Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2008-12-01
Hozzászólások: 0db

Riport – A padló hõszigetelése

Az elõzõ részekben beszéltünk arról, hogy a hõszigetelõ anyagokra új szabványok vonatkoznak. Mennyiben érintette ez a talajon fekvõ padlókba kerülõ anyagokat?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

- Az elõzõ részekben beszéltünk arról, hogy a hõszigetelõ anyagokra új szabványok vonatkoznak. Mennyiben érintette ez a talajon fekvõ padlókba kerülõ anyagokat?

- Itt is két esetet különböztethetünk meg, mint a pincefal szigetelésénél. Lehet vízszigeteléssel védetten beépíteni a hõszigetelõ anyagokat, és lehet szabadon hagyni. Az alkalmazási szabvány pontosan rögzíti, hogy milyen körülmények között milyen fizikai tulajdonságokkal rendelkezõ anyagot építhetünk be. Amennyiben vízszigeteléssel védjük a padlószerkezetet a nedvességtõl, úgy normál terhelhetõség esetén - és a legtöbb családi ház, társasház padlója ilyen - a sárga csíkkal jelzett, AT-N100-as anyagot lehet beépíteni. Fokozott terhelés esetén, például garázs padlónál, az AT-N150, esetleg AT-N200 jelû anyagokat lehet alkalmazni. Ha a nedvességszigetelés elmarad - amit csak nagyon indokolt esetben szabad megtenni - akkor az EXPERT típusú, kis vízfelvételû, formahabosított termékek alkalmazhatók. Mivel ezek nagy nyomószilárdságú anyagok, ilyenkor a padló igen nagy terhelésnek is kitehetõ; például kisteherautók is közlekedhetnek rajta.

- Milyen vastag legyen a hõszigetelõ anyag?

- A hazai javaslatok és a németországi irányelvek alapján azt mondjuk, hogy a talajon fekvõ padló hõátbocsátási tényezõje új épületek esetében ne legyen több, mint 0,3 Watt per négyzetméter Kelvin, felújítás esetén pedig 0,5 Watt per négyzetméter Kelvin. Ez hõszigetelõ-anyag vastagságban 7-10 cm-t jelent. Lehet, hogy meghökkentõ ez az adat, de lássuk be: a padlót utólag nagyon nehéz hõszigetelni, mert a megemelkedõ padlószint az összes ajtónál gondot okozna. És bár a talaj felé távozik az összes fûtési energia 15-20%-a, elsõsorban nem is energiatakarékosság indokolja a vastag hõszigetelõ-anyag beépítését. Ilyenkor inkább a hõérzeti szempontok a meghatározók. A lábunk állandóan érintkezik a padlóval, így egy melegebb lakásban is rossz lehet a közérzetünk - és a hõérzetünk -, ha alacsony a padló felületi hõmérséklete. Ez érvényes a nem alápincézett épületekre, és azokra a pinceterekre is, ahol állandó tevékenységet kívánunk folytatni. Így hát ne takarékoskodjunk a hõszigetelõ anyag vastagságával, mert a komfortérzetünkkel fizethetünk érte.

- Hogyan kell a hõszigetelést elvégezni?

- A táblákat szorosan egymás mellé kell helyezni. A legtöbb esetben közvetlenül a vízszigetelésre lehet fektetni a hõszigetelõ lemezeket. Az AUSTROTHERM polisztirolhabot nem támadja meg a bitumen, így nem kell tartani attól, hogy az anyag károsodik. Ha a szokástól eltérõen PVC alapú vízszigetelést alkalmazunk, elválasztó réteget kell beépíteni a két anyag közé. Egy vékony geotextília általában megfelelõ lesz. Célszerû peremszigetelést is alkalmazni, méghozzá a vastagabb, 10 mm-es típust, hogy a hõhidak kedvezõtlen hatását csökkenteni tudjuk. Amennyiben elhagyjuk a vízszigetelést, az EXPERT lemezeket tömörített homokos kavicságyra kell fektetni, majd erre lehet teríteni a talajpára elleni szigetelést.

- Mi kerüljön a hõszigetelésre?

- A táblák illesztéseinél mindig maradnak ki rések, különösen ott, ahol vágni kell az anyagot. A résekbe pedig be tud folyni a cementlé, és hõhidat képez. Ez jelentõsen ronthatja a szerkezet hõszigetelõ képességét. Ennek elkerülésére polietilén fóliát kell az AUSTROTHERM lemezekre fektetni, és erre kerül majd a legalább 5 cm vastag beton, amin a végsõ padlóburkolat kialakítható. Szokott padlóterhelés és AT-N100 hõszigetelés alkalmazása esetén nem szükséges vasalással erõsíteni a betont, a megfelelõ stabilitás enélkül is elérhetõ. Kisebb szilárdságú hõszigetelés alkalmazása esetén viszont az építkezõ túl nagy kockázatot vállal, mert ha az EPS70-es minõségû hõszigetelésre betonoznak, nem lehet garantált a padlóburkolat épsége.

 

 

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából