Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-05-09
Hozzászólások: 0db

Provence: egy életérzés otthonunkban

Sokan vágyunk arra, hogy a nyarat mediterrán vidéken töltsük, és kicsit magunkba szívhassuk azokat a színeket, ízeket, illatokat, melyeket ott megtapasztalunk. A Földközi-tenger vidéke igazán különleges hangulatot közvetít, melyet otthonunk kialakításával mi magunk is megidézhetünk.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A mediterrán vidék több kultúrát (görög, olasz, spanyol, francia), így több stílust foglal magába, én egy olyat választottam most közülük, ami a teljes nyugalmat, harmóniát árasztja magából. Provence tartományt délen a Földközi-tenger, keleten Olaszország, észak és nyugat felõl francia tartományok határolnak.

Pasztellszínek, antikolt bútorok, könnyû vásznak, fûszeres illatú növények, természetes anyagok jellemzik az itteni otthonokat. Egyszerre igaz rájuk, hogy eleganciát, finomságot hordoznak magukban, de az is, hogy mindennek a kényelem a célja. A jólét érzékelhetõ mindenen, de nem anyagi értelemben használva a szót. Szinte irigykedünk arra a levendula-illatú, régies hangulatú, natúr színekben megtestesülõ kényelemre, amit ezekben az otthonokban érezni lehet. Olyannak tûnik, mint egy álomvilág, de a használati tárgyak, bútorok igazolják számunkra, hogy az itt élõ emberek teljesen hétköznapi életet élnek. Valószínûleg maga az életérzés ihlette az itt fellelhetõ stílust: az égbolt pasztell árnyalatai, a virágok könnyû tánca a langyos szélben, a szõlõ édes illata. Provence minden érzékünkre hat, és ez igaz otthonaikra is.

Akihez közel állnak a természetes, könnyed belsõ terek, a rusztikus felületek, bátran választhatja a provence-i stílust, nem fogja megbánni. Talán pont nagyszüleink bútoraiból lesznek az elsõ berendezési tárgyak – melyeket átfestve, újrakárpitozva igazíthatunk ehhez a stílushoz. A számunkra kedves tárgyak nyugodtan lehetnek szem elõtt, nyitott polcokon, így dekorációs elemként is funkcionálnak majd. Piszkosfehérekbõl, halványszürkékbõl, drappokból, rózsaszínekbõl és pasztell-lilákból válogathatunk, melyeket egy-egy kontúrosabb tárggyal (képkerettel, gyertyatartóval) egészíthetünk ki környezetünkben. Fontosak a friss és szárított növények, melyek illatukkal is hozzájárulnak a kellemes otthon-lét élményéhez. A fonott bútorok, kosarak szintén a vidék kényelmét, kedves hangulatát juttatják eszünkbe. A textíliák legyenek lágy esésûek, fodorból, csipkébõl, hímzett illetve horgolt felületekbõl pedig annyit válasszunk, amennyit személyiségünk és a belsõ tér „elbír”. Legyen az összkép szelíd, harmonikus, körénk simuló.

Provence-i hangulatot csak akkor keverjünk más stílusokkal, ha összeköthetõk egymással formáik, színeik. Van, aki szívesen választja egész otthonába ezt a pasztelles, finom stílust, de az is lehet, hogy csak bizonyos helyiségben szeretnénk ezt a hangulatot magunk körül érezni. Nagyon inspiráló lehet egy nagylány szobájának kialakításakor, vagy egy hálószoba tervezésekor, ha kicsit bekukucskálunk (legalább képekben) Dél-Franciaország vidéki otthonaiba.

 

Laky J. Eszter

Képek forrása: http://belighter.wordpress.com, http://pinterest.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából