Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2008-08-27
Hozzászólások: 0db

Retroba öltözve

Ahogy az éppen aktuális divat más területein, úgy a lakberendezés terén is megfigyelhetjük, hogy idõrõl-idõre teret követel magának a retro stílus. Magyarországon, - kicsit megkésve ugyan - körülbelül három éve robbant a retro-bomba. E stílus azonnal ezreket ragadott magával, akik örömmel repítették vissza magukat a régmúltba, illetve azokat a fiatalokat, akik a retro életérzést magukénak vallják.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Õk azok egyben, akiknek ez a stílus igazán jól áll, hiszen bizonyos kor után, inkább már nevetségesnek tûnhet az a színorgia, ami jellemzi ezt a világot. Úgy is mondhatnánk, hogy ez a fiatalok divatja.

 

Maga a retro, mint olyan a második világháború utáni Amerikában debütált. Azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni a hippi korszakot, a lázadó amerikai ifjúságot, akik kommunákba tömörülve éltették a szabad életet. Közös otthonaikat az egyszerûség, olykor igénytelenség jellemezte. A lakótereik falait színes virágokkal, mintákkal pingálták tele, a bútorzatot tekintve kizárólag a praktikum vezérelte a "lakberendezõt".

 

Ezeknek a színeknek, mintáknak, formáknak a letisztult, modernebb változata került azután a polgári lakásokba. Az ' 50 - es, ' 60 - as, ' 70 - es évek ízlésvilágát, stílusát a XXI. századi technikával ötvözve, otthonaink újra retroban pompázhatnak, s a korabeli darabokkal ellentétben, még a kényelmet sem kell nélkülöznünk.

 

Sajnos ezeknek az új bútoroknak az ára igen borsos. Ám ha elég furfangosak vagyunk, sokkal kevesebbõl is megúszhatjuk retrosítást. Ha a közvetlen környezetünkben, nagyszülõknél, padláson, szomszédoknál már elvétve sem találunk egy NDK - ból kimenekített darabot, akkor kerekedjünk fel, s vegyük nyakunkba a bolhapiacokat, látogassunk el kiárusításokra, stb... Leginkább e helyeken bukkanhatunk kincset érõ, özönvíz elõtti fotelekre, gömb alakú lámpabúrákra, kagyló alakú székekre, polcokra, amiket azután saját kezûleg, saját ízlésünknek megfelelõen újíthatunk fel. Ne feledjük, hogy ebben az esetben a variálható polcok nem számítanak rakodófelületnek, azokra csak minimális dísztárgyat helyezzünk el.

 

A retro stílusú bútorokra általában a formák egyszerûsége, a praktikusság jellemzõ. Többnyire a kerekített, gömbölyû alkotások, a lapított téglalapok, kerekített négyzetek dívnak. Meglehetõsen komfortos lakást hozhatunk létre belõlük, mivel a bútorok könnyen variálhatók, átalakíthatók. Az egymásba rakott asztalok, a forgatható, tojás alakú, alacsony támlás fotelek, mind a kényelmünket szolgálják.

 

A színeket tekintve, már kissé bizarrabb világba csöppenhetünk. Az erõteljes, harsány színek nem csupán hangulatosabbá teszik a szobát, de szinte elevenséggel töltik meg azt, élõvé, lüktetõvé varázsolva a teret. E kissé futurisztikus környezetben, szinte követelmény az éles kontrasztok látványos parádéja. Itt nem idegen a fekete-fehér kombináció, az élénk narancs, a pink, a piros alkalmazása vagy a kék és a zöld társítása. A színek általában a kiegészítõkön, mint pl. a függönyön, kárpiton, szõnyegen, párnahuzaton köszönnek vissza. Ezeket bolondítja meg a geometriai minták sokfélesége, a retro világra oly' jellemzõ körök, hullámok, négyzetek sokasága, vagy a virágminták egyvelege. Ezekkel a mintákkal aztán tovább kísérletezhetünk a falon tapéta, festés, vagy úgynevezett faltetoválás formájában.

 

Mindössze arra ügyeljünk, hogy ne legyen minden mintás, s igyekezzünk egyszínû kiegészítõkkel tompítani a retro lendületét. Ezeket is csak módjával hordjuk haza, hiszen a hiedelemmel ellenben a retro stílus nem túlcicomázott, nem giccsparádé, hanem a formák, a minták és a színek tudatos játéka.

 

Egyetlen hátrányaként megemlíthetjük, hogy legnagyobb sajnálatunkra még csak köszönõ viszonyban sincs a természetességgel. Egyedül talán a parketta alapanyaga, a fa hivatott képviselni a természetet az ebben a stílusban berendezett otthonban, ám ezt is elõszeretettel váltják fel a mindig megújulni képes, békebeli PVC borítással. A fém, a krómozott felületek csillogása eléggé szembetûnõen hordozza e stílus jegyeit, legalább annyira, mint a mûanyag, a mûbõr és a lakk borítású berendezési tárgyak.

 

Ha riaszt bennünket ez a fajta harsányság, ám mégsem teljesen idegen számunkra ez a világ és szívesen csempésznénk belõle egy kevéskét otthonunkba, ezt is megtehetjük egy kis fantáziával, úgy, hogy közben nem rondítunk bele erõszakosan az összhangba. A retro stílus ugyanis kiválóan megfér pl. a minimalista stílussal, s e kettõt ötvözve, meghökkentõ hatást érhetünk el. Akár egyetlen kiegészítõvel, - pl. egy kerek fotellel - feloldhatjuk a minimál egyhangúságát, szögletességét, komorságát. De ugyanúgy, egy pasztell színekben játszó szobát is megbolondíthatunk valamilyen retros kárpitozású darabbal, vidámságot lopva így a hétköznapokba.

 

Bátran kijelenthetjük, hogy amit ez a stílus képvisel, a kiabáló színeivel, a gömbölyû formáival, a fiatalos lendületével, az képes elfeledtetni velünk túlhajszolt, rohanó világunk keserûségeit, képes felüdíteni és elhitetni, akár csak pár órára is, hogy szabadok vagyunk.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából