Kategória: Egészséges lakás , Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2009-08-26
Hozzászólások: 3db

Rejtett ellenségeink

Közvetlen környezetünket nap, mint nap megszámlálhatatlan módon károsítjuk, veszélynek téve ki ezzel egészségünket. Háztartásunk legegyértelmûbb levegõszennyezõi a dohányfüsttel, a légfrissítõkkel, illatosítókkal, illatos gyertyákkal, füstölõkkel, tisztítószerekkel, rovarirtókkal, és igen jelentõs mértékben a fûtéssel kapcsolhatók össze. Ezek legtöbbje ugyanis rákkeltõ anyagot bocsájt ki. Sajnos csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy mindezek kiiktatásával csupán a probléma egyik forrása szüntethetõ meg.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az építkezõk, lakás-, illetve ház vásárlók igen elenyészõ hányadát teszik ki azon fészekrakók, akiknek az ideális helyválasztáson és esztétikán túl lényeges az egészséges élettér kialakítása. Ha maximálisan és sokáig szeretnénk élvezni a megszerzett javaink nyújtotta kényelmet, a kezelést a gyökereknél kell kezdeni. Ez pedig nem máshol kezdõdik, mint a legideálisabb lakóhely kiválasztásánál. Csak keveseknek adatik meg, hogy friss levegõ reményében vidékre, vagy egy fenyves erdõ közelébe költözzenek. Ám ellenkezõ esetben is sokat tehetünk egészségünkért. Amennyiben városi életre készülünk, igyekezzünk a központtól legtávolabb esõ helyen felütni fõhadiszállásunkat. Szerencsés esetben így nem csak a szennyezett levegõt zárhatjuk ki, de az árban is jelentõs eltérések mutatkozhatnak. A zsebünkben maradt pénzbõl ezután lehetõségünk nyílik olyan környezetbarát építõanyagot és berendezési tárgyakat vásárolni, melyek valóban a javunkat szolgálják. Ha csak egy mód van rá, részesítsük elõnyben a vályogból, fából, esetleg téglából készült épületeket. Bár a tégla és a vályog is bocsáthat ki egészségre káros radont, mégis elõnyt élvez a betonnal, illetve a panellel szemben. Ha tehetjük, járjunk utána, s kövessük le, honnan származik a vásárolt építõanyag. A természetes építõanyagok kiváló légáteresztõ képességgel rendelkeznek, ami rendkívül lényeges a légcsere és a páratartalom egyensúlyban tartásához, a penészedés elkerüléséhez. Ezen optimális állapot felborulása számtalan allergiás reakció kialakulásának egyik lehetséges forrása. Ezután következhet a szigetelés, ám korántsem mindegy, milyen alapanyagok felhasználásával. A jól bevált szigetelõhabot, mely nem mást, mint formaldehidet tartalmaz, helyettesítsük ásványgyapottal, vagy szigetelõ filccel.

Alaposan meg kell válogatunk a festéshez használt anyagot is. Elõfordulhat, hogy azok ólmot, krómot, vagy kadmiumot tartalmaznak, melyek különbözõ súlyos szervi problémák, akár daganatok kialakulásáért is felelõssé tehetõk. Nem különben a nyílászárók kezelésére alkalmazott festékek, lakkok, melyek oldószere a benzol, ami a májmérgezésért okolható. Ezért helyettesítsük ezeket vízben oldódó festékekkel, lakkal, méhviasszal, vagy páccal. A benzol megtalálható még a parkettalakkban is, váltsuk fel ezt is méhviasszal.

Ne feledkezzünk el a falak ruhájáról sem. Amennyiben a tapétázás mellett tettük le a voksunkat, ismételten szembesülnünk kell a tapétaragasztóban fellelhetõ formaldehid egészségromboló hatásával, illetve a tapéta csekély légáteresztõ képességével, ami igencsak fontos lenne az ideális páratartalom tekintetében. Jobban járunk, ha az egyszerû meszelés mellett döntünk, hiszen a mész köztudottan kiváló gomba- és baktériumölõ szer is.

Nem árt olykor a lábunk alá tekinteni sem. A PVC padlóburkoló lágyítására használta ftalátok rákkeltõ, májkárosító hatása közismert, amely gyerekszobában különösen káros lehet egy többnyire még földközelben tartózkodó apróság számára. De a kipárolgó ftalátok számlájára írhatók még a légzési nehézség, vagy a szaporodási képesség csökkenése is. Ha nem akarunk saját magunk ellenségei lenni, válasszunk inkább linóleumot, járólapot, vagy természetes alapanyagú szõnyeget, ami lehet gyapjú, szizál, tengeri fû, juta, vagy kókuszrost. A pálmát egyértelmûen a gyapjú viszi. Rendkívül magas a kopásállósága, rugalmas, természeténél fogva nem igényli a vegyszeres kezelést. Kimagaslóan jó tulajdonságai miatt remek alapanyag lehet szõnyegeknek, ágytakaróknak, különbözõ textíliáknak. nem sorolható ugyan a legolcsóbb kategóriába, de több évtizedes élettartama miatt megéri a befektetést. A hasonlóan tartós, de más megoldást keresõk választhatják a szizált, illetve a kókuszrostot. Ezek hátránya, hogy kissé durva felületûek, a folyadék foltot hagy rajtuk, a súlyosabb bútordarabok maradandó károsodást okoznak és egy idõ után csúszóssá válhatnak. A finomabb megoldás érdekében keressük a tengeri fûbõl készült olcsó, de esztétikus szövetet, vagy a jutát, amely kiváló megoldás lehet a gyerekszobákban. Ha mégis hagyományos padlószõnyeget fektetünk le, lehetõleg ne ragasszuk le azt, mivel a kipárolgó ragasztóanyag allergiás tüneteket válthat ki. Egy szõnyeg már önmagában is több mint száz féle vegyi anyagot tartalmaz. Parkettázásnál, szõnyeg lefektetésnél, új szõnyeg vásárlása után elengedhetetlen két- három napig tartó, szinte folyamatos szellõztetés. ugyanezzel a módszerrel elkõzhetjük meg a farost lemezbõl készült bútorokból párolgó rákkeltõ formaldehid lakásban történõ megrekedését is.

Noha mindezen óvintézkedések ellenére sem tudjuk maximálisan elkerülni a bennünket körülvevõ anyagok egészségromboló hatását, ha már csak a felére csökkenthetjük azt ezzel a kis odafigyeléssel, már akkor is sokat tettük életminõségünk javításáért.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: demotti Dátum: 2009-09-22 09:09:58
Kedves Demi!

Kizárólag az építõanyag kereskedõk által adott felvilágosításra támaszkodhatsz. Arra azonban fel kell készülni, hogy nehéz lesz megbízható információt szerezni. Kérhetsz a termékrõl leírást, de ezek a minõsítések legtöbbször hiányosak és nehezen értelmezhetõk, még egy szakember számára is. Ha lekövethetõ a származási hely, nézz utána, hogy található-e esetleg uránbánya a közelben. Ez már egy ok lehet a kizárásra.
Hogy mennyivel kerül többe,egy kizárólag természetes anyagokból felépített ház kivitelezése,az több tényezõ függvénye. Függ az alkalmazott alapanyagtól, a mérettõl, stb...
Én, személy szerint azt gondolom, a rá fordított összeg mindenképpen meg fog térülni, az életminõségünk javulása által.Ez pedig megér minden pénzt.
Demeter Ottília
Név: Mariann Dátum: 2009-09-07 13:35:28
Engem mindig is érdekelt, hogy hogyan tudnék egészségesebb környezetet teremteni családomnak és most végre olvashattam egy ilyen cikket! Én azt tapasztaltam, hogy sajnos a legtöbb ember e téren nem így gondolkodik. Hálás vagyok neked azért, hogy új dolgokat olvashattam, és remélem, hogy a jövõben még sok hasonlóan hasznos cikkel fogok találkozni itt a portálon!

Még több cikk kategóriából