Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-08-05
Hozzászólások: 0db

Rigips: a gipszkartonozás utolsó lépései

Szinte nincs is olyan lakástulajdonos, aki ne gondolkodott volna már el a válaszfalak újrarendezésén. A Rigips olyan megoldást kínál, ami nem csak esztétikus és egyszerû, de számos olyan elõnnyel jár, amire eddig talán nem is gondoltunk. A „csináld magad – gipszkartonozás” cikksorozat ötödik részében az élkialakításról, valamint a végleges felületkialakításról szólunk.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Rigips lapok csatlakozása Rigips lapokhoz

Ahol Rigips lap csatlakozik Rigips laphoz, a hézagerõsítõ csíkot beleigazítjuk a sarokba. A hézagolás egyes lépései azonosak a laphézagok képzésénél leírtakkal.

 

 

Rigips lap csatlakozása vakolathoz, betonfelülethez stb.

 

A Rigips üvegszövetes hézagerõsítõ csíkot vagy a papírcsíkot a Rigips lapra fektetve tompán a vakolatnak nyomjuk és behézagoljuk. Célszerû elõzetesen öntapadós festõszalagot ragasztani a vakolatra, amely biztosítja a két különbözõ építõanyag egyenes vonalú elválasztását. A ragasztószalag látható részét a hézagolás után eltávolítjuk.

 

 

Belsõ sarok Rigips lapok csatlakozásánál

 

Rigips lapok beugró hézagainál fal vagy álmennyezeti csatlakozások esetében a hézagerõsítõ csíkot a hézagba helyezzük úgy, hogy fedje a sarkot.

 

 

Födémcsatlakozás

 

Átmenõ vakolat vagy látszóbeton esetén a hézagerõsítõ csíkot éllel ütközetve dolgozzuk be a hézagológipszbe. Ezáltal egyenes vonalú csatlakozás jön létre a különbözõ épületszerkezetek és építõanyagok között. Amennyiben esztétikai okokból pl. utólagos festés szükséges, hogy ne keletkezzen látható repedés, festhetõ, tartósan elasztikus kittbõl kell a holkertömítést elkészíteni. Csatlakozó falszerkezetekhez hasonlóképpen illeszthetõ a Rigips fal.

 

 

Külsõ falsarok élvédõsínnel

 

Erõsebben igénybevett falsarkok esetében célszerûbb az alumínium élvédõsín alkalmazása, melyet a hézagkitöltésbe ágyazva még tûzõkapcsokkal is rögzítünk. Min. 2x gletteljük.

 

Tárgyak rögzítése Rigips falra

A Rigips szerkezetekre mindenféle teher egyszerûen rögzíthetõ. Az alkalmas rögzítés módja függ a rögzítendõ tárgy alakjától és súlyától, illetve a Rigipslap burkolat rétegeinek számától.

– Könnyû terhek 7–10 kg súlyig egyszerûen rögzíthetõk a falra mûanyag gipszkarton dübellel.

– Tömör szerkezetre épített fal és mennyezetburkolatok esetében a nagyobb terheket közvetlenül a tömör szerkezethez rögzítjük arra alkalmas rögzítõelemekkel.

– Üreges falszerkezetek esetében középnehéz konzolterheket (könnyû polcokat, faliszekrényeket) utólagosan rögzíthetünk üregbe szerelhetõ dübelek segítségével. A terhelhetôségi határ a Rigipslap burkolat rétegszámától és a dübel fajtájától függ. A Molly fém dübel (5/52 mm) terhelhetõsége egyrétegû 12,5 mm lap esetén 40 kg/dübel. Különleges fali polcrendszerek tartósínjeit üreges dübelekkel lehetõleg a fal vázprofiljainak környezetében rögzítsük.

 

– Amennyiben már a falszerkezet építésének idõpontjában ismert a falra kerülõ terhek elrendezése, a középnehéz konzolterheket a tartószerkezethez ajánlatos rögzíteni.

 

– Nehéz konzolterheket (mosdókagyló, bidé, konzolos WC kagyló) mindig külön erre a célra kiképzett tartószerkezethez kell függeszteni. Kisebb kézmosókagylók, faliszekrények stb. Rigips szerelõlapra ill. deszkaerõsítéshez vagy pozdorjalap erõsítéshez rögzíthetõk, melyeket becsavarozunk a falprofilok közé. Álmennyezetnél a 20 kg feletti pótlólagos terheket közvetlenül a nyers födémhez kell rögzíteni.

 

 

Végleges felületkialakítás

A Rigips rendszerek sík felületükkel ideális alapot kínálnak a felületi rétegek számára.

 

 

Elõkezelés

 

A habarcsfröccsenés és a hasonló szennyezõdések foltjait el kell távolítani a felületrõl. A hézagolási helyeket elõzetesen csiszolással meg kell tisztítani és meg kell szárítani. Csiszolás közben nem szabad felérdesíteni a kartont a hézagolandó helyek mellett. Olyan festés elõtt, mely az aljzat különleges alkalmasságát igényli, ajánlatos teljes felületen glettelni Vario glettelõgipsszel.

 

 

Alapozás

 

Hordjunk fel egy réteg Rigips Biztonsági alapozót a glettelt lapokra. Az alapozóréteg felhordásával kiegyenlítõdik a kartonfelület és a glettelt felület közötti különbözõ nedvszívási sebesség. Az alapozó rétegnek a további munkálatok elõtt ki kell száradni. Elõfestés higított festékkel nem hatásos alapozó rétegként.

 

 

Festés

 

Festés céljából alkalmas speciális gipszkarton festék, illetve diszperziós festékek. Nem alkalmasak az ásványi anyagú festékek (meszes, vízüveg- és szilikátfestékek). Diszperziós szilikátfestékeket csak akkor alkalmazzunk, ha a gyártó ezt megengedi, és pontos bedolgozási utasítást ad.

 

 

Kenés és hengerezés

 

Festékszórós felhordás csak oldószeres alapozás után (RISpecial alapozó) megengedett. Tanácsok: Kezeletlen Rigips felületeknél a látszó oldalon a karton hosszabb intenzív fénybehatások következtében megsötétedhet úgy, hogy külön e célból válhat szükségessé egy alapozó réteg. Kétséges esetekben ajánljuk, végezzenek próbafestést több lapnyi méretben úgy, hogy hézagolt részek is beleessenek.

 

 

Tapétázás

 

Minden, a kereskedelemben kapható tapéta alkalmazható. Az alapozásnak köszönhetõen a tapéta késõbbi eltávolításakor nem sérül meg a kartonfelület.

 

 

Csempézés

 

Konyhákban és fürdõszobákban impregnált Rigips lapok (RBI) vagy impregnált tûzgátló lapok (RFI) alkalmazását javasoljuk. Alkalmas csempék: kerámiacsempe, kõagyagcsempe, üvegmozaik.

 

 

A csempék hézagolása:

A csempehézagokat arra alkalmas anyaggal tartósan nedvességet át nem eresztõ módon töltsük ki.

 

– Ha a csempét epoxigyantával hézagoljuk, a csemperagasztáshoz diszperziós ragasztó használható.

 

– Az áttöréseket, csatlakozásokat és sarkokat tartósan elasztikus hézagoló kittel zárjuk le vízhatlanul.

 

– Használjunk gombamentes szaniter-hézagolómasszákat.

 

– Az armatúrákat szereljük fel gumival szigetelt csavaros gallérral.

 

 

 

Rigips Hungária Gipszkarton Kft.

 

1181 Budapest, Zádor u. 4.

Telefon: (06-1) 296-0500

Fax:         (06-1) 295-0662

 

www.rigips.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából