Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2008-11-03
Hozzászólások: 0db

Riport – Lépéshang-szigetelés

Folytatjuk szigetelési sorozatunkat, melyben az új polisztirolhab hõszigetelõ anyagokat és az új elõírásokat ismertetjük. Mi változott a lépéshang-szigetelõ anyagoknál?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

- Folytatjuk szigetelési sorozatunkat, melyben az új polisztirolhab hõszigetelõ anyagokat és az új elõírásokat ismertetjük. Mi változott a lépéshang-szigetelõ anyagoknál?

- A legfontosabb változás az, hogy a lépéshang-szigetelõ lemezek is bekerültek a szabványba. Korábban, a termékek újszerûsége miatt úgynevezett ÉME engedély birtokában lehetett az anyagot forgalomba hozni. A szabályozás korszerûsítésével azonban ma már ezekre az anyagokra is a szabvány vonatkozik.

- Mennyiben mások az elõírások a lépéshang-szigetelõ anyagok esetében? - A szabályozás mindig az alkalmazásból vezeti le a szükséges mûszaki követelményértékeket, ezért induljunk ki mi is a felhasználásból. Ezeknek az anyagoknak az a feladata, hogy a födémeken a járkálásból, mozgásból eredõ rezgéseket ne engedje tovaterjedni az egész szerkezetben. A rezgéseket pedig csak rugalmas anyag tudja elnyelni, tehát egy rugóhoz hasonló anyagot kell beépítenünk. Erre a célra kiválóan alkalmas az új szabvány elõírásainak megfelelõen gyártott, AUSTROTHERM AT-L2 jelû, zöld sávval jelzett expandált polisztirolhab lemez.

- Mitõl rugalmas ez a termék, hiszen a többi AUSTROTHERM anyagról nem mondhatjuk ezt el?

- Így van. Az AUSTROTHERM lépészaj-szigetelõ lemezei meghatározott alapanyagból és speciális eljárással készülnek, így azok a többi hasonló terméktõl eltérõen rugóként tudnak viselkednek. - A régi termék neve AT-L volt. Csak a neve változott meg a terméknek?

- Az új szabvány szigorúbb elõírásokat tartalmaz a gyártási minõségellenõrzésre, és más, speciális, az adott termékre jellemzõ paraméterek határértékeit is elõírja. Így például az összenyomódást korlátozza, ami a beépítés során lehet érdekes, illetve az akusztikai jellemzõkre ad meg követelményértékeket. Utóbbiakat az anyag csomagolásán is feltüntettük. Mindazonáltal a termék gyakorlatilag megegyezik a korábbi anyaggal. - Hogyan kell kialakítani egy ilyen lépéshang-szigetelt födémet?

- A nyers, szerkezeti födémre kell az AT-L lemezeket fektetni. Ha a födém nagyon egyenetlen, száraz homokterítéssel lehet a kellõ sík állapotot elérni, de egy léccel lehúzott beton felület már megfelelõ. A szoros illesztésben, kötésben elhelyezett táblákra AUSTROTHERM technológiai fóliát kell teríteni, ami megakadályozza azt, hogy a rákerülõ minimum 5 cm betonból a cementlé lefolyjon a táblák illesztésénél, és így hanghidat képezzen. Erre a betonrétegre lehet azután elkészíteni a tetszõleges padlóburkolatot.

- Milyen vastag anyagokat célszerû beépíteni?

- Ez függ a födém típusától, és az akusztikailag védeni kívánt helyiség funkciójától. Általánosságban elmondható, hogy tömör vasbeton födémen a 18/15-ös, 23/20-as lemezeket kell alkalmazni. Kerámia betétes, vasbeton gerendás födémre már a 29/25-ös lemez kell, míg az egészen könnyû, merev szerkezetû födémrendszerekre a 45/40-es vastagságú táblákat kell beépíteni.

- Ez összesen 8-10 cm vastagságot is kitehet. Nem lehet ezt vékonyabb rétegben megoldani? - Van rá megoldás, de nem kapunk vele olyan mértékû hangcsillapítást, amit az úsztatott padlóval. Felújítások esetében gyakran csak annyi hely áll rendelkezésünkre, amennyit az elbontott padlóburkolat elfoglalt, ez pedig 1-2 cm-nél nem több. Ilyenkor a KORPLAST lépéshang-szigetelést kell alkalmazni. Az egy méter széles tekercsben kapható, jó lépéshang-szigetelõ tulajdonsággal rendelkezõ polietilén habot el kell helyezni a teljesen sík födémen, és a falak mentén peremszigetelés formájában fel kell hajtani. Erre lehet a végleges padlóburkolatot, a járóréteget - például szalagparkettát - elhelyezni. Így a padlóburkolat mindenestül nem lesz vastagabb, mint 2 cm.

- Aki vásárolni szeretne, az hol juthat hozzá a beszélgetésben említett anyagokhoz? - Mindenkinek azt ajánlom, hogy forduljon a legközelebbi építõanyag-kereskedéshez, mivel az AUSTROTHERM hõszigetelõ anyagok minden jelentõsebb építõanyag kereskedõnél megtalálhatók. - És vásárlás elõtti szaktanácsért hova lehet fordulni?

Kérdéseiket várjuk a budapesti irodánkba, aminek telefonszáma 261-4940, vagy levélben a 9002 irányítószám, Gyõr Pf. 590-es címre.

 

 

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából