Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-06-04
Hozzászólások: 0db

Szerep – játék – szoba

Minden gyermeknek vannak kedvenc játékfigurái és játéktevékenységei, de a gyermek érzelmi-értelmi fejlõdésével ezek folyamatosan változnak, kiegészülnek. Léteznek a játéknak olyan formái, amelyek a kisgyermeknél az õt körülvevõ világ megismerésével párhuzamosan kezdenek megjelenni. Megfigyeli, kipróbálja azokat a tevékenységeket, melyeket a felnõttek végeznek: otthon, az utcán, munkahelyen, rendelõben vagy például egy étteremben. A játékok megválasztásával, és a szoba kialakításával mi is gazdagíthatjuk gyermekeink szerepjátékait.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A tematikus (kalózos, hercegnõs) gyerekszoba gyönyörû, de én úgy gondolom, a jó gyerekszobában mindent lehet játszani. Nagyon divatosak az egy témára kialakított szobák, de érdemesebb egy színes, vidám, bármikor „átöltöztethetõ” szobát kialakítani.

Ha gyermekeink játékait logikusan és praktikusan rendezzük el, megkönnyítjük a játékhoz való nekikészülõdést. Legyenek egy helyen a kis konyha edényei, vagy a babák és kiegészítõik, akkor néhány mozdulattal elõvarázsolható egy babaotthon. Ha gyermekeinkkel együtt keressük meg a helyüket, még jobban járunk, hiszen õk tudják igazán, hogy melyik tárgyat mire szokták használni. Könnyû kezelni a dobozokat, zsebes tárolókat, ezeket kis képekkel meg is jelölhetünk, hogy mindig megtaláljuk bennük azt, amit éppen keresünk.

Tegyük el késõbbre a kiegészítõket!

Egy üres kartondobozból hajó épülhet, egy tálból babafürdetõ kádat varázsolhatunk, a kisszékre ragasztott papírkormány segítségével autója lehet gyermekünknek. Biztosan volt már minden családban olyan eset, hogy mire elkészült az áhított mû (pl.: egy mozdony, vagy játék mobiltelefon), addigra már maga a játék nem is volt izgalmas. Ez nem baj, de érdemes azért a játékba bevont üres flakont, kartondobozt, játékpénzt eltenni, mert legközelebb nagyon fogunk örülni, ha megspórolhatjuk az elkészítésére fordított idõt.

Ha van elegendõ tér, nem szükséges mindent elpakolni.

Vannak olyan szerepek, melyeket aktuális élmények hívnak elõ, és vannak, melyek rendszeresen terítéken vannak. A kislányok szinte minden nap anyuka szerepbe bújnak: fõznek babájuknak, sétáltatják, megmosdatják, lefektetik õket. Ha valamelyik sarokban kialakítunk egy babaszobát, akkor kedves babájuknak is lesz állandó otthona. A babasarkot késõbb kislányunk biztosan szívesen tökéletesíti kisszõnyeggel és függönnyel, saját készítésû rajzokkal stb.

Használjunk dekorációt adott tárgy, helyszín helyett!

Drága bútorokat, kiegészítõket helyettesíthetünk néhány kreatív megoldással. Egy kartonra festett ablak lehet a babaszoba ablaka, egy régi függönydarabból és szalagból baldachin varrható. Színes papírokból házikók, fák készíthetõk, csillogó csomagolópapírból akár királyi palota is épülhet egy szabad falfelületre. A színházak, bábszínházak díszlettervezõi néhány jellemzõ háttértárgy segítségével bármilyen helyszínt elénk tudnak varázsolni. Ezt mi is megtehetjük gyermekeink szobájában: zöldségest jelölhet néhány felragasztott képecske zöldségrõl, gyümölcsrõl; postahivatal lehet egy levelet ábrázoló kartonpapír mögött; cukrászdát mutat egy kedves színes fagyi képe.

A játék a lényeg!

A kisgyerekeknek a megfelelõ öltözet, eszköz, helyszín kiválasztása is már a játék része. Ha egyedül szeretnék kigondolni és megvalósítani, azt is hagyjuk, de ha szükségük van egy kis segítségre, vagy játszópartnerre, akkor se utasítsuk el õket, hiszen a szerepjáték közben rengeteget tanulhatnak. Egy boltos játék megtaníthatja a köszönési szokásokat, az orvosos játék közben empátiás készségüket fejleszthetjük, autózásnál közlekedési szabályokat gyakorolhatunk, és még sok-sok olyan ismeret elõkerülhet, amire szükség van ahhoz, hogy okos, ügyes felnõttek legyenek!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából