Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2013-04-26
Hozzászólások: 0db

Szakértelemmel hatékonyabb

A Knauf Insulation megbízásából elvégzett, 630 magánvásárló - többségükben felújítást végzõ vagy tervezõ - véleményét összefoglaló felmérés azt mutatta, hogy ingatlantulajdonosok több mint kétharmada nem, vagy helytelenül ismeri a szigetelõanyagok legfontosabb energiahatékonysági jellemzõit, ennek ellenére mégsem veszi igénybe szakemberek – építészek, tervezõ szakemberek – segítségét. Pedig a szakember bevonásával végzett energiamegtakarító beruházások eredményessége egyértelmûen kimutatható.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A felújításba vágó családiház tulajdonosok több mint felének fõ célja az energia-megtakarítás, azonban több esetben az ingatlan elképzelt és megvalósult energiamegtakarási képessége jelentõsen eltér egymástól. Így a tulajdonos szándéka ellenére továbbra is kénytelen többet költeni otthona melegére, mint szerette volna.

Ennek egyik oka, hogy a tulajdonosok kevés esetben várják el az építésztõl, szakembertõl a kiviteli tervek elkészítésén és engedélyeztetésen túl a megfelelõ paraméterekkel rendelkezõ építõanyagok meghatározásában való közremûködést.

Az emelkedõ energiaárak és a csökkenõ reálkeresetek idején épületeink energiahatékonysági fejlesztése nem úri hóbort, hanem valódi gazdasági kényszer. Ennek egyik mutatója, hogy a KSH adatai szerint a felújítási céllal felvett lakossági hitelek állománya 2011-ben már meghaladta az új lakások építésére igényelt hitelek összegét.

Felújítás: cél az energiahatékonyság

A Knauf Insulation kutatatása is ezt, az ingatlantulajdonosok által felismert szükségszerûséget igazolja, hiszen a felmérésben megkérdezett családi ház tulajdonosok több mint fele helyezte a kényelmi szempontok és az esztétikum elé az energia-megtakarítást, azaz a fûtésszámla csökkentése érdekében fogott hozzá a felújításhoz.

A felújítás során a családi ház tulajdonosok 35%-a ablakcserét, 29%-uk fûtéskorszerûsítést, 28%-a tetõ, illetve padlás szigetelést, szintén 28%-uk homlokzati szigetelést, 25%-uk pedig tetõfelújítást, illetve ezek kombinációját végezte el a ház energiahatékonyságának javítása érdekében.

Nekilássunk magunk, vagy bízzuk szakemberre?

Inkább utóbbi. Mert ha valahol, akkor a szigetelõanyagok kiválasztásában és egy korszerû komplett hõszigetelés elkészítésében elkél a szakértelem!

Egy önmagától kitekeredõ üveggyapot padlásszigetelés felhelyezése nem igényel ugyan nagy szakértelmet, de egy homlokzati szigetelés méretezése vagy a fûtéskorszerûsítés kialakítása és kivitelezése már igen. Éppen ezért volt a Knauf Insulation szakemberei számára is meglepõ az a tény, hogy a felújításba kezdõ családi ház tulajdonosok 2/3-a egyáltalán nem vesz igénybe építészt vagy tervezõt. Az esetek azon 1/3-ában, amikor azonban a tulajdonos tervezõ segítségét kéri a meghatározott energiahatékonysági paramétereknek megfelelõ építõanyagok kiválasztásában, már közülük is 10-bõl csak 8 kéri ki szakember véleményét. A ma már széles körben és számtalan különbözõ felhasználási területre alkalmazható, megfelelõ szigetelés kiválasztása alapvetõ fontosságú a tervezett energia megtakarítási cél elérése érdekében.

Ki dönt és mi alapján?

Kinek mi a fontos? A megbízónak minden bizonnyal a végeredmény: a fûtésszámla összegének csökkenése

A felmérés szerint a kivitelezõk mindössze az esetek 25%-ban vásárolják meg a felújításhoz szükséges szigetelõanyagokat, ám elsõsorban a kereskedõk ajánlatai és nem a tervezõ által meghatározott mûszaki szempontok szerint döntenek, vagyis az ár, mint szempont a minõség elé kerül.

A Knauf Insulation kutatásában megkérdezett családiház felújítók 66%-a számára a szigetelõanyagok hõszigetelõ képessége a legfontosabb szempont. Ennek ellenére a legtöbben kevés, vagy nem megfelelõ ismerettel rendelkeznek.

Nem tudják, hogy mi a szigetelõanyagok legfontosabb tulajdonságainak mérõszáma, és azt sem, hogy az alacsony, vagy a magas érték a kedvezõ. Ez még nem is lenne baj, ha bevonnák a megfelelõ szakembert a döntésbe.

A vásárláson túl magát a homlokzati hõszigetelési munkát illetõen is megdöbbentõek az adatok. 100 családiházból 40 homlokzati hõszigetelését nem szakkivitelezõ vagy generálkivitelezõ végzi, hanem maga a tulajdonos. Ez akár azt is eredményezheti, hogy a szakszerû anyagválasztás és kivitelezés hiányában a befektetett munka és energia nem térül meg: fûtési számlánk nem csökken az elvártnak megfelelõen.

Habár a Knauf Insulation kutatatásának eredményei szerint a családi házat felújító ingatlantulajdonosok 72%-a még mindig polisztirollal szigeteli otthona homlokzatát, örömteli fejlõdés, hogy a megkérdezettek 57%-a komplett szigetelõ rendszert alkalmaz a homlokzati hõszigeteléshez.

Ilyen komplett hõszigetelõ rendszereket kínál a Knauf Insulation is az épület különbözõ szigetelendõ szerkezeteire. Ezek alkalmazása kapcsán a cég szakemberei is szívesen adnak tanácsot a hozzájuk fordulóknak.

Az épület egyes szerkezeteinek szigetelésére ajánlott Knauf Insulation termékekrõl további információ www.knaufinsulation.hu, valamint sok hasznos tanács és az összehasonlító kísérleten alapuló „Te mire költenéd a rezsit” program aktuális állásáról és részleteirõl egész évben információ a www.nalamszigetelnek.hu oldalon olvasható.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából