Kategória: Nagyvilág
Utolsó módosítás: 2010-11-10
Hozzászólások: 0db

„Rozsdásodó acél” egy budapesti irodaház dísze

4000 m2 felületet beborító rozsda - vagy inkább patina réteg egy budapesti irodaház homlokzatának dísze. A Ruukki tálcás homlokzat burkolat, amely Cor-Ten acélból készült, a természetes oxidáció során nyeri el végsõ állapotát, így a rozsdásnak tûnõ felület az épület díszeként is szolgál.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A Cor-Ten idõjárásálló homlokzatburkolati rendszer a több mint tíz éven át a Ruukki finnországi laboratóriumában elvégzett kísérletek során megalkotott eljárásnak köszönhetõen jött létre. Más elõnyös tulajdonságai mellett – az érdekes felületû tálcás burkoló lapok különlegessége rendhagyó felülete által nyújtott egyedi szépsége. Az acél felületén természetesen kialakuló patina réteg azonban egyúttal az idõjárással szemben is ellenállóvá teszi.

Ezt a különleges acélfelületet választotta a beruházó egy budapesti irodaház homlokzatának kialakítására is. A Váci úton található irodaház komplett tervezéséért is felelõs generál tervezõ cég egy korábbi projekt kapcsán már tapasztalatokat szereztek a Ruukki Cor-Ten tálcás burkolatok beépítését illetõen, így a közelmúltban kifejlesztett felületet eredményezõ eljárást is örömmel fogadta.

Irodaház a mai kor követelményei szerint

A 2010 májusában átadott irodaház az Újpest-Városkapu metrómegállóhoz közel összesen 17 000 négyzetméteren 1200 dolgozónak ad helyet. Az irodaház „built-to-suit” beruházásként épült, azaz a belsõ kialakítás a fejlesztõvel történõ folyamatos egyeztetés eredményeként született meg, ahogy a homlokzat megtervezése is. A Ruukki már a tervezés elõkészületeinél is jelen volt együttmûködve az épület homlokzatának konkrét megtervezésére felkért tervezõirodával. A külsõ homlokzat gyártmányterveinek elkészítése a körültekintõ tervezésnek köszönhetõen kb. egy évet vett igénybe.

Az autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthetõ irodaház belsõ tereinek kialakításában is a kedvezõ munkakörnyezet kialakítása volt a cél, így nyitott terû irodákat és napfényes tereket alakítottak ki. Az új irodaház a környezettudatos üzemeltetés elveinek is megfelel: az IT terem többlethõjét egy hõszivattyús klímaberendezéssel hasznosítják, míg a légkondicionálást és a világítást egy központi automatika szabályozza, ezzel is hozzájárulva az energia- és vízfelhasználás csökkentéséhez.

Kivitelezés

Az épület két szárnya két kivitelezési ütemben került kialakításra. Így a homlokzatburkolati munkák is két ütemben zajlottak, 2008 és 2009 õszén. Az épület vasbeton és tégla falszerkezetére a kivitelezõ állítható L-konzolokra vízszintes síneket helyezett fel, amivel egyenletes, sík felületet képeztek, erre függõleges omegaprofil szelemen-rendszert rögzítettek. Erre a háttérszerkezetre rozsdamentes önfúró csavarok segítségével kerültek a homlokzatburkolati tálcákat. A Cor-Ten burkolatok alkalmazásánál fontos figyelni arra, hogy a különbözõ típusú alapanyagok ne érintkezzenek közvetlenül egymással, mert a Cor-Ten felület tökéletes oxidációját ez gátolná. Ezért lényeges, hogy mind a Cor-Ten tálcák közé, mind a tálcák és háttérszerkezetek közé a szerelésnél EPDM tömítést kell alkalmazni.

A Tima Zoltán, építész (KÖZTI) tervezete irodaház homlokzatán található rozsdás acélhomlokzati elemek kellemes, meleg hatását vízzöld panelek egészítik ki, amely egy lüktetõ, mégis kiegyensúlyozott képet mutat az épületrõl. A Cor-Ten felület teljes oxidációja kb. 1-3 év alatt megy végbe, így az irodaház külsõ homlokzata még a következõ idõszakban folyamatosan változni fog, míg el nem éri végsõ szépségét.

További információ a termékrõl és szolgáltatásról a www.ruukki.hu oldalon olvasható.

További források:

www.hg.hu

www.budapestbank.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából