Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-07-29
Hozzászólások: 0db

Rigips: Csináld magad - Ajtótokok és hézagolás

Szinte nincs is olyan lakástulajdonos, aki ne gondolkodott volna már el a válaszfalak újrarendezésén. A Rigips olyan megoldást kínál, ami nem csak esztétikus és egyszerû, de számos olyan elõnnyel jár, amire eddig talán nem is gondoltunk. A „csináld magad – gipszkartonozás” cikksorozat negyedik részében az ajtótokok beépítését, valamint a hézagolás menetét vizsgáljuk meg.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ajtótokok beépítése

 

Az ajtótokokat nehézség nélkül be lehet építeni a Rigips falakba. A rögzítés technikáját az ajtó súlyából adódó követelmények határozzák meg. Eközben a következõ tényezõkre kell figyelni:

 

1. Falmagasság max. 280 cm

2. Ajtónyílás max 85x200 cm

3. Ajtólap max. 25 kg súlyú.

 

Amennyiben a fenti adatok egyeznek, az ajtótokot a hagyományos CW és UW profilok alkalmazásával lehet a falba beépíteni. Szaknyelven dobozolásnak nevezzük, amikor egy UW és egy CW profilt üreg felõl egymásnak fordítunk és a két profilból így egy zárt szerelvényt képezünk.

 

Az ajtótokot tartó profilokat szegecseléssel kötjük a padlón fekvõ UW profilhoz. A padlón fekvõ csatlakozó profilokat balra és jobbra 2-2 dübellel kell a padozathoz rögzíteni az ajtótokok környezetében. Az ajtónyílás felett UW profilt építünk a falba áthidalás képpen.

 

A Rigips lapok illesztését sosem az ajtótok folytatásaként, hanem mindig az ajtónyílás felett kell elhelyezni. E célból az áthidaló profilba 2 állóprofilt helyezünk, ezek biztosítják a lapok rögzítését a két oldalon. Amennyiben a falmagasság 280 cm-nél nagyobb, a tok szélessége 85 cm-nél nagyobb, vagy az ajtólap súlya 25 kg-nál nagyobb, az ajtótok beépítéséhez az UW/CW falprofilok helyett erõsített, 2 mm falvastagságú UA merevítõprofilokat kell alkalmazni.

 

 

Fa ajtótokok

 

Fa ajtótok elhelyezésénél ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a CW falprofilok esetében. Ajánlatos azonban a CW tokrögzítõ profilokat a nyitott oldallal a tok felé beépíteni, és fa betéttel ellátni. Ezáltal a tokrögzítés hagyományosan végezhetõ el.

 

A hézagolás a Rigips szerkezetek építésének legutolsó munkaneme. Fontos költségtényezõ és lényegesen befolyásolja a szerkezet minõségének megjelenését. A hagyományos vágott élû vagy PRO élû Rigips lapok alapvetõen Super hézagológipsszel és papír vagy üvegszövet erõsítõcsíkkal hézagolandók. A hézagolási munkáknál a következõ alapszabályokat kell betartani:

 – Az épület homlokzata zárt legyen, legyen kész a nedves aljzatbeton és a nedves vakolat, mivel a tartós nedvességben nemcsak a hézagolóanyag száradását befolyásolja, hanem a hézagképzés hullámosodását is okozhatja.

– Az esetlegesen megnedvesedett Rigips lapokat csak a teljes kiszáradás után hézagoljuk.

– Ha Rigips lapokat szárazvakolati eljárással építünk be, nem szabad azonnal hézagolni. Meg kell várni a ragasztógipsz kiszáradását.

– Hézagolási munkákat ne végezzünk fagyban.

 

A Rigips Super, Vario vagy Glettmester hézagológipsz a laphézagok és a rögzítõelemek hézagolásához alkalmazható erõsítõcsíkkal. Bedolgozási idõ kb. 30 perc. Fagyban alkalmazni nem szabad. A hézagerõsítés Rigips üvegszövet erõsítõcsikkal történik. Alkalmazható még Rigips papír erõsítõcsík, finoman perforált papírból vagy öntapadós fiba-háló.

 

 

Munkafázisok

 

– A hézagoló gipsz bekeverése

– A hézagokat kitöltjük a Super, Vario vagy Glettmester hézagológipsszel.

– Beágyazzuk az erõsítõ csíkot és simára elhúzzuk.

– Elhúzzuk a hézagolóanyag széleit és kiegyenlítjük a lap felületét.

– A hézagolt felületeket könnyedén átcsiszoljuk. Hosszanti élek esetén az elkeskenyedõ kerekített lapél befogadja a hézagoló anyagot és a hézagerõsítõ csíkot. Keresztélek esetén a lapok felszerelése elõtt könnyedén V alakban fózoljuk a két, tompa illesztéssel csatlakozó Rigips lapot a látszó oldalon.

 

A több glettanyag szilárdabb csatlakozást eredményez. A hézagolás ugyanúgy történik, mint a hosszanti él esetén, azonban szélesebben húzzuk el az anyagot, hogy az átmenetet biztosítsuk.

 

 

Csavarfejek hézagolása

 

A hézagolási munkák megkezdése elõtt ellenõrizni kell, hogy a csavarfejek kellõen belesüllyednek-e a Rigips lap felületébe. Miután befejeztük a laphézagok elõhézagolását, elõhézagoljuk a csavarfejeket. Az utolsó munkafázisban minden csavarfejet utóhézagolunk.

A következõ részt az élkialakításnak, illetve a végleges felületkialakításnak szenteljük.

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából