Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2008-11-24
Hozzászólások: 0db

Riport – A lábazat hõszigetelése

Folytatjuk sorozatunkat, melyben az új polisztirolhab hõszigetelõ anyagokat és az új elõírásokat ismertetjük. A mai részben a lábazat hõszigetelése a téma. Hogyan kell ezt elvégezni, és mi változott az új szabvány életbe lépésével?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

- Folytatjuk sorozatunkat, melyben az új polisztirolhab hõszigetelõ anyagokat és az új elõírásokat ismertetjük. A mai részben a lábazat hõszigetelése a téma. Hogyan kell ezt elvégezni, és mi változott az új szabvány életbe lépésével?

- A múlt héten a talajba kerülõ hõszigetelésekrõl beszélgettünk. Ahogy a szigetelõanyagot felvezetjük a pincefalon, célszerû azt a talajszint fölé vinni. A földszint padlójához tartozó koszorú jelentõs hõhidat tud képezni, ezért nem lehet azt szigeteletlenül hagyni. Erre akkor is szükség van, ha a falat jól hõszigetelõ, korszerû falazóblokkból készítjük, ami további hõszigetelést már nem igényel. Ha pedig szükségünk van a homlokzati fal szigetelésére, akkor magától értetõdõ, hogy az alsó, lábazati részt se hagyjuk ki.

 

 

- Milyen anyagot lehet a lábazat szigetelésére használni?

- A talajba kerülõ szerkezetek hõszigetelésére általában az EXPERT anyagot alkalmazzák. A lábazatoknál is ezt kell beépíteni, mert a fokozott mechanikai igénybevételnek és az intenzív nedvesség hatásnak csak ez a formahabosított expandált polisztirolhab tud ellenállni. Az új szabvány rögzíti, hogy az ilyen anyagoknak mekkora nyomószilárdsága legyen legalább, és mekkora vízfelvétele lehet legfeljebb.

- Hogyan kell kialakítani a lábazat hõszigetelését?

- Ha a homlokzatot nem hõszigeteljük, akkor a pincefal hõszigetelését fel kell vezetni egészen a koszorú felsõ szintje fölé. Ha a falazóanyag igényli a kiegészítõ hõszigetelést, az EXPERT lemezeket legalább fél méterrel kel a járdaszint fölé vezetni, de forgalmas helyeken a két méteres magasság is indokolt lehet. Ezután a homlokzati rendszerrel, vagyis az AT-H80, piros sávval jelzett hõszigetelõ lemezzel kell folytatni a hõszigetelést. A lábazati rész végsõ felületképzése lehet a ragasztóba beágyazott háló és az erre felhordott vékonyvakolat, de mûkõ vagy burkolótégla is alkalmazható.

- És mi van akkor, ha a pincében mégsem akarunk huzamosabb tartózkodásra alkalmas helyiséget kialakítani, és nem szigeteljük a pince falát?

- A mai lakás négyzetméter árak mellett ez pazarlásnak tûnik számomra, de végül is elképzelhetõ. Ebben az esetben a pincefal szigeteletlen marad, és csak a lábazaton kell a hõszigetelést elvégezni, de a szigetelést legalább fél méterrel a padló szintje alá kell vezetni.

- Milyen vastag hõszigetelést kell alkalmazni?

- A lábazatok hõszigetelésére nincs külön elõírás, itt a homlokzatokra vonatkozó adatokat kell figyelembe venni. Ezek szerint, új épületek esetében 4-6 cm, felújításnál 8-10 cm vastag hõszigetelést kell beépíteni.

- Szükséges ilyen vastag hõszigetelést alkalmazni?

- Feltétlenül. A lábazat egyike a kritikus épületszerkezeteknek. Arra ma már mindenki odafigyel, hogy jól hõszigetelt legyen a fala, és ezt könnyen teljesíti is, mert vagy korszerû falazóblokkot, vagy vastag hõszigetelést alkalmaz. De ha a lábazat kimarad, a csupasz betonfelület nagyon erõs hõhidat jelent, és minél jobban hõszigetel a fal, annál rosszabb lesz a helyzet a lábazaton. Ilyen esetekben lehet aztán számítani a nedvesség lecsapódásra, penészesedésre is. Ez a falsarkokban sem épületes látvány, de a padlószinten vagy a padlószõnyeget áztatja el, vagy a parkettát roncsolja. Éppen ezért ne hagyjuk ki ezt a részt se, különösen az utólagos hõszigetelésnél! Ekkor ugyanis jelentõsen javul a fal hõszigetelõ képessége, vagyis a hõhíd markánsabban fog jelentkezni mint korábban, és elõfordulhat, hogy míg szigetelés elõtt nem volt semmi gond, a költséggel, fáradtsággal elõteremtett hõszigetelés után sokkal rosszabb lesz a helyzet a szigeteletlen lábazat miatt.. Ne sajnáljuk hát azt a fél-egy méter széles sávot, és helyezzük el az EXPERT lábazat szigetelõ lemezeket.

 

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából