Kategória: Tetõ
Utolsó módosítás: 2008-08-14
Hozzászólások: 3db

Ruukki: Tetõfedés profillemezzel – hogyan csináljuk?

A Ruukki számos acéllemezes héjazati megoldást kínál tetõkre és falakra. A tetõ- és falburkoló profilok minimális karbantartást igénylõ, erõs és idõtálló, kiváló minõségû anyagból – hidegen hengerelt, horganyzott, bevonatos lemezekbõl – készülnek. A profilok vízszintes, függõleges és átlós szerelhetõsége, a lemezek kültéri és beltéri alkalmazhatósága, a rendkívül széles színválaszték számtalan felhasználási lehetõséget nyújt. A profilok alkalmazása gazdaságos, könnyen szerelhetõ, utólag akár egyszerûen módosítható megoldást kínál a projektek kivitelezésénél.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Tárolás

A Ruukki felületkezelt trapézlemezeket egy hónapig lehet a szállítási csomagolásban tárolni. A csomag alá 20 cm magasságú támaszgerendákat kell elhelyezni 50 cm távolsággal. Kültéri tárolás esetén, valamint egy hónapot meghaladó tárolás esetén a festett trapézleme-zeket a szállítási csomagolásból ki kell csomagolni és átrakni köztartó lécek alkalmazásával. A horganyzott trapézlemezeket nem szabad egy héten túl a szállítási csomagolásban tartani. Raktározásuknál biztosítani kell a lemezek közötti légréteget a horganyo-zott fedõrétegen képzõdõ oxidréteg elkerülése végett.

 

Szelemen és homlokdeszka

A szelemen keresztmetszetét és lépését a fõtartók egy­mástól való távolságától, a tetõ lejtésétõl és a tetõre esõ terheléstõl függõen kell megválasztani. A homlokdeszka felsõ peremének a szelemennél 20 mm-el magasabbra kell nyúlnia (faszerkezet esetén).

 

Tetõfedés

A lemezek felrakását a fal vagy a tetõ peremérõl kell el­kezdeni. Az R-típusú lemezek alkalmazásánál tekintettel kell lenni arra, hogy a soron következõ lemez lefedje az elõzõ lemez vízelvezetõ csatornáját. A lemezeket az ereszhez képest keresztirányba úgy kell elhelyezni, hogy a lemezek alsó pereme az ereszdeszkán 40 mm-el túlnyúljon. Az elsõ három-négy lemezt egy csavarral kell a tetõgerinchez rögzíteni, ereszvonalhoz igazítani és ezután véglegesen felrögzíteni.

A lemezek megmunkálására nem szabad abraziv (sarokcsiszoló) vágószerszámokat használni!

 

Átfedés

A trapézlemezek oldalsó átfedését általában fél hullám szélességûnek kell választani. Kisebb hajlásszögû tetõ esetén 2 x 12 mm-es butyl tömítõ szalagot vagy tömítõ­anyagot kell alkalmazni. A lemezvégek átfedését a szelemen felett a tetõn butyl szalagos tömítéssel, 200 mm-es átfedéssel, falburko-lat esetén tömítés nélkül, 100 mm-es átfedéssel kell végezni. Az átfedésnél minden hullámvölgyben legyen csavaros rögzítés.

 

Rögzítés

A lemezek fa szelemenre való rögzítéséhez 4,9x35 mm, tömítéssel ellátott, min. 2 mm fúróteljesítményû önfúró csavarokat, szellõzõ acélszelemen esetén pedig 4,9x19 mm, tömítéssel ellátott, min. 3 mm fúróteljesít­ményû önfúró csavarokat kell használni, amelyekkel a hullámvölgyben rögzítünk. Szerszámként megfelel egy csavarbehajtó. A csavarigény átlagosan 6 db négyzet­méterenként. Az ereszen és a tetõgerincen minden második hullám alján csavarozunk, a lemez középen minden egyes szelemen-deszkához 2-3 helyen. Hosszú vagy magas épületek esetén a fedõlemezek rögzítõ csa­varjait a tervrajznak megfelelõen kell elhelyezni. Az oldalsó átfedést és a kiegészítõ lemezeket 4,9x19 mm, tömítéssel ellátott, min. 2 mm fúróteljesít­ményû önfúró csavarokkal kell rögzíteni, max. 500 mm-ként. Ügyelni kell arra, hogy a vízelvezetõ csatorna R típusú lemezek esetében ép maradjon.

Tisztítás

A lemezek megmunkálásánál keletkezett acélforgá­csot gondosan, seprûvel el kell távolítani.

Az elszennyezõdött lemezeket a háztartásban haszná­latos tisztítószerekkel lehet tisztítani (hígítókat és egyéb erõs hatású vegyszerek nem szabad használni).

Gondozás

A tetõre esett faleveleket és egyéb szemetet tavasszal és õsszel ajánlott eltávolítani. A fedõréteg javításához a Ruukki javítófestékeit kell használni.

 

A tárolási és szerelési utasításoktól való eltérés­bõl fakadó reklamáció esetén a garancia érvényét veszti. A fenti használati utasítás általános alap­elveket tartalmaz, nem terjed ki minden lehetséges esetre. Bonyolultabb eseteknél tervezési és kivite­lezési kérdésekben kérje cégünk szakembereinek a segítségét.

 

 

Ruukki Hungary Kft. Montevideo utca 16/B. 1037 Budapest Hungary Tel. +36 1 501 3200 Fax. +36 1 501 3290

 

www.ruukki.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából