Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-07-22
Hozzászólások: 1db

Rigips: Válaszfal gipszkartonból

Szinte nincs is olyan lakástulajdonos, aki ne gondolkodott volna már el a válaszfalak újrarendezésén. A Rigips olyan megoldást kínál, ami nem csak esztétikus és egyszerû, de számos olyan elõnnyel jár, amire eddig talán nem is gondoltunk. A „csináld magad – gipszkartonozás” cikksorozat harmadik részében a válaszfalak építésének fortélyait sajátíthatjuk el.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

1. Kitûzés

Elõször a csapózsinórral kitûzzük a fal helyét az aljzaton. Azután kijelöljük az esetleges ajtónyílások helyét. Ezután vízmértékkel és függõvel felhordjuk a fal nyomvonalát a falra és a födémre.

 

2. Fémprofil darabolása

A fémprofil két szélét lemezollóval bevágjuk. A profilt derékszögbe hajtjuk. Átvágjuk a profil hátoldalát.

 

Vázszerkezetek:

A száraz technológiával készített épületszerkezetek egyik legfontosabb eleme a vázszerkezet, mely tartószerkezetül szolgál a végleges felületet adó gipszkarton építõlemezeknek. A vázszerkezet anyaga lehet fa is, azonban mivel a kereskedelemben ritkán szerezhetõ be megfelelõ nedvességtartalmú és méretpontosságú faanyag, ezért elsõsorban fém tartószerkezet alkalmazását javasoljuk. Ennek elõnye a nagy méretpontosság, könnyû és gyors szerelhetõség.

 

3. Szigetelõ szivacscsík

Az UW vezetõprofilokra egyoldalon öntapadó szivacscsíkot ragasztunk.

 

4. Befúrás (aljzatba, mennyezetbe)

 

5. Vezetõ (UW) profilok rögzítése

Az UW falprofilokat 80 cm-es távolságban beütõdübellel a padlóhoz és a födémhez rögzítjük. A csatlakozó falakhoz CW profillal csatlakozunk. Itt is szükséges az öntapadó szivacscsík. A profiloknak hangszigetelési okokból szilárdan kell csatlakozni az egyéb épületrészekhez.

 

6. Álló (CW) profilok

A CW falprofiloknak legalább 2,0 cm-re bele kell feküdniük a mennyezeti UW profilba. Az álló profilt elõször az alsó, majd a felsõ UW profilba fordítjuk bele. Azután 60 cm-es távolságban beállítjuk az álló profilokat. A CW profiloknak a nyitott oldallal a szerelés irányába kell mutatni azért, hogy a Rigips lapok felcsavarozása a stabilabb, gerinc felöli részen kezdõdhessen.

 

7. Az egyik oldal szerelése

Az elsõ oldalon egy egész lappal kezdjük a szerelést (120 cm). A Rigips lapokat Rigips gyorscsavarokkal 25 cm-enként a profilvázhoz rögzítjük csavarbehajtó fej használatával. Ügyeljünk a lapok szoros illesztésére. Kétrétegû burkolat esetén a csavartávolság az alsó rétegnél 75 cm. A hézageltolás miatt a második réteg építése fél lappal kezdõdik (60 cm). Rögzítés elõtt a vágott éleket levágjuk (fózoljuk).

 

8. Elektromos vezetékek a falban

Az épületgépészeti és elektromos vezetékeket a falszerkezet üregeiben vezetjük, az elhelyezés az egyik oldali lapburkolat felszerelése után következik. A CW álló profilok gerinclemezében H formájú kikönnyítések találhatóak, ezeket kell feltörni ahhoz, hogy vezetékeket vezethessünk át a profilon. Speciális stancolófogóval további nyílásokat vághatunk a profilgerincbe.

 

Kapcsolódobozok

A kapcsolódobozok a doboz szélének és a belsõ oldalon simán felfekvõ fém füleknek köszönhetõen tökéletesen szilárdan rögzíthetõek. Elõször a dobozt kell szilárdan a falba helyezni és csak azután szabad az elektromos szerelést elvégezni.

 

9. Az üreg kitöltése

Miután felszereltük a Rigips lapot az egyik oldalon és elhelyeztük a falba az oda tartozó épületgépészeti és elektromos vezetékeket, bele helyezzük az ásványgyapot szigetelõ anyagot. A teljes falüreget szigetelni kell, a szigetelõanyagot Pendex-akasztókkal biztosítjuk elcsúszás ellen.

 

Hangvédelmi követelmények

 

A helyiségben tartózkodók mozgásukkal, beszédükkel különféle zajokat keltenek. A lépések zaja úgynevezett testhang, a beszéd zaja úgynevezett léghang. Ezek a zajok az épület szerkezetein továbbterjedve zavaróan hatnak a más helyiségekben tartózkodókra. Mivel a lakó és kommunális épületekben a legtöbb zajforrás testhangként jelentkezik az épületek szerkezeteiben, ezek tovaterjedését meg kell akadályozni. Mivel a testhangok átadása annál kedvezõbb, minél szilárdabb felületek érintkeznek egymással, lágy hangszigetelõ anyagok beiktatásával védekezünk a testhangok átadása ellen.

 

10. A másik oldal szerelése

A másik oldalon felszerelt lapburkolattal nyeri el a Rigips fal végleges stabilitását. Fél lappal kezdünk (60 cm) úgy, hogy a másik oldalhoz képest fél lap eltolás legyen. Így a Rigips szerelt válaszfal kész a csatlakozások, laphézagok és a csavarfejek kitöltésére.

 

Hézagelrendezés

 

Kereszt-, illetve hosszirányú elrendezés:

A Rigips gipszkarton lapokat a már elkészített vázszerkezetre mind kereszt irányban (vízszintes lap irány), mind pedig hosszanti irányban (függõleges lap irány) is felszerelhetjük.

Hézageltolás:

– Válaszfalak építésénél a gipszkarton lapok függõleges toldásait az ellenkezõ oldalon a fal-, vázoszlopok tengelytávolságával el kell tolni.

– Az ugyanazon oldalon lévõ gipszkartonok vízszintes toldásait minimum 50 cm-el el kell tolni egymástól.

– Az egyik, illetve a másik oldali kartonozás vízszintes hézagait minimum 25 cm-es eltolással kell építeni.

– A lapok hézagai nem képezhetnek kereszthézagot.

– Több rétegû kartonozásnál az egyes laprétegeket eltolt toldásokkal kell szerelni, tehát egymás fölé nem eshet két hézag.

– Ajtótok beépítése esetén az ún. zászlós kialakításnál a tok szélétõl minimum 15 cm legyen a zászló mérete.

A következõ részben megtanuljuk, hogyan kell az ajtónyílásokat elkészíteni.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából