Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2008-11-10
Hozzászólások: 0db

Riport – Hõszigetelõ rendszer

Folytatjuk sorozatunkat, melyben az új polisztirolhab hõszigetelõ anyagokat és az új elõírásokat ismertetjük. Mennyiben változott a homlokzatok hõszigetelésére használt anyagok?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

- Folytatjuk sorozatunkat, melyben az új polisztirolhab hõszigetelõ anyagokat és az új elõírásokat ismertetjük. Mennyiben változott a homlokzatok hõszigetelésére használt anyagok?

- Külsõ falak hõszigetelésére a leggyakrabban az úgynevezett homlokzati hõszigetelõ rendszert alkalmazzák. Ez, az AUSTROTHERM hõszigetelõ lemezeken kívül a ragasztót, vakolatot, és a felület erõsítésére, folytonossá tételére használt üveghálót is tartalmazza. Az ismert, és évtizedek óta alkalmazott rendszer jól bevált. Éppen ezért az új szabvány szerint gyártott hõszigetelõ anyag tulajdonságai minden tekintetben megfelelnek a korábbi termékeknek, hiszen "nagyobb tudású" anyag alkalmazása fölösleges volna, és megdrágítaná a hõszigetelést, a gyengébb minõségû termék alkalmazása egy összehangolt, bevált rendszer esetében pedig minõségi kockázatot vonna maga után. Természetesen, az új szabvány által megkövetelt nagyobb pontosság és szigorúbb minõség-ellenõrzés révén itt is jobb terméket kap a vásárló, az új szabványok életbe lépése óta.

- Ha az anyag tulajdonságai nem változtak, akkor a neve is változatlan maradt?

- Tulajdonképpen maradhatott volna a régi elnevezés is, de akkor kilógna a sorból. Az új nevezéktan szerint a polisztirolhab hõszigetelõ anyagoknál fel kell tüntetni, hogy milyen szilárdsági csoportba sorolható a termék. Éppen ezért, a homlokzati hõszigetelõ lemezek a "keresztségben" az AT-H80 nevet kapták. Ezzel megjelöljük a szilárdsági osztályt (80-as), és a régi elnevezésbõl megtartjuk a H betût, ami azt jelenti, hogy homlokzati lemezrõl van szó. Szerencsére, a színjelzése is változatlan maradt, az AT-H80-as lemezek egy széles piros sávval vannak jelölve.

- Milyen vastag legyen a hõszigetelés, ha takarékra szeretnénk tenni a fûtést?

Az elmúlt évek komoly hideget hozó telei megmutatták, hogy az átlagostól eltérõ idõjárási körülményekre is fel kell készülnünk. Célszerû tehát alaposan leszigetelni a házunkat. Magyarországon a hõtechnikai szabvány az egész ház energiafogyasztását kívánja csökkenteni, ezért sajnos, nincsenek könnyen megjegyezhetõ irányszámok, az egyes épületszerkezetek hõátbocsátási tényezõjére. A különbözõ hazai illetve külföldi ajánlásokból azért leszûrhetõ egy hozzávetõleges érték, ami új épületek esetén 0,5 Watt per négyzetméter Kelvin, régi épületek felújítása, utólagos hõszigetelése esetén 0,4 Watt per négyzetméter Kelvin értéket jelent. Ebbõl már lehet számolni hõszigetelõ anyag vastagságát, de természetesen figyelembe kell venni a szigetelendõ fal anyagát is. Egy korszerû, porózus, jól hõszigetelõ téglából épült falra nyilván vékonyabb AUSTROTHERM AT-H80as lemez kell, mint egy tömör tégla, vagy a korábban oly népszerû B30as falra. Utóbbiakra 8-10 cm vastag hõszigetelés sem túlzás, míg a jobb minõségû téglafalakra 5-6 cm is elég lehet. Ha a szürke színû, fokozott hõszigetelõ képességû GRAFIT lemezeket alkalmazzuk, akkor 1-2 cm-el csökkenteni lehet a hõszigetelés vastagságát.

- Mikor térül meg ez a befektetés?

- Gyakori ez a kérdés, de én inkább egy másik szempontot javasolnék. Mikor térül meg egy kerítés építése, vagy egy fürdõszoba felújítás? Soha. Ezek a költségek nem pénzt termelnek, hanem a komfortosabb, szebb környezet lesz az eredménye. Márpedig a hõszigetelés is alapvetõen ilyen beruházás. Télen a falak melegebbek lesznek, nyáron nem hevül túl a lakás, és esetleg az egészségtelen, penészes klíma is megszûnik, ráadásul egy esztétikusabb, új homlokzatképzést is kapunk. Ha ezen elõnyök mellett még kevesebbet is kell fûteni, az már csak hab a tortán. És ne felejtsük el: a hõszigetelésre költött pénz nem tûnik el, ott marad a ház homlokzatán, és növeli az épület érték. 2006-tól ingatlan eladásánál, bérbeadásánál a tulajdonosnak meg kell mutatni az épület vagy lakás energetikai adatlapját. Ebben közérthetõen le van írva, hogy mekkora annak az ingatlannak az energiafogyasztása. Ez egyértelmûen növeli a jól szigetelt épületek piaci értékét.

 

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából