Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-07-15
Hozzászólások: 0db

Rigips: A gipszkarton lapok megmunkálása

Szinte nincs is olyan lakástulajdonos, aki ne gondolkodott volna már el a válaszfalak újrarendezésén. A Rigips olyan megoldást kínál, ami nem csak esztétikus és egyszerû, de számos olyan elõnnyel jár, amire eddig talán nem is gondoltunk. A „csináld magad – gipszkartonozás” cikksorozat második részében hasznos tanácsokat olvashatunk a gipszkarton lapok megmunkálását illetõen.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A Rigips lapokat sík, egyenletes felületen tároljuk és óvjuk a nedvességtõl. A nagyméretû lapokat csak élére állítva szállítsuk, ezt megkönnyíti a lapfogantyú is. Tárolásnál, raktározásnál ügyelni kell a födém teherbíró képességére. Saját kezû kivitelezéshez különösen ajánljuk a praktikus, könnyen kezelhetõ 60 cm széles úgynevezett egyemberes Rigips lapokat.

A Rigips késsel elõször a látszó oldalon bevágjuk a kartont, és a vágás mentén eltörjük a gipszmagot. Ezután vágjuk át a kartont a lap hátoldalán. Finom élû rókafarkú fûrésszel különlegesen pontos vágási felületet nyerhetünk. A vágott éleket mindig fózolni kell. Mérjük ki az installációs kivágások pontos helyét és a dobozfúróval, a lyukreszelõvel vagy a dekopír fûrésszel vágjuk ki a nyílást.

 

 

Válaszfalak

 

A Rigips szerelt válaszfalak alkalmazása a hagyományos válaszfal szerkezethez képest jelentõs költségcsökkenést eredményezhet. A fal üreges szerkezete a legjobban alkalmas minden épületgépészeti és elektromos vezeték gazdaságos elhelyezésére. Az azonnal sima, száraz falfelület tetszõlegesen festhetõ, tapétázható és csempézhetõ. A hang- és a hõszigetelés terén is megállják helyüket a Rigips falak, bármely összehasonlításban. Mindemellett a fajsúly 25–50 kg/m2.

 

A leggyakrabban alkalmazott építési mód az oszlopvázas építés fém tartószerkezetre. Alternatív lehetõség van 6x6 cm méretû fa szerkezet alkalmazására is. Az épületfizikai követelmény és a falmagasság függvényében 2x1 vagy 2x2 réteg Rigips burkolatot készíthetünk. A falszerkezetek statikai és épületfizikai adottságai a vázszerkezet, a Rigips lapok és a fal üregébe helyezett szigetelõ paplan együttes hatásából adódnak. Így olyan szerkezeteket hozhatunk létre, amelyek nagymértékben alkalmazkodnak az épület adottságaihoz. Ha az épület felhasználási célja megváltozik, a válaszfalak kismértékû munkaráfordítással gyorsan elbonthatók.

 

 

Rigips szerelt válaszfalak fém vázszerkezetre szerelve

 

A falfelszín anyaga Rigips lap, 12,5 vagy 9,5 mm vastagságban, a hosszanti oldalon elkeskenyedõ PRO éllel, a rövidebb oldalon vágott éllel. A lapok rögzítése 25 mm-es gyorsépítõ csavarokkal történik. (Fa vázszerkezet esetén 35 mm-es csavart kell használni.) A lapok hézagait és a kötõelemeit a rendszerhez tartozó hézagoló gipszekkel kell kihézagolni. A vázszerkezet: Rigips UW és CW falprofilok a padozatra, a födémhez és a határoló falakhoz rögzítve Rigips beütõdübellel.

 

A helyiségben tartózkodók mozgásukkal, beszédükkel különféle zajokat keltenek. A lépések zaja úgynevezett testhang, a beszéd zaja úgynevezett léghang. Ezek a zajok az épület szerkezetein továbbterjedve zavaróan hatnak a más helyiségekben tartózkodókra. Mivel a lakó és kommunális épületekben a legtöbb zajforrás testhangként jelentkezik az épületek szerkezeteiben, ezek tovaterjedését meg kell akadályozni. Mivel a testhangok átadása annál kedvezõbb, minél szilárdabb felületek érintkeznek egymással, lágy hangszigetelõ anyagok beiktatásával védekezünk a testhangok átadása ellen. Rigips öntapadó szivacscsík szükséges az idegen épületrészekhez való csatlakozásnál azért, hogy testhang terjedéssel szemben szigetelõvé tegyük a Rigips falat. Az üregek kitöltése ásványgyapot tekerccsel vagy táblával történik. Tûzgátlási követelmény esetén RF jelû Rigips tûzgátló lapokat kell alkalmazni.

A következõ lépésben a gipszkarton lapok fém vázszerkezetre történõ rögzítését követhetjük végig lépésrõl lépésre.

Rigips Hungária Gipszkarton Kft.

1181 Budapest, Zádor u. 4.

Tel: 06-1/296/0500

Fax:06-1/295-0662

E-mail: rigips.hungaria@bpb.com

www.rigips.hu /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pa


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából