Kategória: Egészséges lakás , Egészséges lakás
Utolsó módosítás: 2013-01-21
Hozzászólások: 1db

Szellõztetni télen is kell – De hogyan?

A lakóházak korszerûsítésének népszerûsége évrõl-évre nõ, és ezzel egy idõben sajnos a penészes lakásokról szóló panaszok is egyre gyakoribbá válnak. Kevesen gondolnák, hogy a legtöbb ilyen jellegû problémát a nem kielégítõ szellõztetés okozza. Mit tegyünk, ha a drága pénzen „megvett” meleget nem szeretnénk kiengedni az ablakon, ugyanakkor a megfelelõ légcserérõl is gondoskodni szeretnénk? Cikkünkben minden kérdésre választ adunk.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Nem kis kihívás elé van állítva a mai kor embere, hiszen az energiatudatosság jegyében – illetve a spórolás reményében – felújított lakásából senki sem akarja a hõt az utcára ereszteni. Érthetõ, hogy nem azért költünk több százezer, netán -millió forintot a korszerûsítésre, hogy aztán semmivé váljanak az alacsony fûtésszámláról szóló álmaink. Ugyanakkor azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a családnak megfelelõ mikroklímát kell biztosítanunk ahhoz, hogy mi magunk is egészségesek maradjunk, illetve a falak is megõrizzék állagukat és szépségüket. Mielõtt azonban hozzáfognánk ezt a látszólagos ellentmondást feloldani, vizsgáljuk meg, miért is olyan fontos a napi többszöri szellõztetés.

Atka, radon, penész és társaik

 Az emberi szervezetnek óránként 30 m³ friss levegõre van szüksége az egészséges mûködéshez. Maga az ember ezidõ alatt mindössze 3-5 m³ levegõt használ el, és körülbelül 40-60 liter szén-dioxidot lélegez ki. Ennek hatására a levegõ szén-dioxid tartalma néhány órán belül eléri a kritikus szintet a zárt helységben. Ezt általában nem vesszük észre, csupán enyhe fáradtság, ritkán némi fejfájás jelentkezhet. Ugyanakkor a lakás levegõjében a földbõl és az építõanyagokból folyamatosan párolgó radon is egyre sûrûbbé válik, ami egy rákkeltõ, gáz halmazállapotú anyag. Ez a gáz soha nem fogy el, a több száz éves épületekbõl is párolog, és kizárólag szellõztetéssel csökkenthetõ a koncentrációja. Ha már a gázoknál tartunk, érdemes azt is megemlítenünk, hogy a szõnyeg-, vagy parketta ragasztók, a bútorlakkok, és a festék is bocsát ki magából némi mérgezõ anyagot, és ezek együttes hatása a szén-dioxiddal és a radongázzal már jelentõsen megterhelik szervezetünket.

Mindemellett a szõnyegben, illetve a bútorkárpitban elõszeretettel tanyázó poratkák is sokat tehetnek egészségünk romlásáért, és tesznek is. Az ember észrevétlenül, folyamatosan vedlik, szemmel alig látható bõrdarabkák válnak le testünkrõl napközben. Bármilyen meglepõ, ezzel hozzájárulunk a poratkák táplálásához, hiszen a mi lehullott bõrünket eszik. „Cserébe” szemmel nem látható, a levegõben szálló ürülékükkel látnak el minket, amit a porral együtt beszívunk, ettõl alakul ki a porallergia.

A napi tevékenységünk során termelõdött pára is sok gondot okoz, sõt, kijelenthetjük, hogy a felújított lakásokban ez a probléma a leggyakoribb manapság. Nem csak a fõzés, vagy a fürdés során növekszik a levegõ nedvességtartalma, hanem testünk is – fizikai aktivitásunktól függõen – folyamatosan párolog. Ezt a nedvességet mindenképpen szinten kell tartanunk a lakásban, ugyanis ha a levegõ nem képes több vizet megkötni, azaz telítõdik, akkor lecsapódik a pára a leghûvösebb felületen, ami természetesen nem más, mint a fal, jellemzõen annak is valamelyik sarka. A magas páratartalom önmagában sem egészséges hosszú távon, de a lecsapódás után megjelenõ penészfoltok kifejezetten károsak egészségünkre nézve. Furcsa, hogy míg néhány évvel ezelõtt alig akadt olyan család, akinek hasonló problémája lett volna, addig az elmúlt idõszakban drámaian megszaporodtak az ilyen jellegû panaszok. Mi ennek az oka?

Új ablakok, új szokások

A legtöbb problémát egyértelmûen az újonnan beszerelt nyílászárók okozzák, ugyanis míg a régiek engedtek be némi friss levegõt a lakásba, addig a korszerû nyílászárók teljesen légmentesen zárnak. Ez önmagában nem baj, hiszen az energiahatékonyságnak éppen az a lényege, hogy a megtermelt hõenergia ne szökjön ki a levegõvel együtt. A probléma inkább a szellõztetési szokásokkal van. Megszoktuk, hogy egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán szellõztetünk, így nem vagyunk felkészülve arra, hogy az új ablakok beszerelése után naponta minimum három alkalommal szellõztetnünk kellene! Ez azonban adja a kézenfekvõ kérdést: Hogyan fogok spórolni a drága új ablakaimmal, ha állandóan nyitogatnom kell õket?

Az energiatudatosság nevében is benne van, hogy nem várhatjuk a megoldást kizárólag a korszerû termékektõl, tudatosnak kell lennünk életvitelünket illetõen is. Ez alól természetesen a szellõztetés sem lehet kivétel. Hogyan szellõztessünk tehát, ha túl sok hõt sem szeretnénk veszíteni, ugyanakkor gondoskodni szeretnénk a megfelelõ légcserérõl is?

 

  • Semmiképpen se szellõztessünk huzamosabb ideig résnyire nyitott ablakokkal. Ez népszerû megoldás ugyan, de semmilyen szempontból nem szerencsés. A légcsere nem lesz kielégítõ, és a hõenergia teljesen ellenõrizetlenül távozik a szabadba. Emellett pedig az ablakok környékén túlságosan kihûl a fal, ami akár penészedést is okozhat.

  • Szellõztetés elõtt teljesen tekerjük le a fûtést, és várjuk meg azt is, hogy a fûtõtestek kihûljenek.

  • Teljesen tárjuk ki az összes ablakot és ajtót, és 5-10 percig hagyjuk így õket. Ez esetben a légcsere maximális lesz, és a falak sem tudnak ennyi idõ alatt kihûlni, így mikor becsukjuk az ablakokat, gyorsan vissza fog melegedni a lakás.

  • A téli idõszakban lehetõleg a déli órákban szellõztessünk a leghosszabb ideig, amikor nincs annyira lehûlve a kinti levegõ. Nyáron a reggeli szellõztetés viszont kissé lehûtheti a felmelegedett lakást.

  • Fürdés, vagy nagyobb páraképzõdés után mindig szellõztessünk ki.

  • Naponta 3-5 alkalommal szellõztessük át a lakást.

Ezekkel a módszerekkel tudjuk a leginkább átszellõztetni a helyiségeket, ugyanakkor a legtöbb energiát megtakarítani. Aki azonban ennél is több energiát szeretne spórolni, annak nem árt elgondolkodni a mesterséges szellõztetés módjain.

Fali szellõztetõk

Rengeteg korszerû mesterséges szellõztetõ berendezés létezik, most azonban csak a leginkább pénztárca kímélõ megoldást fogjuk megvizsgálni, a fali szellõztetõ készüléket. Az egyszerû higroszabályozású szellõztetõ mindössze 12-20 ezer forint körüli összegbe kerül. A higroszabályozás annyit tesz, hogy a készülék a lakás levegõjének páratartalmára reagálva automatikusan nyílik, illetve záródik. Ezzel a módszerrel biztosak lehetünk abban, hogy a szellõzés csak annyi ideig tart, amíg a páratartalom a normálisra nem csökken. Nem kell odafigyelnünk a szellõzésre, és több hõt is bent tudunk tartani, mint az ablakon át történõ szellõztetéssel.

A fenti készülék továbbfejlesztett változata a hõcserélõs, vagy elõmelegítõs fali szellõztetõ gép, amely már számos opcióval rendelkezik. Igényeinktõl és pénztárcánktól függõen választhatunk olyan készüléket, ami a páratartalom alapján kapcsol be és ki, de léteznek a szén-dioxid tartalmat figyelõ berendezések is. Sõt, az igazán korszerû gépek a levegõ szén-monoxid tartalmát is mérni tudják, és riasztás mellett azonnal meg is kezdik a ventilátoros szellõztetést, ha túl magassá válna a lakásban a szén-monoxid koncentráció.

Egyes készülékek elektromos elõmelegítõvel vannak ellátva, azaz a kintrõl beszívott friss levegõt a lakás hõmérsékletéhez közeli hõfokon biztosítják, maximális komfortot nyújtva ezáltal. A hõcserélõs, vagy hõvisszanyerõs berendezések azonban nem elõmelegítik a levegõt, hanem a bennük lévõ okos kis szerkezetnek köszönhetõen a kiszívott levegõ a hõjét átadja a befújtnak, ezáltal mindössze 10-20 százalékkel hûvösebb levegõ jön be kintrõl, mint amilyen távozott.

Noha ezen készülékek ára már a több százezres nagyságrendet is elérheti, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az energiahatékonyságon túl ezek a berendezések por- és pollenszûrõvel vannak ellátva, ami annyit tesz, hogy sokkal tisztább levegõt tudnak biztosítani, mint ha ablakon keresztül szellõztetnénk.

Ma még talán furcsának tûnik a mesterséges szellõztetés fogalma, de kétségtelen, hogy ez a jövõ.

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: Hungy Dátum: 2013-01-26 13:57:25
A hõvisszanyerõs szellõztetõ valóban remek találmány, saját tapasztalatból mondom!

Még több cikk kategóriából