Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2008-10-20
Hozzászólások: 0db

Riport – magastetõk szigetelése

- Szigetelési riportsorozatunk elsõ részében az új polisztirolhab hõszigetelõ anyagokat és az új elõírásokat ismertetjük. Milyen termékek, és milyen technológiák vannak a magastetõk hõszigetelésére?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

- Szigetelési riportsorozatunk elsõ részében az új polisztirolhab hõszigetelõ anyagokat és az új elõírásokat ismertetjük. Milyen termékek, és milyen technológiák vannak a magastetõk hõszigetelésére?

- Ha beépítjük a tetõteret, a magastetõt a szarufák fölött, között és alatt lehet hõszigetelni. Nyilván, más keménységû anyagot kell használni abban az esetben, mikor az egész tetõszerkezet a hõszigetelésen nyugszik - ez a szarufák feletti hõszigetelés -, és mást, mikor csak a szarufák közé, elé helyezzük el az expandált polisztirol hõszigetelõ anyagot. Elõbbi esetben a nagy terhelésnek kitehetõ, egy fekete sávval jelzett AT-N150 anyag alkalmazható, míg az utóbbi esetben az AT-N70, két kék sávval jelzett anyagot írja elõ a szabvány.

- Hogyan kell a magastetõ hõszigetelést elkészíteni?

- A leggyakoribb megoldás a szarufák közötti hõszigetelés. Az AUSTROTHERM Kft. erre a célra egy speciális terméket kínál, amit kifejezetten a magas tetõkben lehet alkalmazni. Ezek olyan 1 méterszer 2 méteres táblák, melyek a hosszanti oldalukon csap-hornyos kialakításúak. A táblákat a szarufák távolságának megfelelõen pontosan méretre kell vágni, és beilleszteni a szarufák közé. Az elsõ sor elemeinek elhelyezésénél a padló felõli oldalt úgy kell kialakítani, hogy az pontosan felfeküdjön a talpszelemenre. A táblát egyszerûen szöggel rögzítjük a szarufához. A második méretre szabás után maradt darabot elhelyezzük a következõ szarufa közbe, és a hiányzó részt a második táblából pótoljuk. Ezzel a módszerrel minimális lesz az anyagveszteség. A következõ sort ugyanígy kell elhelyezni. Az egyes sorok a csap-hornyos élképzés révén hõhídmentesen illeszkednek egymáshoz. A könnyen szabható táblák jól követik a vápa gerenda vonalát is.

- Mi az elõnye ennek a megoldásnak?

- A magas tetõk ácsszerkezetei nem mindig kedveznek az elõre gyártott anyagoknak. A szarufák távolsága nem szokott egyforma lenni, néha még egy tetõn belül sem azonos. Az ilyen esetekben többnyire jelentõs anyagveszteséggel kell számolni. Nem elhanyagolható az sem, hogy a könnyû, szálas anyagok nem formatartóak, és "belógnak". Ilyenkor a szarufák mellett hiányzik a hõszigetelõ anyag, hõhíd keletkezik. Ezeket a hibákat kiküszöbölhetjük az AUSTROTHERM magas tetõ hõszigetelõ elemmel.

- Milyen vastag anyagokat célszerû beépíteni a magastetõ hõszigetelése során?

- A magas tetõ hõszigetelõ elemek 8, 10 és 12 cm-es vastagságban készülnek. Célszerûnek tartom a 10 cm-es használatát, 4-5 cm vastag, kiegészítõ, szarufák elõtti hõszigeteléssel. A szigetelés teljes vastagsága 14-16 cm legyen.

- És mi a helyzet a szarufák feletti hõszigeteléssel?

- Ebben az esetben legalább az AT-N150 minõségû anyag beépítése szükséges, de könnyen elõfordulhat, hogy még ennél is nagyobb szilárdságú terméket kell alkalmazni. Ennek a megoldásnak két nagy elõnye van. Egyrészt esztétikailag kedvezõ, hogy a szarufákat nem takarja el a belsõ burkolat, és ez nagyon attraktív. Másrészt, a hõszigetelést nem szakítja meg az ácsszerkezet, tehát hõhídmentes szigetelést tudunk kialakítani.

- Ebben az esetben is legalább 14 cm vastag legyen a hõszigetelés?

- Mivel az elõírások mindig a hõátbocsájtást akarják csökkenteni, a szükséges hõszigetelõ réteg vastagság függ az anyag hõvezetési tényezõjétõl. Ha jobban szigetel az anyag, kisebb vastagság is elegendõ. Ezzel állunk most is szembe, ugyanis az AT-N150 kedvezõbb tulajdonságú, így 12-14 cm vastag hõszigetelés is elegendõ.

- Aki vásárolni szeretne, az hol juthat hozzá a beszélgetésben említett anyagokhoz?

- Mindenkinek azt ajánlom, hogy forduljon a legközelebbi építõanyag-kereskedéshez, mivel az AUSTROTHERM hõszigetelõ anyagok minden jelentõsebb építõanyag kereskedõnél megtalálhatók. - És vásárlás elõtti szaktanácsért hova lehet fordulni?

- Kérdéseiket várjuk a budapesti irodánkba, aminek telefonszáma 261-4940, vagy levélben a 9002 irányítószám, Gyõr Pf. 590-es címre.

 

 

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából