Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2008-11-17
Hozzászólások: 0db

Riport – A koszorú hõszigetelése

Folytatjuk szigetelési sorozatunkat, melyben az új polisztirolhab hõszigetelõ anyagokat és az új elõírásokat ismertetjük. Ma, egy speciális épületrésszel foglalkozunk, a koszorúk, áthidalók környékével. Közismert ugyanis, hogy a penészesedés általában ezen a területen szokott elõször jelentkezni. Mit lehet ez ellen tenni? És mi változott az új szabvány életbe lépésével?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

- Folytatjuk szigetelési sorozatunkat, melyben az új polisztirolhab hõszigetelõ anyagokat és az új elõírásokat ismertetjük. Ma, egy speciális épületrésszel foglalkozunk, a koszorúk, áthidalók környékével. Közismert ugyanis, hogy a penészesedés általában ezen a területen szokott elõször jelentkezni. Mit lehet ez ellen tenni? És mi változott az új szabvány életbe lépésével?

- A korszerû falazóanyagok egy része már olyan hõszigetelõ képességgel rendelkezik, ami minden elõírásnak megfelel. Azok a falazatok, amelyek hõátbocsátási tényezõje, az úgynevezett U értéke (ezt hívták régen "k"-nak) 0,4 Watt per négyzetméter Kelvin körül van, nem igényelnek további hõszigetelést, a falszerkezet anyagában hõszigetelt. Különösen fontos azonban, hogy az építkezés során a nyers beton felületeket, vagyis a koszorúk és az áthidalók környezetét alaposan leszigeteljük, hiszen a hõhíd ott alakul ki, ahol egy szigetelt és egy szigeteletlen felület találkozik. A hõhidak annál károsabbak, minél nagyobb a két anyag hõvezetése közötti különbség, ezért a jó szigetelõképességû falazóanyagok esetében különösen fontos, hogy ezt a hibát ne kövessük el.

- Mivel lehet ezeket a hõhidakat leszigetelni?

- Kétféle eljárás létezik. Az egyik az, hogy a betonozás elõtt, a zsalu belsõ oldalára teszik a hõszigetelõ anyagot. Ez lehet akár a nem terhelhetõ, két kék sávval jelzett AT-N70 is, vagy a jobb hõszigetelõ képessége miatt EXPERT lemez. A másik eljárás, hogy a fal felületére bennmaradó zsaluzatként AUSTROTHERM koszorú hõszigetelõ elemet ragasztunk.

- Többféle anyagot is megenged a szabvány?

- Az anyagok kiválasztásánál mindig a mechanikai szempontok az elsõk. Ha bennmaradó zsaluzatként, a tényleges zsalu belsõ oldalára helyezzük a hõszigetelést, az csak minimális terhelésnek lesz kitéve. Tulajdonképpen csak a kivitelezés során kapott betonnyomás az, amit állnia kell. A szerkezet elkészülte után már nem nehezedik rá teher. Természetesen más a helyzet, ha maga a hõszigetelés képezi a zsalut. Ilyen az AUSTROTHERM koszorú hõszigetelõ elem. Ez a termék már sárga csíkos, AT-N100-as minõségû anyagból készül. Az EXPERT lemezeket elsõsorban jobb hõszigetelõ képessége miatt alkalmazzák, mert így 1-2 centiméterrel kevesebbet kell elvenni a beton szélességébõl.

- Milyen vastag legyen a koszorú hõszigetelése?

- Sose hagyjuk figyelmen kívül, hogy a hét jobban hat, ezért a koszorúkhoz legalább 7 cm vastag AT-N70-es anyagot kell elhelyezni. Az AUSTROTHERM koszorúelem AT-N100-as minõségbõl készül, aminek jobb a hõszigetelõ tulajdonsága, ezért az 6 cm-es vastagságban készül. Végül az AUSTROTHERM EXPERT már 5 cm vastagságban is elegendõ védelmet nyújt a hõhidak ellen.

- A kivitelezésnél mire kell ügyelni?

- A zsalu belsõ oldalán elhelyezett AT-N70 vagy EXPERT ideiglenes rögzítésérõl gondoskodni kell. Az AUSTROTHERM koszorú hõszigetelõ elemet a falra és egymáshoz apripur ragasztóval kell ragasztani. A felület tiszta és sík legyen, kis mértékû nedvesség a kötést gyorsítja. A ragasztót két-három vékony csíkban kell felhordani a hõszigetelõ elemre. A koszorú elemek három magassági változatban készülnek. Mindig a födémvastagságnál magasabb elemeket kell használni, és a fölösleget a koszorú betonozása során le kell vágni. Amennyiben egyedi födémmel állunk szemben, a típusmagasságtól eltérõ elemeket is tudunk készíteni.

- Mit nyerünk mindezzel?

- Ha a koszorúk, áthidalók környezete nincs kellõen hõszigetelve, akkor nem csak a hõveszteség lesz nagyobb, hanem a páralecsapódás, penészesedés veszélye is növekszik. Az ilyen hibák végleges megszûnését csak az épület teljes hõszigeteléstõl lehet várni, ami jelentõs többletköltséget emészt fel. Célszerû tehát ezt megelõzni, és még az építkezés folyamán hõszigetelni a kritikus részeket.

 

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából