Kategória: Passzívház
Utolsó módosítás: 2011-06-15
Hozzászólások: 0db

Passzívházak épületgépészeti megoldásai

A passzívházak alapötlete abból az elgondolásból ered, hogy a minimális – nem nulla – fûtési hõenergiaigényt egy leegyszerûsített fûtõrendszer fedezi, amelynek kialakítása költségcsökkenéssel jár. Ez pedig részben biztosítja a jól szigetelt burok és a szellõztetõ rendszer többletköltségeit.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ennek az egyszerû elvnek a következetes megvalósítása Nyugat-Európában az elmúlt 10 év során kiemelkedõ fejlõdéshez vezetett: mára már több, mint 30.000 passzívház épült, amelyek között sok közintézmény is van. Az Európai Únió döntéshozói is belátták, hogy elérhetõ és gazdaságosan megvalósítható cél olyan épületek kivitelezése, melyek fenntartásakor alig kerül a légkörbe klímára kártékony anyag. Ezért döntésük értelmében 2020-tól az Únió tagállamaiban csak ilyen épületet lehet majd újonnan megépíteni.

A passzívházak minimális energiaigénye teszi lehetõvé azt, hogy az épületet teljes egészében megújuló energiával láthassák el, mely a jövõben - a foszilis energiahordozók rohamosan növekvõ ára miatt - elõbb utóbb nem lesz elkerülhetõ. A megcsappanó mennyiségû foszilis energiaforrásokat legyegyszerûbben megújuló energiákkal lehet jelenleg pótolni. A nukleáris energia jövõje Csernobil és Fukusima óta erõsen megkérdõjelezõdött. A német szövetségi kormány például többi politikai párttal kivételes egyetértésben döntött úgy, hogy mihamarabb meg kell szabadulni a német nukleáris erõmûvektõl, mert a belõlük származó kockázat nehezen kezelhetõ, amellyel a német lakosság nem hajlandó tovább együtt élni.

A passzívházak gépészetei rendszereinek kialakításához a szokásostól eltérõ gondolkodás szükséges: miközben egy hagyományos 150 m²-es családiház befûtése 10-15 kW teljesítményû kazánt és minden szobában egy tekintélyes méretû fûtõtestet, vagy padlófûtést igényel, addig ugyanez az épület passzívházként befûthetõ akár egy 1500 W-os hajszárítóval is. Fölösleges tehát százezreket költeni egy bonyolult fûtõrendszerre és a hõ elosztására, mivel ez sokkal egyszerûbben és olcsóbban is megoldható.

A passzívházakban továbbá az ablakok közelében nincs szükség fûtõ felületekre . A kiváló szigetelésû háromrétegû üvegezéssel rendelkezõ ablakok belsõ felületei olyan melegek a legcsikorgatóbb hidegben is, hogy nem érzékelhetõ közelükben huzat, vagy egyéb kellemetlen érzet. Viszont a léghigiéniai és a hõvédelmi szempontok miatt elengedhetetlen tartozék a szellõztetõ berendezés, mely visszanyeri a házból a kidobott levegõ által távozó hõnek a 80-90%-át. A légelosztó rendszer pedig felhasználható a még fennmaradt minimális fûtési hõ elosztására is.

A gépészeti rendszerek kiválasztásában és tervezésében háttérbe szorul a fûtés és nagy fontosságot nyer a szellõztetés kialakítása. A gépészet és az épület termikus burka szorosabb kölcsönhatásban vannak egymással, mint a hagyományos épületek esetén. Ha nem kellõ minõségû a tervezés vagy a kivitelezés, akkor a legkisebb baj az, ha a ház többet fogyaszt a tervezettnél. Kevésbé szerencsés esetben azonban nem lesz megfelelõen befûthetõ, mivel csak alacsony fûtõteljesítményre méretezték a rendszert.

A középületek esetén hasonló a helyzet: egy 1000 m² alapterületû óvoda kiválóan befûthetõ egy 10-12 kW teljesítményû falon függõ kondenzációs gázkazánnal, viszont egy kiemelkedõen energiahatékony szellõztetõ berendezést igényel. A passzívházak esetén elõtérbe kerül a melegvízellátás is: energiaigénye majdnem megegyezik a fûtésével. Olyan rendszerek szükségesek tehát, melyek mindezeket az igényeket kielégítik: kicsik, egyszerûek, lehetõleg olcsók, de képesek fûteni, melegvizet készíteni és szellõztetni, ezen felül lehetõleg megújuló energiákkal is kiegészíthetõk.

A piacon ilyen rendszerek ma már nagy számban megtalálhatóak, de az optimális kiválasztásuk, méretezésük még a szakembereket is próbára teszi. A hagyományostól eltérõ igények új fajta mérnöki gondolkodást tesznek szükségessé, mely jobban ügyel a részletekre.

Sariri-Baffia Enikõ okl. építõmérnök

passzívház minõsítõ és oktató


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából