Kategória: Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2012-04-19
Hozzászólások: 0db

Riport – Hatékony megoldás a talajnedvesség ellen.

A falakban felszivárgó talajnedvesség a ház legádázabb ellensége. Nem csak a hõszigetelés hatékonyságát és a falak állagát rontja, de a penész kialakulásában is nagy szerepet játszik. A régi, elöregedett vízszigetelés cseréje sok fejtörést okoz a lakástulajdonosoknak. Most egy olyan módszerrel ismerkedhetünk meg, amely hatékony és gyors megoldást kínál a talajnedvesség ellen.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

ÉP: - Köszöntelek! Az általad vezetett csapat meglepõ gyorsasággal számol le a falak nedvesedésével. Beszélnél nekünk az eljárásról, amit alkalmaztok?

KM: - Szervusz, köszöntöm az Építési Portál olvasóit! Az általunk használt technológia lényege tulajdonképpen egy lemez pneumatikus úton történõ bejuttatása a falba. A következõképpen kell elképzelni: Induljunk ki egy családi házból. Nem számít, hogy vert fal, vályog, vagy tégla a határoló szerkezet. Ideális esetben az épület padlószintje valamivel magasabban helyezkedik el, mint az udvar, vagy az utca szintje. Így a munkát a házon kívül tudjuk végezni. A lehetõségekhez mérten megkeressük a padlószint alatti fugasort, és itt hat centiméterenként elõfúrást végzünk. Ezt követõen a speciálisan erre a célra tervezett lemezt egy pneumatikus géppel a fal teljes keresztmetszeti méretébe beütjük.

ÉP: - Értem. Mi történik ilyenkor a falban?

KM: - A lemez teljesen útját állja a kapilláris úton feltörõ víznek, így az addig nedves fal rövid idõn belül kiszárad.

ÉP: - Mi az a „kapilláris úton feltörõ víz”?

KM: - Fontos, hogy itt most nem a talajvíz szintjérõl beszélünk, ugyanis a fal nem csak akkor nedvesedik, ha a talajvíz magasan van, sõt tulajdonképpen semmi köze hozzá. Leginkább azzal tudnám érzékeltetni, amikor az ember a földön hagy egy zsák cementet. Tudod mi történik vele?

ÉP: - A cement felszívja a földbõl a vizet.

KM: - Így van! A talaj nedvessége állandó, és az építõanyagok folyamatosan vesznek fel vizet belõle. Ezt hívják kapilláris úton történõ vízfelvételnek, a házak falait emiatt szükséges megfelelõ vízszigeteléssel ellátni.

ÉP: - Térjünk vissza az eljárásra. Milyen lemezt használtok a szigeteléshez?

KM: - A lemezek alapanyaga rozsdamentes, KO3-as, újabb nevén 4016-os anyagot használunk. Ezt a lemezt a megfelelõ méretre és profilra alakítják. Sajnos a hasonló technológiát alkalmazók közül sokan költségkímélés címen horganyzott lemezt használnak, ami nem hozza a kívánt eredményt.

ÉP: - Miért nem?

KM: - Mivel a falban a lemez folyamatos nedvességnek van kitéve, nagyon fontos, hogy ne korrodálódjon, hiszen akkor idõvel funkcióját veszti. A horganyzás csak egy vékony bevonat az acéllemez felületén. Említettem, hogy a lemezeket használat elõtt meg kell munkálni. A horganyzás a vágás során is sérül valamelyest, úgyhogy nem nehéz elképzelni, mi történik vele a nagy erejû beütés során.

ÉP: - Mit értesz megmunkálás alatt?

KM: - A méretre vágás mellett a lemez profilját is alakítják, azaz hullámosra hajlítják a nagyobb ellenállás érdekében. Mi készen kapjuk a különbözõ méretû lemezeket. Az általunk használt lemezek nem csak anyagukban, hanem profiljukban is eltérnek valamelyest a hasonló eljárást használó szakemberekétõl.

ÉP: - Azaz?

KM: - Nagy gondot fordítunk a lemezek összeillesztésére. Ezt korcolással oldjuk meg, ami nem más, mint a lemezek széleinek 180 fokos visszahajlítása. Így azok egymásba kapaszkodnak, és folytonos lesz a szigetelés, azaz nem fordulhat elõ, hogy akkora rés keletkezik a lemezek között, ahol a nedvesség utat találhat.

ÉP: - Azt hiszem, mindenkit érdekel, hogy a hagyományos bitumenes szigeteléssel szemben hogy állja meg a helyét ez az eljárás, valamint árban mekkora a különbség a két technológia között?

KM: - Árban körülbelül megegyezik a két eljárás. A lényeges különbség máshol keresendõ: Bitumenes lemez esetében a falat ki kell bontani, mivel másképp nem juttatható a fal alá a szigetelés. Ez a sok kényelmetlenség mellet még hosszadalmas folyamat is. Egy utólagos vízszigetelés bitumenes lemezzel legjobb esetben két-három hétig is eltart, a mi technológiánk ezzel szemben nem igényel bontást, és három-négy nap alatt elvégezzük a munkát.

A másik lényeges különbség, hogy a bitumenes lemez beépítés után rideggé válik. Mivel az utólagos szigetelést leginkább régi házak igénylik, figyelembe kell venni azt a tényt, hogy ezek az épületek nem egyenletesen süllyednek. A rideggé vált bitumenes lemez az egyenetlen süllyedés során eltörhet, ezáltal elveszíti vízszigetelõ képességét. Ezzel szemben a saválló lemez akár két centiméteres szintkülönbséget is képes tolerálni.

ÉP: - Garancia?

KM: - Megjegyzem, ha egy vízszigetelés rossz, az a beépítés után maximum egy évvel kiderül, hiszen a nedvesség folyamatosan támadja a falat. Mi az általunk használt anyagra 30 év garanciát vállalunk, általában 10 és 30 év között szokott változni a jótállás ideje.

ÉP: - A riport célja az Olvasók tájékoztatása volt, nem egy cég reklámozása. Ha viszont valaki érdeklõdik az elérhetõségeid után, kiadható?

KM: - Mi az hogy? Természetesen!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából