fogadására. A meglévõ kerámia burkolat már általában sík, viszont ha ráragasztjuk a parafát, a burkolat fugái átüthetnek rajta. Ne feledjük a parafa burkolatok szakszerû fektetéséhez egy megfelelõen erõs, sima felületre van szüksége, ellenkezõ esetben az aljzat minden hibája átlátszik rajta ill. a kész  burkolat meghibásodhat.

Hogyan lesz sík az aljzat ?

A megfelelõen por, és zsírmentesített fogadó aljzatot egyenlítsük ki. Erre a célra használjuk az önterülõ aljzatkiegyenlítõt, melyet 0.5-10mm-es rétegvastagságban hordhatunk fel. Amennyiben ez a vastagsági tartomány nem elégséges, az ULTRAPLANULTRAPLAN MAXI 3-30mm-ig garantálja a sima, erõs felületet. A kiegyenlítõ gyorsan köt, másnap a burkolási munkát el lehet kezdeni, tehát felesleges várakozási idõre nincs szükség a kiegyenlítés és a burkolás közt. Mielõtt a kiegyenlítést elvégeznénk, az alapfelületre hordjunk fel alapozó anyagot, ami a kellõ tapadást biztosítja az aljzat és a kiegyenlítõ között. Aljzatbeton esetén a PRIMER G diszperziós alapozó, meglévõ kerámia burkolat esetén a MAPEPRIM SP két komponensû epoxi alapozó a tökéletes megoldás. A kész kiegyenlítõ felületét csiszoljuk meg, majd portalanítás után kezdhetjük a parafa lapok ragasztását. A  feladatra több ragasztó közül választhatjuk ki a leginkább megfelelõt. Amennyiben a parafa burkolat hátoldala natúr parafa, használjunk diszperziós kontakt ragasztót. Az ULTRABOND AQUA-CONTACT terméket az aljzatra és a burkolatra is hengerrel hordjuk fel.

 

Száradás után helyezzük a lapokat a végleges helyükre és hengereljük be. Sok esetben, a  parafa lap hátoldala, gyárilag PVC bevonatot kap, ez lényegesen meggyorsítja a kivitelezési munkát, mert ebben az esetben, egyoldalas diszperziós ragasztóval dolgozhatunk. Az ULTRABOND ECO 350 egy káros anyag kipárolgás mentes diszperziós ragasztó, melyet kifejezetten modul méretû burkolatok lerakásához fejlesztettek ki. Ennél a terméknél nincs szükség a kétoldali felhordásra, elég csak az aljzatra felkenni, majd a felesleges nedvesség elpárolgása után, fektethetjük a burkolatot. A behengerelés ebben az esetben sem maradhat el. Az oldalfalra felrakott fali parafa számtalan játékos ötlet lehetõségét hordja magában, de túl az esztétikán praktikus feladatokat is ellát.

Ragasztásához a ULTRABOND ECO 540 diszperziós linóleum és parafaragasztó, kitûnõ és gyors megoldás lehet. Ugyan ezt a terméket használhatjuk 2-10mm vastag szigetelõ parafa lemezek rögzítésére is. A parafát kiváló hõ ill. hangszigetelõ tulajdonságai miatt 10-100mm vastagságú  táblákban is forgalomba hozzák. Ezeket az elemeket a KERAFLEX flexibilis fagyálló ragasztóval ragaszthatjuk biztonságosan akár kül és beltérben, oldalfalra vagy éppen a fej fölé is.

Összességében a MAPEI által forgalmazott segédanyagokkal a parafa burkolatok beépítése - minden típusú felületen - szakszerûen megoldható. A felhasznált segédanyagok kitûnõ minõsége garancia arra, hogy az aljzatok elõkészítésétõl, a különbözõ típusú parafa burkolatok ragasztásáig, a munkavégzés könnyû és gazdaságos legyen, valamint az elkészült felületekben hosszú távon is örömünket lelhessük.

A cikket publikálta:  Bíró István, melegburkolati termékreferens

 

 

Mapei Kft.

2040 Budaörs, Sport u. 2.

 

Telefon:            06-23/501-667

Fax:                 06-23/501-666

Web:                www.mapei.hu

E-mail:              mapei@mapei.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából