Kategória: Nagyvilág , Szép házak, lakások
Utolsó módosítás: 2012-08-01
Hozzászólások: 1db

Rozsdás villa épült Olaszországban

Lanfranco Pollini olasz építész munkáját dicséri ez az igazán különleges luxusház, amely „rozsdásodó” acéllal van borítva. A látvány azonban csalóka, a ház falát valójában nem eszi a rozsda. Téved azonban az is, aki ügyes rozsdautánzatú festésnek hiszi a homlokzat színét és mintázatát. Képek és információk a cikkben.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A Különleges lakóházak rovatban eddig többé-kevésbé szerethetõ, de legalábbis a nagyközönség számára könnyebben emészthetõ épületeket mutattunk be. Az Olaszországban épült Villa al Mare azonban kilóg egy kicsit a sorból, elsõ ránézésre ugyanis inkább megdöbbenést vált ki, mint vágyakozást.

A ház külsejét egy úgynevezett Corten acél borítja, amelynek különleges tulajdonsága, hogy a felületén idõvel rozsdásodásra hasonlító patina réteg jelenik meg. A dolog további érdekessége, hogy éppen ez a réteg teszi a Corten acélt idõjárásállóvá, amelynek köszönhetõen teljesen karbantartás mentessé válik az épület homlokzata.

A patina réteg – a valódi rozsdához hasonlóan – folyamatosan változik, ahogy valamilyen hatás éri, így amellett, hogy a homlokzat kétségkívül különleges, még változatos is, hiszen mindig más és más arcát mutatja. További különlegessége, hogy a barna színvilág és a rozsdára hasonlító felület egyszerre ad az épületnek melegséget és ipari külsõt.

Több építészeti projekt is sikerrel házasította eddig a fém és a fa találkozását, de talán ez az egyetlen olyan kísérlet, ahol még színben is passzol a két anyag egymáshoz. Hosszasabban elüldögélve az acél falak árnyékában, az ember egy idõ után azon kapja magát, hogy már nincsenek is ellenérzései a rozsdás vas látványával szemben.

További érdekes megoldás a föld feletti medence is, amelynek az oldalát természetesen szintén Corten acél borítja. A medence oldalán lévõ ablak elsõsorban nem dizájnelem, és nem is a kíváncsi tekintetek kielégülését célozza. A nagyméretû üvegfal természetes világítótestként funkcionál a medence mellett elhelyezkedõ terasz számára, ahová a késõ délutáni órákban már kevéssé sütne be a Nap, ha nem lenne átlátszó a medence oldala. De a késõ esti idõszakban is jó szolgálatot tesz, a medence belsõ világítását felkapcsolva ugyanis különleges hangulatvilágítást kap a terasz.

A lakás belseje szöges ellentétben áll a külsõvel, itt ugyanis minden hófehér, a kinti rusztikus hangulatnak még hírrõl sincs nyoma. Leginkább a minimalista elv érvényesül, bár az is inkább az elrendezésben, mint a bútorokat illetõen. Hogy ez az ellentét szándékos-e, vagy csak a véletlen mûve, nehéz megmondani. Mint ahogyan azt is, hogy a villa egy igazán különleges otthon, vagy egy ormótlan ipari létesítmény.

Képek forrása: http://xaxor.com/design/lanfranco-pollini-villa-al-mare.html


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: Adatper Dátum: 2012-08-02 06:56:37
Ez valóban különleges! Nehéz ledönteni, hogy szívesen élne-e benne az ember, ahhoz ott kellene lenni pár napot, de azért megpróbálnám. :)

Még több cikk kategóriából