Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-08-30
Hozzászólások: 0db

Skandináv konyha

Szeretjük a skandináv stílust, mert egyszerûsége, letisztultsága miatt szinte minden otthonba választható, akár az egész lakást szeretnénk felújítani, akár csak egy-egy helyiségét. Mivel a stílus változataiból végtelen variációt lehet felépíteni, könnyedén találhatunk saját személyiségünkhöz illõ enteriõrt. Konyháink megtervezésekor különösen szívesen döntünk az északi stílus mellett, lássuk miért!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A legfontosabb elvárásunk a konyhával szemben, hogy mindig higiénikus legyen, a skandináv konyhák pedig könnyen tisztán tarthatók. Szép fapadló, praktikus tárolók, egyszerû, de mutatós bútorok jellemzik. Mindegy, hogy egy kisebb, vagy egy nagyobb konyháról van szó, de amikor belépünk, akkor azt érezzük, hogy minden a helyén van. Általában fehér színû a konyhaszekrény, ami a nagy ablakokon át beáradó fényt visszaveri. A sok fénytõl tágasabbnak, frissebbnek is érezzük az egész teret, ezt pedig nem csak az északi népek kedvelik, hanem mi is. A fehér bútorlapok egyhangúságát faerezetes barna munkalappal, vagy színes fali panellel, csempével törhetjük meg. Igazából a fehér alap bármilyen másik színnel kombinálható, ezzel a lehetõséggel „igazíthatjuk” a lakás többi helyiségéhez. 

Egyre népszerûbbek a nyitott polcok, fali tárolók, de aki ragaszkodik a zárt bútorokhoz, az egész konyhát beépítheti. Mindkét lehetõség mutatós, de levegõsebb érzést kelt, ha a felsõ rész nyitottabb. Utóbbihoz egyébként jó választás lehet az üveges szekrény is. Az ablakokon általában nincsen függöny, a párkányon elhelyezett virág (vagy fûszernövény) azonban segít bennünket összekapcsolódni a természettel. A belsõ tér a külsõ, színes, folyton változó látvánnyal együtt él.  A természetesség minden északi otthon fontos jellemzõje, ezt a konyha kialakításánál is megfigyelhetjük.

 Az egyszerûség nem egyenlõ az egyhangúsággal, ezt lehet kivédeni, ellensúlyozni valami különleges, kirívó színnel, felülettel vagy tárggyal. A skandináv konyhák elképzelhetõk teljesen szerény, visszafogott bútorokkal, csak halvány mellékszínek használatával; de a stílusba színt vihetünk kontúrok (fekete szék, polc, vagy ablakkeret) használatával, egészen rikító, színes (piros, zöld, narancs) kiegészítõ bútorokkal, vagy nyerstégla falfelülettel. Ez már ízlés és személyiség kérdése, mint ahogyan az is, textíliákkal, dekorációkkal mennyire bánunk bátran. Vannak, akik a konyhában nem érzik szükségét a dekorációknak, míg mások ott is szívesen hangsúlyozzák az otthonosságot fali képekkel, virágokkal, dísztárgyakkal. 

A skandináv konyha lehet egészen fiatalos, vagány, lehet klasszikus, szolid is, de a kettõ között is széles skála áll rendelkezésünkre, ha saját ízlésünkhöz, életmódunkhoz szeretnénk tökéletes konyhát álmodni. És ha közben változnak a hétköznapjaink, az elvárásaink, akkor könnyedén változtathatunk konyhánkon is, úgy, hogy a stílus nem vész el, csak átalakul. 

Laky J. Eszter

Képek forrása: ezpong.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából