Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-04-11
Hozzászólások: 0db

Slow Home

A gyorséttermek (és gyors étkezések) elleni mozgalomból (Slow Food) nõtte ki magát az a szemlélet, ami az élet különbözõ területein próbálja már felhívni a figyelmet arra, hogy kicsit lassítanunk szükséges. Gyorsabb jármûvek, az üzletek hosszabb nyitva tartása, és minden igényt kielégítõ háztartási gépek tehetnék kényelmesebbé életünket, mi mégis rohanunk. (Vagy pont elõzõek hatására?) Valószínû nem maradunk le semmirõl, ha picit visszaveszünk a tempóból. Sõt, talán meglátunk, megérzünk, megtapasztalunk olyan dolgokat, amik mellett eddig elszaladtunk. Kezdjük a lassabb, tartalmasabb életet otthonunkban!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

1.Idõ a pihenésre, kikapcsolódásra

Sokan szeretjük idõhiánnyal indokolni, ha nem teszünk meg olyat, amire egyébként vágyunk, amirõl tudjuk, hogy jólesne, és feltöltene bennünket egy kis energiával. De érdemes pont ezeket elhanyagolni? A pihenés nem egyenlõ azzal, ha hulla fáradtan lerogyunk este, és belealszunk a tévézésbe. A pihenést is át kell élni! Érezni azt, hogy jól esik, hogy a test és a szellem ellazul, és akkor kellemes, pihentetõ lesz utána az alvás is. Biztosan mindenki átérezte már, hogy milyen jó érzés, amikor végre összejön egy kellemes, nézelõdõs séta, egy otthoni grillezés a barátokkal, egy fagyizás a városban, esetleg a környéken egy családi kirándulás. Az aktív pihenésre is szükségünk van, és sok esetben inkább elhatározás kérdése, mint a pénzé vagy az idõé. Saját otthonunk megfelelõ kialakítása segítheti a megvalósítást: ha van olvasókuckó, gyakrabban ülünk le olvasni, ha van egy virágos, szépen kialakított erkélyünk, több idõt töltünk majd a friss levegõn, és sorolhatnánk tovább a lehetõségeket. 

2.Tartalmas otthon-lét

Otthonunk értünk van. Oda nem csak úgy hazaesünk, nem csupán fedél a fejünk felett. Amikor hazaérünk, akkor szükséges éreznünk, hogy jól vagyunk, hogy szeretjük, hogy egy olyan világ vesz bennünket körül, ami egészen a miénk. Alakítsuk ki úgy, hogy napirendünkhöz, életmódunkhoz, ízlésünkhöz, elvárásainkhoz igazodjon! A leghétköznapibb tevékenységeket is érdemes pozitívan szemlélni. Ne nyûg legyen a takarítás, hanem örüljünk a végeredménynek, a tiszta lakásnak. Ha fõzünk, étkezünk, figyeljünk az ízekre, adjuk meg a módját az étel elfogyasztásának. Ráadásul egészségesebb is, ha lassan és kevesebbet eszünk, közben pedig érezhetjük, hogy ez az idõ is a miénk. Tisztában vagyok vele, hogy nem lehet egy idilli otthon-létet maximálisan megvalósítani, de törekedhetünk arra (saját érdekünk!), hogy életünk kellemes pillanatait kiélvezzük. Ha odafigyelünk erre, elõbb-utóbb jó szokásunkká, és természetessé válik.

3.Legyen idõ és lehetõség egymásra!

Biztosan mindenkivel megesett már az, hogy csak akkor eszmélt rá, hogy valakivel kevés idõt töltött, amikor már késõ volt. Ez igaz családtagjainkkal, párkapcsolatainkkal, barátainkkal kapcsolatban is. Pedig fontosak a kapcsolataink, a társak: közös élményeket, örömöket, vidámságot, meghitt beszélgetéseket, kölcsönös odafigyelést jelentenek életünkben. Otthonunkban nap mint nap együtt vagyunk, és az a jó, ha nem egymás mellett, hanem valóban együtt. A családi (és egyéb) kapcsolatokat a közösen eltöltött idõ, a közös programok, élmények, emlékek erõsítik. Pont ezért kiemelten fontos, hogy otthonunkban legyen minél több olyan helyszín, ahol együtt lehetünk. És ezek az együttlétek legyenek tartalmas együttlétek: meseolvasás a gyerekekkel, közös filmnézés, játék a kertben, stb. 

Kezdjük a lassítást, a tartalmas életet otthonunkban! Az életmódunkhoz, igényeinkhez kialakított lakásban pszichésen is kiegyensúlyozottabbak lehetünk. A jobb közérzet pedig elengedhetetlen a jobb életminõséghez.

Forrás: Tutiszoba


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából