Kategória: Épületgépészet
Utolsó módosítás: 2013-10-26
Hozzászólások: 0db

Szén-monoxid riasztók

„Amikor fájni kezdett a fejem, nem tulajdonítottam neki jelentőséget, mert gyakran előfordul. Viszont a hányinger szokatlan volt, és azonnal éreztem, hogy friss levegőre van szükségem. Az ajtó felé indultam, de a lábam görcsbe rándult, és összeestem. Nem tudtam elérni a kilincset. A mentőben tértem magamhoz, ott mondták, hogy szén-monoxid mérgezésem van.”

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A bevezetőben olvasott sorok írójának elképesztő szerencséje volt, mert épp akkor ért haza a fia, amikor összeesett az ajtó előtt. Sajnos azonban nem áll mindenki mellett őrangyal, évről-évre hallani olyan esetekről a fűtési szezonban, amelyek tragédiával végződnek. Egy jó szén-monoxid riasztóval azonban nincs szükségünk szerencsére! Ma annak járunk utána, milyen riasztók kaphatók a piacon, és vajon megéri-e spórolni rajtuk.

A mérgezés tünetei

Mielőtt azonban rátérünk a szén-monoxid riasztókra, szóljunk néhány szót a tünetekről, amelyek ismeretében sokan elkerülhetnék a komolyabb bajt. A szén-monoxid mérgezés minden esetben kábultsággal, zavartsággal, esetenként nyugtalansággal kezdődik. Emellett gyakran előfordul fejfájás, fülzúgás, hányinger, és erős szédülés. Ezeket a tüneteket nem szokták elég komolyan venni, mert sok betegségre, vagy múló rosszullétre is jellemzőek. A legjellegzetesebb tünet azonban az első szakaszban a bőr kipirulása, erre mindenképpen érdemes figyelni.

A következő szakaszban már izomgörcsök jelentkeznek, ami először a végtagokat érinti, majd kihat a többi izomra, köztük a légzésért felelős izmokra is. A mérgezett eszméletét veszti, emellett hányás is előfordulhat, ami akár fulladást is okozhat. Ezt követően – gyakran szinte ezzel egyidejűleg – ellazulnak az izmok, légzésbénulás alakul ki, ami végül halálhoz vezet.

A folyamat gyakran a bevezetőben leírt gyorsasággal történik, azaz olyan hirtelen zajlik le, hogy a mérgezett képtelen elérni a legközelebbi ablakot is. Mérgezés esetén legveszélyeztetettebbek a csecsemők, gyermekek, várandós anyák, az idősek és a légzési problémákkal küzdők. Fontos, hogy az első tünetnél gyanakodni kezdjünk, illetve szintén lényeges, hogy amennyiben szén-monoxid mérgezés gyanús esetnél segédkezünk, tartsuk vissza a lélegzetünket, amíg a helyiségben tartózkodunk, ugyanis segítőből nagyon könnyen válhatunk magunk is áldozattá.

Riasztók fajtái

Ahelyett azonban, hogy folyamatosan figyelnénk testünk legapróbb rezdüléseire is, szerezzünk inkább be egy megbízható szén-monoxid riasztót. Már az egyszerűbb darabok is képesek életet menteni, ezek egyébként 13-14 ezer forint között mozognak. (Ennél olcsóbb készüléket nem éri meg vásárolni!) Ezek a tenyérben is elférő készülékek nem igényelnek telepítést és karbantartást sem. Feltétlenül figyeljünk oda arra, hogy csak leellenőrizhető helyről vásároljunkl. Ha a családunk biztonsága a cél, akkor nem biztos, hogy érdemes egy kevésbé ismert típusú „olcsó” készüléket vásárolni. Célszerűbb egy nemzetközileg is elismert, kiváló referenciákkal rendelkező gyártó - akár alacsonyabb árfekvésű - terméke mellett dönteni melyre itt van egy remek példa: KIDDE SZÉN-MONOXID RIASZTÓ

Ahogy láthatjuk, már a legegyszerűbb típusokon is helyet kell, hogy kapjanak olyan LED-ek, amelyek tájékoztatják a tulajdonost a készülék üzemeléséről, a telepek töltöttségi szintjéről, illetve a készülék meghibásodásáról. Jól hallható, 85 dB-es riasztással kell jeleznie, ha a levegő szén-monoxid tartalma meghaladta a megengedett szintet. Érdemes tudni, hogy sok silány minőségű (4-5 ezer forintos) készüléknek igen rövid-, mindössze 2-3 év az élettartama, és a tulaj sokszor nem is tudja, hogy már nem működik megfelelően a szerkezet, nem beszélve a téves riasztások gyakoriságáról. Ahogy a fenti linken is láthatjuk, egy minőségi készülék 7 év élettartammal és garanciával rendelkezik, még ha az egyszerűbb kivitelről is van szó!

A drágább kivitelű szén-monoxid riasztók ára sem eget rengető, már 16.000 forinttól kaphatunk például ilyen LCD kijelzős készüléket: DIGITÁLIS SZÉN-MONOXID RIASZTÓ. Mivel tudnak ezek többet? A digitális készülékek nem csak riasztanak, hanem kijelzőjükön tájékoztatják a lakókat a szén-monoxid koncentrációról.Van olyan készülék amelyik még a szoba hőmérsékletét is mutatja. Ilyen például a FIREANGEL. Leglényegesebb előnye az LCD kijelzős digitális CO riasztóknak, hogy azt is jelzik, ha a távollétünkben volt riasztás, így pontos információt kapunk a mért legmagasabb CO szintről.

Lényeges különbség van még a hálózatról üzemeltethető, illetve az elemmel működő készülékek között. Hálózatról működő riasztót csak abban az esetben vásároljunk, ha a tüzelőberendezés is elektromos árammal üzemel. Áramszünet esetén ugyanis a riasztó nem tudja ellátni feladatát, ám ha a kazánunk is elektromos, az sem fog működni, így nem lesz mit mérnie a co-jelzőnek. Ha azonban a fűtőberendezésünk független az elektromos áramtól, úgy elemmel, vagy tápegységgel működő co-jelzőt szerezzünk be, amely áramkimaradás esetén is betölti funkcióját.

Telepítés, karbantartás

A készülékek telepítésekor figyelnünk kell arra, hogy hová kerül a berendezés. A szén-monoxid sűrűsége közel áll a levegőéhez, annál csak csekély mértékben kisebb a szén-monoxid bár jellemzően felfelé száll, a levegővel kis légáramlás hatására is intenzíven keveredik, ezért helyiségen belüli rétegződést gyakorlatilag nem mutat (plafonon nem gyűlik össze), ezért nem szükséges a plafonra szerelnünk. Leggyakrabban fejmagasságban célszerű elhelyezni a készüléket. Szintén fontos, hogy ne huzatnak kitett helyre kerüljön, ugyanakkor el se takarjuk annyira, hogy ne járhasson körülötte a levegő, ugyanis mindkét esetben hibás értékeket fog mutatni. Ha a lakásban csupán egyetlen készülék kap helyet, akkor azt a nyílt égésterű kazántól 1,5-3 méteres távolságba tegyük. A bonyolultabb, telepítést igénylő berendezések üzembe helyezését mindenképpen bízzuk szakemberre!

Karbantartásuk nem igényel különösebb szakértelmet. A test gomb megnyomásával javasolt hetente ellenőrizni a tápegység és a hangszóró működését. Az érzékelő próbáját havonta érdemes elvégezni. A portalanítást puha ronggyal végezzük. Az élettartamuk végén ki kell cserélni a készülékeket. A körülbelül 7 év élettartamukat ugyanis fizikai-kémiai okoknak köszönhetik. Ugyanakkor szükséges, hogy odafigyeljünk a készülékünk jelzéseire. Az elemek lemerülését LED villogásával / gyenge tápegység ikonnal (modelltől függően) és rövid sípolással jelzik, illetve az élettartamuk végén is jeleznek. Ha ezekre nem figyelünk eléggé, könnyen meglehet, hogy hanyagságunknak köszönhetjük, ha a készülék nem tudja ellátni feladatát.

Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a rendszeresen karbantartott kazánok és kémények esetén is előfordulhat, hogy veszélyes mennyiségű szén-monoxid kerül a lakás légterébe. Ezért bármelyik készülék mellett is döntünk, tartsuk mindig szem előtt, hogy a család biztonsága mindennél többet ér.

Képek forrása: http://64group.hu/


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából